11-3Interviu cu prof. Mihaela Ștefan, directorul CN Gheorghe Țițeica, din Drobeta-Turnu Severin


Stimată doamnă director, așa cum apare și pe pagina de web a instituției pe care o conduceți, CN Gheorghe Țițeica, din Drobeta-Turnu Severin, are o istorie redutabilă. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri. A pornit, în 1919, ca școală de fete, iar în momentul de față este colegiu național. Ce reprezintă el în prezent pentru comunitatea locală și nu numai?
Colegiul Național Gheorghe Țițeica este o unitate școlară repre­zentativă, căreia Ministerul Educației i-a acordat diploma de excelență pentru performanțele elevilor și dascălilor săi, fapt care l-a plasat printre liceele de valoare recunoscute atât pe plan local, cât și național. Deși este situat în nordul orașului, într-un cartier foarte populat, nu-și recrutează elevii din rândul locuitorilor zonei, întrucât admiterea în clasa a IX-a se face cu medii cu mult peste 8,00, deci din rândul elevilor performanți din toate școlile gimnaziale ale județului Mehedinți.
La clasa a V-a, numărul solicitărilor depășește cu mult numărul locurilor acordate prin rețeaua școlară. Acest lucru se datorează perfor­manțelor deosebite pe care elevii noștri de gimnaziu le-au avut la concursuri, olimpiade și examene.
În ultimii ani, la examenele de bacalaureat, procentul de promovabilitate este de 94-98%, iar la cele de evaluare națională elevii liceului au avut un procent de promovabilitate de 100%, realizat cu medii foarte mari. În septembrie 2014, Senatul României, prin dna ministru Ecaterina Andronescu, ne-a acordat diploma de onoare pentru rezultatele obținute la examenul de bacalaureat în anul școlar 2013-2014 și diploma de excelență pentru rezultatele obținute la examenul de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, pentru același an școlar.
Absolvenții noștri sunt studenți (majoritatea în centrul universitar Timișoara) la facultăți redutabile, dar și la facultăți de prestigiu din străinătate.
Care este misiunea acestei prestigioase instituții de învățământ mehedințene? Care sunt țintele strategice?
Contextul comunitar și educațional justifică rațiunea de a fi a orga­nizației noastre școlare. Analiza nevoilor de educație evidențiază așteptările grupurilor de interese reprezentate de elevi (populația-țintă), părinți, cadre didactice, personalități semnificative ale comunității, care ne ghidează în alegerea ofertei noastre educaționale. Valorile specifice culturii noastre organizaționale: patriotismul, cinstea, corectitudinea, seriozitatea, hărnicia, competența, sunt transmise tuturor generațiilor care trec pragul liceului, pentru ca ele să devină valori fundamentale respectate și promovate.
Dorim ca liceul nostru să fie o instituție de învățământ eficientă și cu simțul proximității, care să-i considere pe tineri parteneri în educație, liberi în spirit, responsabili, capabili să ia decizii pertinente asupra destinului propriu și al comunității. Dorim să fim o instituție care să asigure toate premisele unor parteneriate și colaborări de calitate cu alte instituții și comunitatea locală și să răspundă comenzilor sociale.
Rațiunea de a fi liceu de filieră teoretică se bazează pe comanda socială a comunității severinene. Intenția instituției noastre este de a se dezvolta în sensul sporirii calității actului educațional: performanță, atestate profesionale, activități educative extracurriculare. Idealul nostru este ca fiecare absolvent să plece cu un dosar cât mai bun și mai bogat: un CV bogat, o foaie matricolă cu note mari, diplomă de bacalaureat, atestate profesionale de limba engleză și informatică, diplome de la olimpiade și concursuri, certificate și adeverințe pentru o gamă largă de activități educative și de voluntariat. În limita posibilităților financiare ale familiei, colegiul nostru asigură elevilor cadrul pentru obținerea unor certificate cu valabilitate europeană și mondială: ECDL și Cambridge.
Țintele strategice stabilite de colectivul de cadre didactice din școala noastră pentru următorii trei ani vizează: creșterea calității actului educațional prin diversificarea ofertei de educație, în concordanță cu cerințele filierei teoretice; creșterea gradului de atrac­tivitate a școlii prin îmbunătățirea calității facili­tăților oferite beneficiarilor; dezvoltarea dimen­siunii europene a activității educative școlare, extra­școlare și extra­curriculare prin participarea personalului didactic la programe de perfecționare în vederea asigurării unor prestații educaționale de calitate; dezvoltarea relațiilor comunitare cu agenți economici, administrația locală, comitetul de părinți, organizațiile neguvernamentale; promovarea imaginii unității școlare pe plan local, național și internațional.
În anul 2014, în urma publicării rezultatelor finale de la bacalaureat, CN Gh. Țițeica s-a poziționat pe primul loc la nivel județean. Cum a reușit să fie cel mai bun?
Dascălii din Colegiul Național Gheorghe Țițeica țin cont de potențialul și interesele fiecărui elev, acordându-le tuturor copiilor și tinerilor șanse egale, formându-le deprinderi de muncă intelectuală și ajutându-i să învețe „să învețe”. În ultimii cinci ani școlari, colegiul nostru a avut un procent de promovabilitate la examenul de bacalaureat de peste 95%, clasându-se pe primul loc în ierarhia liceelor din județul Mehedinți. Cum se obține această performanță? Sute de ore de pregătire suplimentară la disciplinele de examen, permanenta legătura cu părinții, dăruire din partea profesorilor. Statistica promovabilității la examenul de bacalaureat în ultimii patru ani arată astfel: 2012-2013 – 98,59%; 2013-2014 – 94,95%; 2014-2015 – 96,62%; 2015-2016 – 96,84%.
Ce ne puteți spune despre oferta de studii?
Oferta noastră este una realistă, planul de școlarizare pentru anul școlar 2016-2017 cuprinzând: clasa a IX-a: 7clase x 28 de locuri; Profil uman (3 clase x 28 de locuri): Filologie – 1 clasă (28 de locuri); Filologie bilingv engleză – 1 clasă (28 de locuri); Științe sociale – 1 clasă (28 de locuri); Profil real (4 clase x 28 de locuri): Matematică-Informatică bilingv engleză – 1 clasă (28 de locuri); Matematică-Informatică – 2 clase (57 de locuri); Științe ale naturii – 1 clasă (28 de locuri); clasa a V-a: 3 clase x 30 de locuri.
Clasele cu program de studiu în regim bilingv au alocate pentru studiul limbii engleze câte 6 ore pe săptămână, ore în care se includ și cele prevăzute în trunchiul comun și, după caz, în curriculumul diferențiat. Astfel, programul de studiu bilingv în limba engleză cuprinde studiul următoarelor discipline: Geografia Marii Britanii și a Statelor Unite (clasa a IX-a); Istoria Marii Britanii și a Statelor Unite (clasa a X-a); Studii Culturale Americane (clasa a XI-a); Studii Culturale Britanice (clasa a XII-a). La aceste discipline specifice programului bilingv se adaugă opționalele care fac parte din oferta educațională a școlii: opționale care dezvoltă competențele de redactare a diferitelor tipuri de texte: Communicative Writing și Successful Writing; opțional de pregătire pentru Examenele Cambridge (YLE, PET, CAE).
Pentru asigurarea sustenabilității proiectului POSDRU/ 161/2.1/G/137245 „Dezvoltare profesională asistată prin activități inovative de consiliere și practică” și a proiectului „TOP Management
V-NV – Firme de exercițiu pentru accesul elevilor la poziții de top management, cercetare și inovare în viața profesională”, cod proiect POSDRU/175/2.1/S/149792, derulate în școala noastră în anii școlari 2014-2015 și 2015-2016, s-au luat măsuri pentru a se pune bazele continuării activității firmelor de exercițiu înființate în cadrul celor două proiecte prin cursul opțional „Inițierea și derularea unei afaceri” (clasa a XI-a C și a XI-a E).
Pentru asigurarea sustenabilității proiectului „O oră pentru Democrație”, inițiat de Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană – MAIE și Asociația Elvețiano-Română pentru Sprijin și Integrare (organizație nonguvernamentală elvețiană), în care Colegiul Național Gheorghe Țițeica a fost partener, s-a elaborat cursul opțional „O oră pentru democrație” (clasa a X-a), care se adresează nevoii de programe educaționale coerente pentru tinerii din școala noastră în domeniul democrației participative și a cetățeniei active.
Cum stați la capitolul proiecte, parteneriate, schimburi de experiență cu alte țări?
O școală de succes cum este CNGT se ocupă atât de educația curriculară, cât și extracurriculară a elevilor. Prin activitățile extracurriculare desfășurate în școală ne ajutăm elevii să-și asume responsabilități, să-și dezvolte abilitățile de comunicare pozitivă și civilizată în școală și comunitate, să lucreze în echipă, să-și dezvolte creativitatea. Implicându-i în proiecte de tip Comenius – parteneriat multilateral, le oferim tinerilor posibilitatea de a stabili și menține legături cu comunitatea internațională, într-o lume care devine din ce în ce mai „globală” în acest secol. Îi învățăm să abordeze viața cu echilibru, onestitate și discreție. Îi ajutăm să înțeleagă realitatea, binele, frumosul și, în procesul de descoperire și învățare, să se relaționeze la cei din jur cu bucurie și compasiune. De aceste calități vor avea nevoie atunci când vor intra pe o piață a muncii din ce în ce mai agresivă și o societate din ce în ce mai exigentă, în care certitudinile, mai ales cele morale, sunt greu de găsit. Iată câteva dintre proiectele care s-au derulat în ultimii trei ani în școala noastră: în perioada mai 2014 – octombrie 2015, Colegiul Național Gheorghe Țițeica, din Drobeta-Tr. Severin, a fost partener în proiectul POSDRU/161/2.1/G/137245, „Dezvoltare profesională asistată prin activități inovative de consiliere și practică”, beneficiarul fiind Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți. Proiectului a vizat consilierea și orientarea profesională a elevilor din anii finali ai învățământului preuniversitar.
Între 2013 și 2015, școala a fost implicată în proiectul Comenius de parteneriat multilateral „Explore It in the Way before It Fades away”, cu următoarele școli partenere: Mediha Hayri Celik Fen Lisesi Inegol (Turcia); Istituto di Istruzione Superiore Fuscaldo (Italia); Daugavpils Centra Vidusskola Daugavpils (Letonia). Scopul proiectului a fost realizarea unui dialog multicultural și a unei colaborări strânse, prin cooperarea dintre mai multe școli europene, pentru obiectivul comun de protecție a mediului și de inducere a unei reacții comune favorabile unei Europe curate sub aspect ecologic. Dialogul intercultural promovat în cadrul proiectului a determinat creșterea interesului elevilor noștri pentru cunoașterea tradițiilor, culturii și civilizației europene și a creat premisele pentru dezvoltarea identității europene. Proiectul „Educație pentru viață – EV”, POSDRU/190/1.1/S/156935, s-a derulat în lunile noiembrie-decembrie 2015, implicând 15 profesori experți și 840 de elevi în grupul-țintă. Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea și evaluarea de competențe-cheie și profesionale prin asigurarea accesului la educație de calitate și programe educative vizând dezvoltarea abilităților personale și îmbunătățirea performanțelor școlare, în contextul dezvoltării durabile a unei societății deschise și incluzive, bazată pe cunoaștere și progres tehnologic. „TOP Management V-NV – Firme de exercițiu pentru accesul elevilor la poziții de top management, cercetare și inovare în viața profesională”, POSDRU/175/2.1/S/149792, a vizat creșterea capacității elevilor cu rezultate academice bune și foarte bune din regiunile Vest și Nord-Vest de a se integra pe piața muncii în poziții manageriale de top sau în cercetare și inovare și astfel, de a participa activ la dezvoltarea societății bazate pe cunoaștere prin transferul EXCELENȚEI din școală către mediul privat, transfer dezvoltat în cadrul firmelor de exercițiu. În anul școlar 2015-2016, Colegiul Național Gheorghe Țițeica a fost partener și în proiectul „An Hour for Democracy”, al cărui beneficiar a fost Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană. Proiectul „O oră pentru Democrație” se adresează nevoii de programe educaționale coerente pentru tinerii din România în domeniul democrației participative și a cetățeniei active.
Desigur, elevii și profesorii din colegiul nostru sunt implicați și în foarte multe proiecte comunitare și de voluntariat.
Vorbiți-ne despre performanțele elevilor, ale cadrelor didactice…
Colectivul de cadre didactice ridică permanent nivelul de perfor­manță așteptat, impunând cerințe calitative tot mai înalte. Educația intelectuală promovată în școala noastră oferă schemele de acțiune și algoritmii cu care trebuie să opereze în însușirea cunoștințelor; educația morală formează atitudinile bazate pe valori, pe norme și inter­dicții firești societății moderne; educația estetică cultivată în școala noastră este centrată pe dezvoltarea gustului estetic și al judecății estetice; educația fizică își aduce contribuția la dezvoltarea fizică și psihică armo­nioasă; iar educația profesională este cea care, cercetând aptitu­dinile copiilor, le dezvoltă competențele și favorizează alegerea unui traseu educațional și a unei inserții socioprofesionale adecvate. Statisticile ne arată că numărul de premii obținute la olimpiadele și concursurile școlare, la aproape toate disciplinele studiate în școală, este în continuă creștere în ultimii patru ani.
Despre dotări ce ne puteți spune, doamnă director?
Colegiul Național Gheorghe Țițeica dispune de următoarea bază materială: 40 de săli de clasă; 10 laboratoare – un laborator de fizică; un laborator de chimie; un laborator de biologie; 4 laboratoare de infor­matică; o bibliotecă + sală de lectură; o sală de sport; un laborator fonetic; un internat cu 9 dormitoare și o sală de meditații; un cabinet de consiliere psihopedagogică; un Centru de Antreprenoriat și Perfor­manță; 2 sedii pentru Firme de Exercițiu; Sediul ONG Muguri.
Fiecare comisie metodică a amenajat o anexă funcțională, dotată cu PC conectat la internet, asigurându-se astfel pregătirea orelor de curs în condiții de înaltă calitate. În cabinetele de informatică există 90 de calculatoare, 6 imprimante, scanner, care sunt utilizate permanent în activitatea didactică.
Liceul dispune de tehnică de birotică: 3 copiatoare funcționale, 3 televizoare, 6 videoproiectoare cu ecrane de proiecție. De asemenea, liceul a beneficiat de programul guvernamental de dotare cu echipa­mente și tehnică de calcul, astfel că unul dintre cele 3 cabinete de informatică este dotat cu sistemul AEL.
În laboratoarele de fizică, chimie, biologie există mijloace materiale (truse, aparatură, microscoape, planșe, mulaje etc.) păstrate într-o stare relativ bună, având în vedere că anii de achiziție au fost 1975-1978. Fiecare comisie are în planul managerial anual, la componenta „Resurse materiale și financiare”, unul dintre obiective – îmbunătățirea bazei materiale prin atragere de fonduri extrabugetare. Rezultatele, deși mici, s-au concretizat în achiziționarea unor truse moderne de fizică pentru modulele de termodinamică și electricitate.
Ce înseamnă pentru CN Gh. Țițeica, pentru dvs., pentru colegii dvs. calitatea, performanța într-o lume în care se pune din ce în ce mai mult accent pe aceste dimensiuni? Poate nu neapărat la noi, dar în lume, cu certitudine, da.
Prin oferta noastră curriculară ne străduim să le formăm elevilor noștri aptitudini și comportamente întreprinzătoare, să le dezvoltăm abilități antreprenoriale, cum ar fi inițiativa, gândirea critică, creativitatea, rezolvarea de probleme, curajul asumării riscurilor, caracteristici care ar trebui să facă parte din orice tip de educație.
Pentru ce ar trebui să vină absolvenții de gimnaziu la CN Gh. Țițeica?
Pentru ce ar trebui să vină absolvenții de gimnaziu la CN Gh. Țițeica? Pentru că elevii sunt în centrul tuturor activităților pe care le desfășurăm la „Țițeica”. Credem cu adevărat că fiecare elev are abilitatea de a excela și că noi, dascălii, avem privilegiul să-i ajutăm să-și atingă potențialul și să-i încurajăm să se bucure de succesul celorlalți așa cum se bucură de propriul lor succes. Succesul copiilor noștri se datorează și celorlalți angajați ai școlii: secretare, bibliotecar, laborant, contabil, pedagog, personalul administrativ. Fiecare dintre aceștia contribuie la progresul tinerilor și probabil că sunt „eroii necunoscuți” ai mediului școlar. Ei sunt o parte vitală a echipei, fără de care școala nu ar putea să funcționeze.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 
 
 

Distribuie acest articol!