Două realizări științifice în domeniul medical ale unor tineri cercetători români sunt selectate în semifinala competiției InnoStars Awards, program al EIT Health pentru start-up-uri în fază incipientă (early stage), creatoare ale unui prototip sau produs minim viabil, din Europa Centrală, de Est și de Sud.
Proiectele românești semifinaliste la InnoStars Awards 2021 sunt definite astfel:
- LEDD – Diagnosticul diferențial în ecografia pulmonară, soluție propusă de start-up-ul Aimed, „care își propune să introducă o soluție nouă, rapidă, non-invazivă, cu costuri reduse, disponibilă pe scară largă, pentru diagnosticul diferențial al cancerului pulmonar și al pneumopatiilor interstițiale pulmonare, bazată pe procesarea ecografiei transtoracice și algoritmi de inteligență artificială, soluție care poate fi folosita și in etapa de monitorizare a pacienților pentru urmărirea evoluției afecțiunilor pulmonare”.
- Tully – Asistentul inteligent pentru gestionarea emoțiilor, „care ajută persoanele cu afecțiuni complexe să trăiască mai bine, îmbunătățind modul în care își recunosc, monitorizează și gestionează emoțiile. Viziunea proiectului este de a crea în cele din urmă o gamă completă de suport psihologic automat pentru tulburările de integrare senzorială, de la afecțiuni specifice (ADHD, tulburare bipolară, autism) la afecțiuni generale, cum ar fi anxietatea sau depresia”.
Competiția InnoStars Awards este considerată „unul dintre cele mai competitive programe de accelerare ale EIT Health”. Tamas Bekasi, RIS Business Creation Manager la EIT Health InnoStars, apreciază că „fiecare ediție a Premiilor InnoStars atrage soluții de vârf din domeniile tehnologiei medicale, biotehnologiei sau sănătății digitale, care încearcă să răspundă la unele dintre cele mai mari provocări din domeniul medical, precum și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților. Acest lucru este evident în acest an la o scară și mai mare decât în edițiile precedente. Pandemia a stimulat apariția de noi idei și a motivat inovatorii să facă următorul pas. Cheia succesului este adesea dotarea echipelor acestor start-up-uri cu abilități de dezvoltare a afacerii, acces la networking și sprijinirea acestora în construirea unui renume internațional, și exact asta facem prin acest program. În ultimii cinci ani, programul InnoStars a ajutat zeci de echipe să avanseze de la stadiul de prototip la nivelul lansării pe piață. Cele mai bune echipe au obținut finanțare externă, interesul fondurilor de Venture Capital și au reușit să își scaleze afacerea”.
În total, anul acesta au fost admise în semifinală 15 echipe: trei din Italia, câte două din România, Spania, Portugalia și Ungaria, câte una din Grecia, Polonia, Estonia și Lituania. Semifinaliștii vor primi 25.000 euro investiție de tip smart money pentru lansarea produsului sau serviciului pe piață, precum și training în afaceri și mentorat din partea unor experți de talie mondială. Câștigătorii vor avea acces la sprijinul și conexiunile potențialilor investitori sau colaboratori disponibili din rețelele EIT Health Investor Network, EIT Health Living Labs și Test Beds.
Oportunități pentru inovatori de participare la programe și competiții paneuropene
EIT Health este caracterizat ca „unul dintre cele mai mari parteneriate public-privat europene în domeniul inovației în sănătate. Cu aproximativ 150 de parteneri, EIT Health este o rețea europeană unică de companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, precum și spitale și institute medicale. Rolul EIT Health este de a edifica un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale pentru viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă. EIT Health susține dezvoltarea profesioniștilor din domeniul sănătății din toată Europa, investind în cele mai performante talente ale Europei și facilitează comercializarea produselor/soluțiilor inovatoare pentru sănătate în cadrul UE. Este una dintre cele mai mari inițiative de sănătate finanțate public și este susținută de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene. Pentru mai multe informații, vizitați: www.eithealth.eu“.
Clusterul InnoStars este „una dintre cele șapte zone geografice ale EIT Health. Acesta acoperă jumătate din Europa, inclusiv Polonia, Ungaria, Italia și Portugalia, precum și regiuni suplimentare incluse în Schema de inovare regională a EIT – statele baltice, Croația, Slovacia, Republica Cehă, Slovenia, Grecia și România. Acesta este un grup de țări evaluate în Clasamentul European al Inovatorilor (EIS) ca inovatori modești sau moderați. InnoStars se concentrează pe promovarea antreprenoriatului, inovării și educației în domeniul sănătății, vieții sănătoase și îmbătrânirii active în regiune și pe scăderea decalajului dintre regiunile lider în inovare și regiunile moderat inovatoare”.
Schema de inovare regională a EIT (EIT RIS) „a fost creată de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru a reduce decalajul dintre regiunile lider în inovare și acele regiuni care sunt moderat și modest inovatoare. Programul este implementat cu implicarea reprezentanților locali, în România acesta fiind FreshBlood HealthTech. În domeniul sănătății, programul se desfășoară din 2016 și este coordonat de EIT Health InnoStars. Programul încorporează 13 reprezentanțe locale ale EIT Health situate în 12 țări din Europa de Est, Centrală și de Sud. Aceste reprezentanțe servesc ca puncte de acces la o rețea pan-europeană a celor mai bune universități, companii și proiecte ale acestora. Programul își propune să dezvolte regiunile în care își desfășoară activitatea, descoperind atuurile lor inovatoare unice și să faciliteze pentru inovatorii locali participarea la programe și competiții pan-europene”.