Închiderea școlilor agravează violența asupra copiilor

Închiderea școlilor i-a lăsat pe copii fără protecție în fața agresiunilor, atrag atenția organismele internaționale prin exponenți ai lor.

Închiderea școlilor agravează violența asupra copiilor

Henrietta Fore, director executiv al UNICEF: „Oprirea activităților economice și sociale, închiderea școlilor și restricționarea libertății de mișcare au făcut ca mulți copii să rămână izolați împreună cu cei care îi supun abuzurilor, fiind lipsiți de mediul protector oferit în mod normal de școală. Este nevoie urgentă să se amplifice eforturile de protecție a copiilor în prezent și pe viitor, inclusiv prin declararea asistenților sociali ca lucrători esențiali și prin îmbunătățirea liniilor de asistență telefonică pentru copii”.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO: „În timpul pandemiei de Covid-19, când școlile au fost închise, am observat creșterea violenței și a mesajelor care instigă la ură online, aici fiind incluse și actele de bullying. În prezent, pe măsură ce școlile se redeschid, copiii își exprimă temerile legate de întoarcerea la școală. Ne revine responsabilitatea colectivă de a ne asigura că școlile sunt medii sigure pentru toți copiii. Trebuie să gândim și să acționăm împreună pentru a opri violența în școală și în societate”.

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS: „Nu există nicio scuză pentru violența împotriva copiilor. Pentru prevenirea violenței împotriva copiilor, dispunem de instrumente bazate pe dovezi. Îndemnăm toate țările să aplice aceste instrumente. Protecția sănătății și bunăstării copiilor este esențială pentru a proteja sănătatea și starea de bine a întregii populații a lumii, atât în prezent, cât și pe viitor”.

Najat Maalla M’jid, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru combaterea violenței împotriva copiilor: „Pentru a răspunde acestei crize, este esențial să existe un cadru de acțiune unificat și multisectorial în materia drepturilor copilului, cadru care impune mobilizarea puternică a guvernelor, cu implicarea donatorilor bilaterali/multilaterali, societății civile, sectorului privat și a copiilor. Punctele de vedere ale copiilor trebuie ascultate și luate în considerare cu adevărat, pentru a le asigura tuturor copiilor protecția la care au dreptul și posibilitatea de a prospera și a-și realiza potențialul maxim de dezvoltare”.

Dr. Howard Taylor, reprezentantul parteneriatului global „Opriți violența împotriva copiilor”: „Oprirea violenței împotriva copiilor este ceea ce trebuie și ceea ce putem să facem, o investiție inteligentă. A venit vremea să se finanțeze planuri naționale de acțiune cuprinzătoare prin care să se asigure protecția copiilor acasă, la școală, online și în comunitățile în care trăiesc. Putem și trebuie să construim o lume în care fiecare copil să se poată dezvolta ferit de violență, devenind membru al unei noi generații de adulți care trăiesc vieți sănătoase și prospere”.

În fiecare an, jumătate din copiii lumii cad victime violenței

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UNICEF, UNESCO, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru combaterea violenței împotriva copiilor, reprezentantul parteneriatului global „Opriți violența împotriva copiilor” au realizat Raportul global 2020 privind prevenirea violenței împotriva copiilor. Raportul semnalează că „în fiecare an, jumătate din copiii lumii (aproximativ un miliard) cad victime violenței fizice, sexuale sau psihice, suferind vătămări corporale, dizabilități și chiar pierzându-și viața, pentru că statele lumii nu au reușit să aplice strategiile pentru protecția copiilor”.

Raportul urmărește progresele înregistrate în 155 de state ca urmare a aplicării cadrului „Inspire”, care constă în șapte strategii pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva copiilor. Dintre datele raportului, reținem:

  • 88% dintre țări au legislație pentru protecția copiilor împotriva violenței, însă numai 47% declară că sunt aplicate temeinic
  • 83% dintre țări dispun de date privind violența împotriva copiilor la nivel național, dar numai 21% le folosesc ca referință pentru stabilirea unor ținte naționale privind prevenirea și combaterea violenței împotriva copiilor
  • 54% dintre țări raportează un număr suficient de copii beneficiari ai măsurilor aplicate prin strategiile Inspire pentru creșterea participării școlare (cel mai mare progres al aplicării acestor măsuri)
  • 32%-37% dintre țări consideră că victimele violenței au acces la servicii de sprijin
  • 26% dintre țări oferă programe de asistență pentru părinți și tutori
  • 21% dintre țări aplică programe de modificare a normelor dăunătoare
  • 15% dintre țări au introdus modificări pentru asigurarea unui mediu fizic sigur pentru copii
  • 80% dintre țări au planuri de acțiune și politici naționale, dar doar o cincime au planuri integral finanțate sau cu obiective măsurabile.

Foto: UNICEF