În agitaţia modernismului şi invazia atâtor obiecte avansate din punct de vedere tehnologic, cu greu mai găsim locuri în care se păstrează tradiţia, mai ales în apropierea capitalei ţării. Copiii născuţi după anul 2010, dar mai ales cei care acum sunt la învăţământul preşcolar sunt atraşi mai ales de telefoane mobile, tablete, drone şi alte asemenea gadgeturi. Și, în plus, copiii din oraşele mari nu pot să cunoască şi să înţeleagă cum îşi desfăşurau activitatea zilnică bunicii, dar mai ales străbunicii lor.
Comuna Dragomirești Vale este situată în apropierea Bucureștiului, 20 minute cu maxi‑taxi, dar are grădinițe echipate cu dotări moderne. Vă povestesc despre o grădiniţă cu program normal şi cu program prelungit din mediu rural, dar care prin poziţionarea localităţii aşa aproape de Bucureşti nu putem spune că este chiar mediul rural adevărat, tradiţional. Mulţi dintre copiii care frecventează grădiniţa provin din familii care s‑au stabilit în comună odată ce şi‑au construit o casă în zonă.
Grădinița nr. 1 din Dragomireşti Deal este pusă în funcțiune din septembrie 2011 şi este structură arondată Liceului Tehnologic Vintilă Brătianu. De la data punerii în funcţiune, cele șase grupe de program prelungit sunt pline cu copii. Solicitări sunt destule şi datorită dezvoltării localității nu ne temem că va rămâne fără copii. Evidenţiez grădiniţa şi pe doamna coordonatoare deoarece este printre puţinele grădiniţe care au un spaţiu dedicat tradiţiilor.
Doamna Dragu Pena Milica, coordonatoarea Grădiniței nr. 1 din Dragomirești Deal, a creat un spatiu care să prezinte copilor obiecte tradiţionale ale satului. Acel spatiu este o sală amenajată ca un muzeu al satului; o cameră amenajată cu sârguinţă şi drag faţă de tradiţii. Găsim acolo obiecte adunate cu drag într‑o perioadă lungă de activitate ca educatoare de către dna Dragu Pena Milica. Printre ele, un război de ţesut, un ţest pentru copt pâine, costume populare, ulcele, linguri de lemn, o ladă de zestre şi altele. Muzeul este organizat pe zone: zona de gătit cu obiecte specifice de care am pomenit mai înainte, linguri, ţest, farfurii de lut, străchini, albie de frământat aluatul, putinei şi altele. O altă zonă este cea dedicată lucrului la războiul de ţesut şi produselor acestuia: straiţe, macate, ştergare, fuioare, vârtelniţă.
Mai este organizată o zonă de primit oaspeţi cu un scrin vechi, o oglindă, scaun din lemn, pe jos preşuri ţesute la război, costume populare şi costume de grădiniţă, de şoim al patriei şi costum de pionier.
Foarte important este că în acest spaţiu copiii desfăşoară activităţi educative în funcţie de programul lor şi de evenimentele extraşcolare care sunt organizate de către doamnele educatoare. La aceste activităţi, copiii sunt îmbrăcaţi în costume populare (grădiniţa are în dotare câte un set de costume populare din diferite zone ale ţării).
Obiectele din acest mic muzeu sunt adunate din diferite zone ale ţării şi din diferite perioade de timp şi ele pun „amprenta“ vremurilor şi‑i ajută pe copii să înţeleagă cum trăiau strămoşii lor. Ținând cont de tehnologia avansată a zilelor noastre, ar fi greu să le explicam celor mici, copiilor noştri, aceste lucruri doar prin a le arăta fotografii, sau printr‑o vizită la muzeul din Bucureşti. Dar văzându‑le, explicându‑le, palpându‑le, ei pot înţelege condiţiile de viaţă şi de muncă ale… străbunicilor.
Prof. Alexandra DRĂGUȚ – director adjunct al Liceului Tehnologic Vintilă Brătianu,
Dragomireşti Vale