Înscrieri la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

Înscrieri la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele
Foto: IFIN-HH

Universitatea din București (UB) anunță deschiderea înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh): „Timp de două săptămâni, în perioada 22 august-5 septembrie 2024, peste 60 de elevi de liceu pasionați de știință și 30 de profesori de științe vor avea ocazia să colaboreze cu cercetători de renume pentru a explora tema centrală a evenimentului, Știința pentru pace și securitate, în laboratoarele pe de Platforma de cercetare de la Măgurele (Ilfov) și în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului. Ediția din acest an MSciTeh aniversează împlinirea a 70 de ani de la înființarea Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN).”

Universitatea din București subliniază că „MSciTeh le oferă elevilor o experiență educativă unică, utilă în alegerea unei direcții de studiu după încheierea liceului. Anul acesta, școala propune 16 teme care combină învățarea teoretică cu activități practice în laboratoarele de cercetare de pe Platforma de cercetare de la Măgurele. Elevii vor lucra alături de experți în domeniu și vor dezvolta proiecte inovatoare ce țin de înțelegerea lumii în care trăim, găsirea de soluții pentru probleme actuale sau pentru probleme cu care omenirea se poate confrunta în viitor și vor putea avea inițiative tehnologice inovatoare ce ne vor permite să trăim într-o lume mai bună și mai sigură.

Profesorii participanți vor avea ocazia să asiste la sesiuni de pregătire în Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului și în laboratoarele pe de platforma de cercetare de la Măgurele, asistați de cercetători din domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) și de experți în educație. Ei vor aplica metode transdisciplinare și interactive de lucru cu elevii, cu scopul de a le stârni interesul și de a le alimenta curiozitatea despre științele lumii moderne, urmărind, astfel, să-i încurajeze spre urmarea unei cariere care să includă, în cât mai mare măsură, știința în toate aspectele ei.

Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele este un eveniment organizat în consorțiul ReCoNnect de Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Pe lângă cercetătorii celor două institute, sunt implicate cadre didactice și studenți de la șase facultăți ale Universității din București, Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Fizică, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Acestora li se adaugă, ca parteneri, institutele de fizică de pe Platforma de cercetare de la Măgurele, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul de Științe Spațiale și Institutul de Fizică Atomică”.

Detalii cu privire la temele abordate la ediția din acest an a MSciTeh pot fi consultate aici. Înscrierile, care sunt deschise până pe 15 iulie 2024, pot fi făcute aici pentru elevi și aici pentru cadrele didactice.