Elevii de gimnaziu vor avea din anul şcolar următor încă o materie obligatorie: informatica. În clasa a V‑a se vor studia sisteme de calcul, în clasa a VI‑a algoritmi şi animaţii grafice, în clasa a VII‑a se ajunge la limbaje de programare, iar în clasa a VIII‑a elevii vor învăţa cum să creeze pagini web. Precizările sunt făcute în noile programe pentru informatică anunţate de Ministerul Învăţământului.
De la toamnă, elevii din clasa a V‑a vor începe să studieze informatica, urmând să se ocupe de sisteme de calcul. Şi elevii din celelalte clase de gimnaziu vor avea informatica în programa din anul şcolar care vine.
Ministerul Educaţiei a publicat noile programe pentru informatică, materie care ar urma să devină obligatorie pentru clasele V–VIII. Aceasta prevede sisteme de calcul la clasa a V‑a, algoritmi şi animaţii grafice în clasa a VI‑a, noţiuni de bază ale limbajelor de programare pentru elevii de clasa a VII‑a, iar în clasa a VIII‑a elevii vor învăţa cum să creeze pagini web.
Marea problemă în acest moment este faptul că lipsesc profesorii care să predea aceste materii. Din această cauză, în Bucureşti se va începe doar cu clasa a V‑a.
Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, a explicat: „Avem profesori care sunt în proces de reconversie profesională, respectiv de la educaţie tehnologică la informatică, matematică, fizică, chimie, deci elementul de reconversie este în plin. Au anticipat faptul ca va fi nevoie de informatică. Începem cu clasa a V‑a, după care ulterior cu celelalte clase“.
Aşadar, informatica va fi predată de către profesorii care se ocupau de pregătirea tehnologică şi trec acum prin reconversie profesională.
O altă mare problemă este reprezentată de faptul că în şcoli nu sunt laboratoare de informatică. Această disciplină este una care trebuie predată folosind calculatoare şi instrumente de lucru pe care elevii să vadă şi să lucreze efectiv, ceea ce nu se poate întâmpla în multe dintre şcolile din ţară.