Încă două zile pentru depunerea proiectelor în cadrul competițiilor pilot lansate de acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA, inițiativă unică la nivel global

Încă două zile pentru depunerea proiectelor în cadrul competițiilor pilot lansate de acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA, inițiativă unică la nivel globalMai sunt două zile pentru depunerea proiectelor în cadrul competițiilor pilot lansate de acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA, a anunțat miercuri, 23 august, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Astfel, potrivit unui comunicat presă al instituției, „acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA a lansat recent primele 3 competiții pilot, cu termen de depunere 25 august 2023. Astfel, programul DIANA începe cu un apel concurențial pentru propuneri, vizând trei domenii strategice: reziliența energetică, partajarea securizată a informațiilor și senzori și supraveghere”.

Premiile pe care le vor primi câștigătorii competiției pot ajunge până la 200.000 euro sub formă de grant, în două etape, fără a ceda drepturi de proprietate intelectuală sau părți sociale din companii către acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA.

Depunerea proiectelor se face pe site-ul diana.nato.int, urmând ca selecția să fie realizată de către echipa de specialiști a DIANA.

„Acceleratorul NATO pentru Inovare – DIANA reprezintă o inițiativă nouă, unică la nivel global, respectiv o rețea de 11 acceleratoare afiliate și 91 de centre de testare pe tot teritoriul NATO, cu scopul de a aduce împreună start-up-uri inovatoare cu oamenii de știință și integratorii de sisteme, pentru a avansa tehnologii cu uz dual pentru Alianță. În prezent, 2 centre de testare au fost selectate în România, respectiv Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS și Centrul Internațional de Excelență în Inteligență Artificială din cadrul Universității Politehnica București”, explică ministerul.

DIANA se va concentra pe tehnologii ce pot fi folosite pentru rezolvarea unor probleme importante privind apărarea și securitatea Aliaților, precum big data, inteligența artificială, tehnologii autonome, tehnologie cuantică, biotehnologii, energie și tehnologii de propulsie, materiale noi, tehnologii hipersonice și aplicații spațiale, în special acolo unde sunt tehnologii cu dublă utilizare (comercială și de apărare) și altele, precizează sursa citată.

DIANA va mai lansa între 5 și 10 competiții tematice anuale la care vor putea participa inovatori din țările Aliate. Competițiile tematice sunt organizate pe baza ghidajului tematic și strategic al Aliaților NATO, în funcție de nevoile identificate de NATO.

Participarea va fi liberă pentru toți candidații eligibili din țările Aliate NATO.  Anunțurile privind participarea vor fi publice.