Meta a anunțat, la mijlocul lunii septembrie, lansarea pe Instagram a conturilor pentru adolescenți, cu protecții integrate, care limitează accesul și conținutul, conform unei postări pe blogul companiei. Actualizarea pe care o va face Meta va plasa automat adolescenții în aceste conturi speciale, iar cei sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a putea modifica setările de confidențialitate și de restricții. Pentru conturile din România, schimbările vor fi implementate până la finalul acestui an, iar în Statele Unite, Canada, Marea Britanie și Australia primele modificări vor intra în vigoare la finalul lunii decembrie.
Potrivit Meta, această modificare majoră a aplicației are la bază temerile părinților legate de faptul că adolescenții pot avea experiențe nesigure sau inadecvate în timp navigării pe Instagram. „Am dezvoltat conturile pentru adolescenți având în minte atât părinții, cât și copiii. Noile protecții sunt concepute pentru a aborda principalele preocupări ale părinților, inclusiv cu cine vorbesc adolescenții lor online, ce conținut văd și dacă își petrec timpul în mod eficient,” se menționează în postare. „Toți utilizatorii sub 18 ani, inclusiv creatorii, vor fi plasați în conturi pentru adolescenți,” a declarat Naomi Gleit, șefa departamentului de produsede la Meta. „Ei pot rămâne publici doar dacă părinții lor sunt de acord să le ofere permisiunea.” Deși rămâne de văzut cum vor funcționa efectiv aceste schimbări și cât de eficiente vor fi în protejarea tinerilor, ele par liniștitoare pentru părinți.
Concret, conturile pentru adolescenți vor fi setate automat ca fiind private, iar utilizatorii adolescenți vor trebui să accepte individual noii urmăritori. La fel ca în cazul setării obișnuite de cont privat, persoanele care nu te urmăresc nu îți pot vedea conținutul și nu pot interacționa cu tine. Adolescenții sub 16 ani vor avea nevoie de permisiunea părinților pentru a schimba această setare de confidențialitate. Aceasta vine împreună cu „cele mai stricte setări de mesagerie,” care limitează mesajele doar la persoanele pe care le urmărești sau cu care ai prieteni în comun.
Noile conturi permit influențarea algoritmului prin selectarea directă a conținutului pe care adolescenții dorc să-l vadă mai des, însă impun restricții privind conținutul considerat „sensibil” din paginile Explore și Reels. Acesta va fi limitat, în așa fel încât video-uri cu persoane care se luptă sau cu proceduri cosmetice să nu mai ajungă la adolescenți. Iar pentru ca tinerii să nu se piardă în scrolling-ul nesfârșit, aplicația îi va atenționa după 60 de minute de utilizare zilnică. Mai mult, potrivit Meta, între 22:00 și 7:00, notificările vor fi dezactivate automat.