Profitând de desfăşurarea întâlnirii lunare cu liderii de sindicat din zona Rădăuţilor, am stat de vorbă cu domnul profesor Gheorghe Şorodoc, liderul zonal al acestui sindicat, care ne-a declarat următoarele:
„Am transmis din timp liderilor de sindicat din zona noastră de competenţă câte un e-mail în care am trecut ordinea de zi a întâlnirii noastre pe luna decembrie. Iniţial am propus opt puncte, doar finalizăm acest an calendaristic, dar punctul referitor la OUG nr. 20/2016 nu se mai discută, pentru că ni s-a comunicat că se va aplica mărirea de 15% a salariilor începând cu ianuarie 2017.
Am considerat dintotdeauna că membrii noştri de sindicat trebuie să fie informaţi permanent şi la timp cu toate problemele care-i privesc. Şi-acest lucru îl facem prin şedinţele noastre lunare, iar ori de câte ori se iveşte ceva deosebit, convocăm instruiri extraordinare. Şi calculatorul rămâne un mijloc de comunicare între noi şi membrii de sindicat.
Astfel, FSLI a sesizat MENCS referitor la modul în care s-au desfăşurat concursurile cu directorii. Ministerul nostru, care a elaborat metodologia de concurs, a arătat că secretarii şi observatorii din comisiile de concurs nu se implică în evaluarea şi examinarea candidaţilor. Dar modificarea ei nu se poate face acum.
Proiectul de salarizare a fost făcut de guvernul actual, dar nu s-a precizat procentul de creştere anuală pe perioada 1 iunie 2017– 2021.
Pentru educaţie sunt câteva prevederi specifice, şi anume: spor de izolare până la 20% din salariul de bază (diferenţierea pe zone se va face prin HG); 15% pentru învăţământul special; gradaţie de merit pentru 16% din posturile existente la nivelul ISJ, în cuantum de 25% pe o perioadă de cinci ani; spor de practică pedagogică de 10-20% din salariul de bază; spor de învăţământ simultan la 2-5 clase, cu 7%, 10%, 15% sau 20%; dirigenţie de 10% (la jumătate de normă, dirigenţia se plăteşte integral). Se vor mai acorda 15% pentru condiţii periculoase, în baza unui regulament care se va elabora, potrivit acestei legi. Învăţătoarele şi educatoarele cu diplomă de licenţă vor fi plătite la nivelul unui profesor cu studii superioare din învăţământul preuniversitar. Pentru întregul sistem de învăţământ preuniversitar ar trebui să existe, în medie, o mărire de 7,5%, care se va eşalona pe cinci ani.
Încă o dată, FSLI s-a adresat MFP cu o cerere prin care a solicitat să aloce fondurile necesare pentru plata dobânzilor legale. MFP a comunicat că a transmis sumele necesare, urmând ca primăriile să efectueze rectificarea bugetară.
Având în vedere îmbunătăţirea legislaţiei pentru învăţământ, MENCS a promovat modificarea LEN în ceea ce priveşte examenul de definitivat, concursul cu directorii, şcolile doctorale. Rămâne numai să vedem când acestea vor intra şi-n atenţia Legislativului, pentru că aşteptăm cam de multişor aceste modificări.“
Contrar celor întâmplate până acum, am reţinut din tonul sindicaliştilor prezenţi la instruirea lunară că speranţa în vremuri mai bune încă n-a dispărut. Să dea Domnul să fie aşa.
Ne-am despărţit cu speranţa, cu care trăim de aproape trei decenii, că şi învăţământul, aproape total neglijat până acum de toţi guvernanţii, se va afla în centrul atenţiei acestora.
 Text şi foto: prof. Gh. DOLINSKI
 

Distribuie acest articol!