Implementarea unor proiecte de educație prin cultură

Implementarea unor proiecte de educație prin culturăEducația prin cultură și, în general, creșterea accesului la cultură fac obiectul unor proiecte finanțate prin PNRR, a căror implementare a început.

Ministerul Culturii anunță că „finanțează, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, 154 de proiecte care vizează creșterea accesului la cultură, implementate de către organizații neguvernamentale în localitățile cu mai puțin de 50.000 de locuitori.

Proiectele au fost selectate în urma a două apeluri derulate prin Administrația Fondului Cultural Național, bugetul total disponibil prin investiția I5 – Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural, fiind de 7 milioane de euro.

Primul apel este dedicat finanțării unui program derulat timp de 2 ani, într-un sistem de fonduri echivalente și în parteneriat cu autoritățile locale, pentru programe culturale anuale sau multianuale, implementate la nivel local. În urma procesului de evaluare a proiectelor depuse, au fost semnate 72 de contracte de finanțare a unor proiecte care vor fi implementate de ONG-uri în 105 localități cu mai puțin de 50.000 de locuitori, în care au loc evenimente culturale cu un număr de beneficiari de aproximativ 3.500 de persoane, inclusiv copii și tineri.

Cel de-al doilea apel facilitează implementarea unui program-pilot pentru finanțarea proiectelor de educație prin cultură, beneficiarii fiind unități de învățământ. Grație acestui Apel de proiecte, 82 de unități publice de învățământ din 82 de localități desfășoară proiecte culturale având ca beneficiari peste 2.500 de copii.

Obiectivul general al apelurilor îl constituie reducerea decalajului de acces la cultură între zonele rurale și cele urbane mari prin finanțarea de proiecte culturale în localitățile mici și mijlocii.

Obiectivele specifice vizează dezvoltarea de aptitudini și cunoștințe artistice / de creativitate, promovarea incluziunii, a diversității și a toleranței prin mijloace artistice și capacitatea de a genera dezvoltare culturală durabilă prin consolidarea ecosistemului cultural și natural local.

Contractele de finanțare pentru ambele apeluri de proiecte au fost semnate la sfârșitul lunii martie, iar în prezent toate cele 154 de proiecte se află în etapa de implementare. Activitățile celor mai multe dintre aceste proiecte se desfășoară până la 30 iunie 2024. Termenul limită de implementare a proiectelor Investiției 5 este stabilit în PNRR prin ținta 347 a Deciziei de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României”.