În Germania, campus de centre de date alimentat cu energie electrică 100% verde

În Germania, campus de centre de date alimentat cu energie electrică 100% verde

Un campus de centre de date la scară largă, alimentat cu energie electrică 100% verde, se anunță a fi P3 Datacenter Hanau, dezvoltat de P3 Logistic Parks, cunoscut ca „dezvoltator de top și proprietar pe termen lung de proprietăți logistice în Europa”. Campusul va fi construit în Germania, pe o suprafață de 250.000 m², prin revalorificarea fostelor magazii Großauheim din Hanau ale Institutului pentru Imobiliare Federale (Bundesanstalt für Immobilienaufgaben).

Campusul va fi construit în mai multe etape. În următorii zece ani, vor fi construite cel puțin opt module de centre de date, pe o suprafață construită de aproximativ 200.000 mp.

Proiectul reprezintă o dezvoltare de tip brownfield: P3 va decontamina spațiul, abandonat din anul 2008, va efectua procesul de dezmembrare totală a construcției, va recicla stocul existent și va folosi materialele pentru lucrări la fundație.

După cum anunță dezvoltatorul, „capacitatea planificată la nivelul întregului campus este de 180 de megawați. Pentru o funcționare durabilă, P3 a stabilit o serie de obiective de sustenabilitate cu autoritățile orașului Hanau și s-a angajat să le implementeze. Acestea includ faptul că P3 Datacenter va fi complet alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, odată cu punerea în funcțiune a primului modul. În plus, o atenție deosebită va fi acordată eficienței energetice, echilibrării și reducerii emisiilor de CO2. În acest sens, datele corespunzătoare vor fi comunicate anual către oraș și consumul tuturor resurselor va fi monitorizat printr-un sistem de management al energiei.

Pentru a proteja flora și fauna locală, P3 va implementa măsuri de protecție a speciilor. Acestea includ stabilirea unor zone de compensare și de relocare a animalelor care au nevoie de protecție. În plus, va crea alte habitate adecvate, cum ar fi turnuri pentru păsări și adăposturi pentru lilieci și va ecologiza zona în care va fi dezvoltat proiectul.

Campusul prevede și construcția unei centrale termice și electrice de către Gemeinschaftskraftwerk Hanau GmbH und Co. KG. Acest lucru va asigura furnizarea de încălzire în mod ecologic pentru orașul Hanau începând cu anul 2024, după expirarea contractului cu centrala electrică Staudinger. Proiectul va cuprinde și construcția unei stații de transformare de către operatorul local de rețea Hanau Netz GmbH”.

Soenke Kewitz, Managing Director P3 Logistic Parks Germania: „Boom-ul comerțului electronic și adoptarea modului de lucru de la distanță sunt o dovadă a importanței tot mai mari a centrelor de date pentru noi toți. Fără acestea, digitalizarea avansată nu este posibilă, iar necesitatea de a răspunde acestei cerințe printr-o alternativă ecologică este enormă. Suntem foarte încântați să putem dezvolta o astfel de soluție de viitor printr-o cooperare între P3 Datacenter Hanau și autoritățile locale.”

Claus Kaminsky, primarul orașului Hanau: „Transformarea fostelor magazii Großauheim într-un campus de centre de date foarte mare raportat la standardele internaționale, reprezintă pentru noi elementul esențial în implementarea strategiei noastre privind centrele de date. Dezvoltarea în comun și asumarea obligatorie a unor obiective de sustenabilitate, dincolo de nivelul general acceptat – de exemplu, jumătate din energie va fi alimentată din surse regenerabile locale – a fost deosebit de importantă pentru noi, având în vedere amploarea finală a construcției.”

Semir Selcukoglu, manager al P3 Logistic Parks Datacenter: „Proiectul nostru din Hanau va reprezenta unul dintre cele mai mari campusuri de centre de date din Europa. Întrebarea pe care ne-am adresat-o în acest timp a fost cum putem alinia nevoile unui centru de date la scară largă cu provocările schimbărilor climatice. Sunt deosebit de mândru că în dialogul nostru cu autoritățile locale din orașul Hanau am găsit o soluție inovatoare. Aștept în continuare, cu nerăbdare, dezvoltarea proiectului, care echivalează cu suprafața a 35 de terenuri de fotbal, ce va fi alimentat în întregime cu energie electrică verde. În plus, proiectul nu va avea un impact negativ asupra echilibrului funciar al zonei Rin-Main, fiind o zonă deja exploatată, folosită anterior în scopuri militare.”

Claus Niebelschuetz, manager de vânzări la Institutul pentru Imobiliare Federale: „Construirea centrului de date P3 Hanau pe locul fostelor magazii Großauheim este rezultatul unei colaborări dintre P3 Logistic Parks, Institutul pentru Imobiliare Federale și orașul Hanau și, în același timp, reprezintă un alt pas important în procesul de conversie din oraș, în care fostele proprietăți americane sunt folosite ulterior în scopuri civile, cu utilitate în viitor.”