În sfârști, exmatricularea elevilor a fost abolită

Prin noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin ordin al ministrului educației, între alte prevederi, se regăsește „eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”.

Măsura era de luat cel puțin de pe vremea când s-a impus interzicerea pedepselor corporale. Pedeapsa cu interzicerea accesului la învățătură de carte a fost mereu inacceptabilă, la fel ca pedeapsa cu bătaia; pe deasupra, și pedeapsă reglementată, deci aplicabilă „cu acte-n regulă”! Norocul a fost mereu că, practic, nu se aplica. N-avea cum, în condițiile învățământului obligatoriu.

Într-o vreme, luase forma și denumirea de „eliminare”; un eufemism. Era ca eliminarea din jocul de handbal, din jocul de hochei etc., ca proporție prin raportarea duratei sancțiunii la timpul desfășurării activității din care cel în cauză era eliminat: două minute, eliminare din joc la handbal, la hochei, o zi-două, eliminare de la școală.

Practica se-nvechise, uitată în reglementările școlii de pe la noi. De exemplu, în urmă cu vreo 46-47 de ani, trei elevi dintr-o clasă au avut ghinionul să chiulească pe fondul unei vigilențe exacerbate ocazional din cine știe ce motiv la nivelul unui liceu cu pretenții. Găsindu-se necesară o măsură tip „așa ceva e inacceptabil într-un liceu ca al nostru”, au fost pedepsiți cu eliminare: pentru câte o zi, fiecare în zi diferită de ceilalți, în total, trei zile la rând. Păi, a fost eveniment mediatizat în samizdatul clasei și inclus între isprăvile și atributele definitorii ale colectivului! Scurt zis, efectul a fost exact invers celui vizat.

De dorit este să fie eliminată și pedeapsa cu mutatul disciplinar în altă clasă ori la altă școală. E loc de detenție, loc de exil o asemenea școală? Socotind că servește la ispășirea unei pedepse, e socotită inferioară celei de unde provine elevul pedepsit?

„Noutate”: vechea interzicere a fondului clasei

Ca noutate a regulamentului tocmai aprobat este dată și „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”.

Dar aceasta nu este o noutate! Periodic, de ani buni, reglementări și semnalizări ministeriale ferme interzic solicitarea de bani de la părinți. E drept că de fiecare dată formularea era alunecoasă, fiind în sensul că interzise sunt solicitarea, colectarea, predarea banilor prin intermediul elevilor, că sunt premise colecte dacă vizează o investiție pentru îmbunătățirea procesului instructiv-educativ, dar și atunci, numai și numai inițiate dinspre părinți. Formularea actuală, cu „eliminarea oricărei trimiteri care dă posibilitatea”, arată promițător.

Distribuie acest articol!