Interviu cu prof. Gabriel Ştefan Ion, directorul Liceului Teoretic Nicolae Iorga, din Bucureşti
Unitate de învăţământ recunoscută pentru progresul şi performanţele sale din ultimii ani, cu o istorie care începe în 1928, astăzi… cum reuşeşte să se menţină, cu o constanţă uimitoare, la acest nivel?
Unitatea noastră de învăţământ a fost înfiinţată în anul 1928 – Şcoala Primară Mixtă Nr. 4 Parcul Domeniilor. A trecut ulterior printr-o serie de transformări – modificări de profil şi de nume (Şcoala Elementară Nr. 4 Parcul Domeniilor, Şcoala Medie Nr. 32 Filimon Sârbu, Şcoala Medie Mixtă Nr. 32, Liceul Nr. 32, Şcoala Generală Nr. 172, Liceul Teoretic Nicolae Iorga), dar şi construirea unui nou spaţiu, dat în folosinţă în anul 1959 (spaţiu în care îşi desfăşoară activitatea şi în prezent).
În ultimii ani, Liceul Teoretic Nicolae Iorga s-a aflat printre cele mai bune licee sau colegii din Bucureşti, prin prisma mediilor de admitere în clasa a IX-a şi a rezultatelor la examenele naţionale (evaluare naţională şi bacalaureat). Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, de exemplu, a fost în sesiunea iunie-iulie 2016 de 99,34%, cu mult peste media naţională.
Acest fapt este rezultatul muncii unui colectiv de cadre didactice cu o foarte bună pregătire şi experienţă, dedicate profesiei şi mai ales elevilor şi, în foarte mare măsură, unor elevi capabili de performanţă. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim contribuţia părinţilor, care în ultimii ani, prin Asociaţia de Părinţi, se implică din ce în ce mai mult în viaţa şcolii.
Acum aproape 90 de ani, odată cu transformarea unei părţi din Moşia Herăstrău, în aproprierea Şcolii de Agricultură, în zonă rezidenţială, cunoscută sub numele de „Parcul Domeniilor”, se înfiinţa, în 1928, Şcoala Primară Mixtă Nr. 4. Care este menirea sa acum? Pentru ce sunt pregătiţi elevii de la Liceul Teoretic Nicolae Iorga?
Suntem un liceu teoretic cu cele două profiluri – uman şi real – şi specializările corespunzătoare (matematică-informatică, ştiinţele naturii, filologie şi ştiinţe socioumane). Din această perspectivă, le oferim elevilor noştri o paletă largă de oportunităţi în vederea continuării studiilor în învăţământul universitar, o parte dintre ei optând pentru universităţi de prestigiu din străinătate. Dincolo de programa şcolară, încercăm, mai ales în ultimii ani, să diversificăm oferta educaţională printr-o serie de cursuri extracurriculare. Numai în anul şcolar 2015-2016 au beneficiat de asemenea cursuri – Justiţia pentru copii, Când voi fi mare, am să fiu…, Prevenirea violenţei şi abuzurilor în şcoală, Reguli de prim ajutor, Aleg să trăiesc sănătos, Cum să folosesc tehnologia inteligent, Să descoperim ingredientele succesului, Dezvoltarea inteligenţei emoţionale, Ce este intimitatea, Stimularea creativităţii şi autenticităţii, Care este talentul meu – peste 300 de elevi.
Standardul unui liceu este dat de calitatea elevilor săi – a celor care păşesc în el, a celor care l-au absolvit. Cum sunt elevii de la Liceul Teoretic Nicolae Iorga? Cei care îi trec pragul în clasa a IX-a, dar şi cei care părăsesc băncile şcolii după absolvire…
În general, în clasa a IX-a ne vin elevi din ce în ce mai bine pregătiţi, cu o puternică dorinţă de a urma cursurile unui liceu bun, cu tot ceea ce presupune acest lucru, dar mai ales convingerea că a învăţa înseamnă a munci temeinic. Au aşteptări mari în ceea ce priveşte pregătirea cadrelor didactice şi dorinţa acestora de a le fi un permanent sprijin. Nu întotdeauna este însă uşor să menţii un anumit nivel de pregătire în raport cu ceilalţi, cel corespunzător evaluării naţionale şi admiterii, dar cei mai mulţi elevi reuşesc pe parcursul celor patru ani să facă acest lucru, să evolueze bine şi foarte bine, apropiindu-se de examenul de maturitate deopotrivă cu şi fără emoţii: cu emoţiile inerente oricărui examen important din viaţă şi cu o oarecare lipsă de emoţii având în vedere buna lor pregătire.
Altfel spus, ne mândrim cu elevi foarte buni, capabili să asimileze cunoştinţe, să se pregătească pentru acum şi mai ales pentru studiile viitoare, cu numeroase talente, cu cei şapte ani de-acasă, la care unii dintre ei, elevii noştri încă din clasele primare, adaugă cei doisprezece ani de şcoală, devenind cu timpul personalităţi frumoase şi armonioase.
Ce rol joacă inovaţia şi creativitatea în activitatea educaţională şi didactică desfăşurată la Liceul Teoretic Nicolae Iorga? Cineva spunea că cei mai mari duşmani ai minţii sunt clişeele.
Da, aşa este, clişeele nu fac decât să ne adoarmă raţiunea, atât în ceea ce ne priveşte pe noi înşine, cât şi în relaţiile cu ceilalţi. Tocmai de aceea mulţi dintre profesorii noştri vin în sprijinul elevilor, oferindu-le modele de creativitate prin modalităţi diverse de prezentare a lecţiilor şi punându-le creativitatea şi inteligenţa la încercare printr-o varietate de portofolii şi modalităţi de evaluare. Pe de altă parte, am reluat o veche tradiţie a Zilei Liceului, pentru care, cu sprijinul unor foarte talentaţi organizatori, încurajăm talentele şi creativitatea unui număr mare de elevi.
Despre disciplinele opţionale, curriculare la decizia şcolii, ce ne puteţi spune? Din acest punct de vedere, mobilitatea este esenţială pentru calitatea unui liceu, pentru cât mai buna pregătire a elevilor.
Încercăm să diversificăm de la un an la altul paleta de discipline opţionale. În ultimul an şcolar au fost propuse şi alese de către părinţi şi elevi opţionale de aprofundare sau extindere pentru Limba şi literatura română, Limba engleză, Chimie, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Filosofie, Tehnologia informaţiei şi comunicării, dar şi pentru opţionale ca disciplină nouă – Micii ecologişti, Literatură pentru copii, Matematică distractivă, Ecoeducaţie pentru şcoli verzi, The English speaking world, Chimia organică prin probleme, Vocabulaire actif du français contemporain, Bioelemente şi vitamine, Istoria comunismului în România, Human rights etc. Opţionalele sunt propuse la nivelul comisiilor metodice, în funcţie de profil şi specializare, ţinând cont, în mod inevitabil, şi de constrângerile referitoare la resursa umană disponibilă.
Ce loc ocupă calitatea, performanţa în preocupările dumneavoastră, ale conducerii colegiului? Vorbiţi-ne despre performanţele elevilor de la Liceul Teoretic Nicolae Iorga.
În fiecare an avem elevi care participă la concursurile şi olimpiadele şcolare, reuşind performanţe frumoase, cum ar fi premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Tehnologia Informaţiei, premiul I la Olimpiada de Limba Engleză, menţiune la faza naţională a Olimpiadei de Informatică şi numeroase premii la faza municipală.
Dincolo de aceste rezultate, ne dorim o creştere a calităţii activităţii noastre de zi cu zi, prin îmbunătăţirea actului de predare-învăţare, printr-o mai bună relaţionare cu elevii, prin îmbunătăţirea bazei materiale, diversificarea ofertei curriculare şi a celei extracurriculare, prin angrenarea elevilor în numeroase activităţi extraşcolare etc.
Deschiderea internaţională este esenţială astăzi, când la nivel mondial se pune din ce în ce mai mult accent pe dimensiunea globalizantă a educaţiei. Cum colaboraţi cu instituţiile de învăţământ din afară ţării?
Istoria noastră ca liceu este relativ de dată recentă – 1990 – şi nu avem încă o colaborare aşa cum ne-am dori cu instituţii de învăţământ din străinătate. Au fost încheiate o serie de parteneriate în vederea organizării şi desfăşurării unor simpozioane în care au fost antrenate şi unităţi de învăţământ din alte ţări; în anul şcolar 2015-2016, o delegaţie a Consiliului de Administraţie a efectuat o vizită de studiu la unităţi de învăţământ din Austria; în prezent aşteptăm aprobarea finanţării pentru o participare internaţională într-un proiect iniţiat de unitatea noastră, în colaborare cu CCD Bucureşti şi cu instituţii de învăţământ din Turcia şi Italia.
Se apropie examenul de bacalaureat. Aveţi emoţii, domnule director? Care au fost rezultatele obţinute de elevii de la Liceul teoretic Nicolae Iorga anul trecut? Care credeţi că vor fi acestea în această vară?
Cum spuneam înainte, da, ca şi elevii noştri, am emoţii, dar sunt acele emoţii frumoase care ne însoţesc şi ne sprijină la fiecare examen important. Dincolo de acestea, emoţiile corelate cu teama unor rezultate slabe, a unui număr mare de elevi care să nu promoveze examenul sunt foarte mici. Ne-am aşteptat la rezultate foarte bune ale elevilor la examenul de evaluare naţională, iar aşteptările noastre nu au fost înşelate. Ceea ce ne bucură acum în raport cu alţi ani este numărul mare de absolvenţi ai clasei a VIII-a cu medii de admitere foarte bune care au ales să continue studiile tot aici, în liceul nostru. Iar absolvenţii claselor a XII-a ne-au făcut o surpriză foarte frumoasă – aşteptată însă în mare măsură –, atingând un nivel de promovabilitate foarte bun, care situează liceul nostru printre cele mai bune din Bucureşti, înaintea unor licee sau colegii de prestigiu. Rezultate pentru care trebuie să le mulţumim şi care ne fac, încă o dată, să ne mândrim cu elevii noştri, căci, precum actorii fără public, nici noi, profesorii, nu existăm fără elevi şi numai împreună putem creşte şi avea rezultate frumoase.
La finalul interviului vreau să ne enumeraţi argumentele cele mai puternice pe care le oferiţi absolvenţilor de gimnaziu pentru a veni la Liceul Teoretic Nicolae Iorga.
Destul de dificil de ales. Să mă refer la profesorii devotaţi şi bine pregătiţi? La baza materială a liceului? La dorinţa noastră a tuturor de a-i primi şi ajuta să meargă mai departe, pregătindu-se pentru un drum lung, frumos şi bine construit de-a lungul vieţii? La dorinţa de a fi lângă ei şi de a învăţa să învăţăm împreună? Îi aşteptăm în acelaşi timp cu dragoste şi exigenţă, cu respect şi dăruire, cu pasiune şi înţelegere şi, de ce nu, cu dorinţa unei munci bine făcute!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU