La sfârșit de an școlar, cadrele didactice din Grădinița Școlii Gimnaziale Iancului, sector 2, București, invită preșcolarii, părinții, doamnele educatoare la jocuri în aer liber, cu scopul de a preveni dependența de tehnologie. Acesta este obiectivul major al proiectului New generation, old games, din cadrul Erasmus+, care se derulează în perioada 2018‑2020 în unitatea de învățământ bucureșteană și are parteneri grădinițe de stat și particulare din Letonia, Spania și Turcia.
Beneficiile jocurilor în aer liber nu vizează numai sănătatea celor mici, ci încurajează socializarea, relaționarea între copii și readuce în actualitate jocuri tradiționale. Aceste aspecte au fost observate de cadrele didactice din Grădinița Școlii Gimnaziale Iancului în cadrul mobilității desfășurate în perioada 20‑24 mai 2019 la Guadalajara, Spania, unde activitățile derulate au fost de tip job‑shadowing. Fiecare țară participantă a prezentat câte trei jocuri populare din țara de origine, iar unele dintre ele au stârnit veselia și cheful de joacă atât al celor mici, cât și al celor mari. Acesta este motivul pentru care vă invităm să jucați în grădinițe, în parcuri cu preșcolarii, de exemplu, Îmi place adrenalina, propus de copiii din Spania. Ei sunt așezați în cerc, se țin de mână și cântă un cântecel. Prima dată sar doi pași la dreapta și doi la stânga, apoi se apropie și mai mult unul de celălalt și sar din nou, de data aceasta ținându‑se de genunchiul celui din dreapta și de glezna celui din stânga. Mișcarea, cântecelul ritmat stârnesc voia bună și îi antrenează în activitate chiar și pe cei mai retrași. Jocul Higher or lower, propus de cadrele didactice din Turcia, stimulează atenția, spiritul de orientare al copiilor. Încercați să‑l jucați la grupă: un copil aflat pe un nivel mai jos decât ceilalți jucători trebuie să atingă un altul pentru a‑i lua locul.
Pe parcursul activităților s‑au observat cu satisfacție asemănări între jocurile propuse de țările participante. Astfel, și în România, și în Letonia se joacă ,,1,2,3 la perete stai!“, iar ,,Rațele și vânătorii“ este cunoscut în toate țările.
Important este să ne jucăm cu cei mici, să‑i facem să iubească mișcarea, să încurajăm socializarea, spiritul de echipă! Așteptăm și din partea altor unități de învățământ sugestii pe această temă!
Prof. Corina MÎNZALĂ