Informații de ultimă oră la începerea școlii

Informații de ultimă oră la începerea școlii

La reînceperea școlii, cu prezență fizică în clase sau cu prezență de la distanță, ministrul educaţiei și cercetării, Monica Anisie, a oferit o serie de informații de ultimă oră.

Încadrare în scenarii de funcționare

Sunt 11 judeţe fără nicio unitate de învăţământ în scenariul roşu. Ministrul a subliniat că numai anumite şcoli au intrat în scenariul roşu, situațiile fiind cunoscute la nivelul unităților „pentru că s-a întrunit consiliul de administraţie al şcolii, din care fac parte elevi, părinţi, autoritate publică locală şi profesori  și toţi ştiu că au solicitat, au propus, au cerut către inspectoratul școlar şi DSP un anumit scenariu. Au fost în teren şi inspectorii generali, şi inspectorii şcolari pentru a verifica fiecare unitate de învăţământ în parte. Am avut o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali”.

Intervenții în situații medicale la elevi

Dacă un elev se simte rău, a explicat ministrul educației și cercetării, „cadrul didactic va semnala acest lucru cadrului medical din unitatea de învăţământ sau persoanei desemnate pentru a ține legătura cu DSP-ul. Copilul va merge în sala de izolare şi va fi supravegheat tot timpul de un cadru medical sau de o persoană desemnată. În această perioadă, sunt anunţaţi părinţii şi, dacă îi este copilului foarte rău până vin părinţii, vor fi anunţate cadrele medicale, se va suna la 112. În cazul în care se confirmă un caz într-o clasă, se suspendă cursurile numai pentru acea clasă. Dacă sunt trei cazuri în trei clase diferite, se vor suspenda cursurile în toată şcoala şi în felul acesta, vor trece în scenariul roşu. Dacă în perioadele în care suspendam cursurile pentru gripă, viscol sau alte situaţii excepţionale, copiii stăteau acasă şi nu continuau învăţarea, de data aceasta, o continuă în sistem online. Dacă există cazuri în şcoală, procedura este ca şcoala să anunţe DSP-ul şi inspectoratul şcolar, se face anchetă epidemiologică, iar decizia suspendării cursurilor o ia tot comitetul judeţean sau al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă”.

Situații medicale la profesori

În toată țara, sunt 106 cadre didactice spitalizate, 293 în carantină cu solicitarea de a-şi desfăşura activitatea în sistem online, 91 în concediu medical. 147 de cadre didactice și-au depus dosarele de pensionare de la 1 septembrie.

Întârzieri ale unor manuale

Întârzierile în apariția unor manual este justificată de ministrul educației prin faptul că termenele s-au prelungit ca urmare a stării de urgenţă, care a dus la întârzierea cu trei luni a răspunsurilor la contestații din partea CNSC: „S-au reevaluat şi cred că săptămâna aceasta putem să semnăm contractul pentru Limba şi Literatura Română pentru clasa a opta, având în vedere faptul că nu ni s-a cerut să reevaluăm decât un singur manual, al unei singure edituri, ceea ce nu a schimbat în vreun fel clasamentul la manualul de limba şi literatura română. Nu am aşteptat acest moment al semnării contractului, ci am dispus să se realizeze în cadrul Ministerului Educaţiei, în parteneriat cu profesori din sistemul de educaţie şi de la Centru Naţional de Politici în Educaţie şi Evaluare, activităţi pentru a veni în sprijinul elevilor. Pentru profesori avem deja acele repere metodologice elaborate pentru clasa a opta”.

Recuperări de materie din perioada stării de urgență

Monica Anisie: „Referitor la materia pe care profesorii au predat-o în perioada în care au fost suspendate cursurile, vreau să vă anunţ că am postat de o săptămână repere metodologice pentru fiecare profesor, pentru fiecare disciplină în parte şi pentru fiecare clasă în parte. În acele repere, am urmărit recuperarea decalajelor care care ar fi putut să apară în această perioadă în care au fost suspendate cursurile”.