În aceste vremuri, România plătește prețul lipsei de educație!

Cu puțin înainte de debutul noului an școlar și universitar, un an dificil din multe puncte de vedere, decizia Guvernului de a finaliza, la data de 1 septembrie, aplicarea legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a generat nemulțumiri în mediul educațional. Astfel, într-un comunicat de presă, prof. univ. dr. Anton Hadăr, președintele FNS Alma Mater, trage un semnal de alarmă, atunci când spune că în aceste vremuri, România plătește prețul lipsei de educație.

În aceste vremuri, România plătește prețul lipsei de educație!
Dr. Anton Hadăr

”Federația Națională Sindicală din învățământul superior ALMA MATER, federaţie reprezentativă în sistemul de învăţământ superior românesc şi recunoscută la nivel european, având un număr de peste 20.000 de membri, îşi exprimă dezamăgirea şi revolta faţă de decizia Guvernului de a nu finaliza, la 1 septembrie 2020, aplicarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ”, se spune în comunicat.

Subliniind faptul că în condiţiile în care, aplicarea acestei Legi este prevăzută în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2020, iar potrivit numeroaselor declaraţii şi asigurări ale reprezentanţilor Guvernului, finanţarea era înglobată în bugetul alocat educaţiei pe acest an, FNS Alma Mater își manifestă surprinderea vizavi de atitudinea Guvernului faţă de cadrele didactice ”care, odată cu începerea anului şcolar şi a celui universitar vor fi în linia întâi a luptei împotriva pandemiei”, expuşi, practic, riscului infectării, așa cum se întâmplă și cu personalul medical.

Aplicarea Legii, se mai spune în încheierea comunicatului, presupune o creştere, în medie, de doar 250 de lei în valoare netă pe salariat, efortul bugetar pe ultimele patru luni ale anului 2020 fiind de circa 750 milioane de lei, pentru întreg sistemul de învăţământ din România. ”De aceea, considerăm că această măsură a Guvernului este o gafă politică generatoare de tensiuni şi de nemulţumiri suplimentare în rândul cadrelor didactice. Să nu uităm că, în aceste vremuri, România plătește prețul lipsei de educație!”

Guvernul României a anunțat o nouă rectificare bugetară pentru lunile rămase până la sfârșitul lui 2020, Sănătatea, Educaţia şi Agricultura fiind domeniile care vor primi cei mai mulţi bani.