Aş vrea să cred că timpul nu aleargă, dar el zboară, se duc zilele, trec anii şi soseşte uneori o clipă când ne întrebăm: „Când s-a petrecut totul aşa de repede?” Nu putem opri nimic, ci doar să ne dorim ca momentele ce s-au dus deja şi au scris o istorie să aibă o semnificaţie, să lase o urmă, o bucurie, o lacrimă de emoţie, un gând bun.
Anul acesta, la festivalul municipal de limba engleză „Children’s May Festival”, susţinut anual la Palatul Copiilor, am aniversat un deceniu de existenţă, 10 ani de muncă, eforturi susţinute şi răsplătite. În juriu ne-au acompaniat domnul Cătălin Crişan, care de tot atâta timp ne urmează, în regim de voluntariat, desigur, cu pasiune şi credinţă că elevii noştri o merită. Alături de dumnealui s-au mai aflat dna Elvira Deatcu şi dna Monica Davidescu, care, de asemenea, susţin copiii talentaţi, le dau sfaturi pertinente şi le zâmbesc cu căldură. Pe lângă cei menţionaţi, în juriu s-a mai aflat colega noastră dragă prof. Grama Aureliana, şefa Asociaţiei de profesori de limba engleză din Capitală (BETA), care se ocupă mereu de desemnarea celui mai bun vorbitor de limba engleză.
Festivalul nostru a rămas neschimbat: secţiune de muzică, teatru şi dans (country, irlandez, scoţian, galez). Formatul iniţial a plăcut de la bun început şi, iată, a rezistat patinei necruţătoare a timpului. Aşa ne-am întâlnit cu sonetele marelui Shakespeare, cu tinere talente, ale căror voci vor răsuna poate pe marile scene ale lumii în viitor, căci unii dintre ei asta îşi doresc. Alţii răscolesc lumea dramei şi a comediei, devenind actori cu diverse măşti, generând lumina şi căldura pe scenă festivalului. Această activitate, plină de puritate şi gingăşie, susţinută de multă muncă, repetiţii şi devotament din partea cadrelor didactice care pregătesc copiii, reprezintă dovada vie a faptului că românul este un artist desăvârşit încă din primii ani de viaţă. Dincolo de salariile neputincioase ale profesorilor se află profesionalismul lor, dăruirea, dorinţa de a le oferi copiilor şi altceva decât cursurile obişnuite de la şcoală. Ei bine, ei chiar apreciază asta, chiar dacă înseamnă ore petrecute suplimentar, peste orarul obişnuit, căci ştiu că, la final, când se vor urca pe scena festivalului, vor fi răsplătiţi cu aplauze, vor primi zâmbetele publicului şi ale juriului, iar cei mai buni vor pleca acasă şi cu un premiu, care va încununa eforturile lor.
Am sărbătorit, împreună cu Palatul Naţional al Copiilor, reprezentat de dl. director Vasilescu (cel care ne asigură spaţiul, sunetul, luminile şi tot ce este necesar pentru o astfel de activitate), Avon Cosmetics, ALSYS Travel şi dl. Cristian Mocanu (Carte şcolară), în calitate de sponsori şi, astfel, elevii nu au primit numai o diplomă, ci şi o punguţă cu cărţi şi alte obiecte folositoare, există şi oameni care se mai gândesc la educaţie, la chipurile vesele ale copiilor, la faptul că orice efort trebuie răsplătit cumva. Mulţumiri din suflet tuturor pentru sprijin!
În contextul în care limbile străine joacă un rol foarte important, existenţa unui festival, care se desfăşoară numai în limba engleză, unic în ţara noastră, este o încununare a ideii de progres în educaţie. Sigur că, an de an, porţile festivalului sunt deschise oricărei şcoli publice sau particulare, care ar dori să participe şi să dovedească cum elevii lor se pregătesc la limba engleză, în timpul liber. Uite aşa descoperim talente latente, de care copiii nici nu ştiau, le dezvoltăm şi le susţinem să se afirme. În acest an de aniversare, o elevă s-a prezentat cu o melodie compusă de ea, la o vârstă fragedă, când alţii poate încă joacă şotronul sau visează la poveşti cu Feţi-Frumoşi. Românii ar avea alte şanse dacă ar exista mai multe activităţi de acest gen, dacă ele ar fi sprijinite de canalele de televiziune şi de presă, căci aici sunt copiii noştri cu care ne mândrim, zi de zi, dar care, la un moment dat, închid poarta spre România şi privesc spre Europa sau alte plaiuri. De ce, oare, nu ne putem lăuda cu talentele noastre, de ce nu învăţăm să le păstrăm aici, în ţară? Noi, profesorii, suntem refuzaţi de îndată ce deschidem gura, desigur, dacă nu e vorba de vreun scandal, de viaţa unor politicieni, nimic nu prezintă importanţă, de ce s-ar deranja cineva să filmeze nişte copii care au muncit mult să poată face faţă cu bucurie scenei, publicului destul de exigent şi juriului? Toţi se pretind ocupaţi, însă când vorbesc de domnul Cătălin Crişan, unele posturi de televiziune se lansează în speculaţii sentimentale, care nu-şi au rostul, în loc de a vorbi despre profesionalismul său, despre ceea ce dânsul face în timpul liber, despre cum sădeşte sămânţa talentului dramatic sau bucuria de a cânta, ajutând copiii să-şi descopere talente deosebite. Se fac comentarii multe despre dnele Monica Davidescu şi Elvira Deatcu, în contextul minunatelor roluri jucate în teatru sau film, dar ştiţi ce minunat se simt copiii la festival când stau de vorbă, prieteneşte, cu dumnealor, fac poze, primesc sfaturi utile şi sprijin profesional? Căldura, zâmbetele dânselor, exigenţa profesională şi încurajările dăruite pictează imaginea unei lumi dincolo de aşteptări, plină de surprize… unde există îngeraşi, demoni, vulpi, personaje mistice, de basm, unde râsul luminează chipurile gingaşe ale copiilor, acolo unde vocea se ridică dincolo de puterea cuvântului şi umple întreaga încăpere, chitara îşi urmează stăpânii şi completează trilul de privighetori.
Cu această ocazie este imperios să menţionăm că directoarea festivalui, dna prof. LUMINIŢA ELENA MATEI, după ce scapă de organizarea olimpiadelor de limba engleză şi pregăteşte diplomele care vor demonstra cât de bine au fost elevii îndrumaţi, se desfată cu pregătirea festivalului, alături de echipa de cadre didactice din comisia de pregătire a tot ceea ce este necesar pentru o bună desfăşurare a acestui festival minunat. Se cuvine să menţionăm minunata echipă de organizatori, fiecare membru ocupându-se de câte un aspect: RAMONA ENESCU (secretar de festival, ŞC. 103), MIHAELA MĂDĂLINA MĂNESCU (sponsori şi juriu, ŞC. I.G. DUCA), RALUCA HERĂSCU (PR, ŞC. G. CĂLINESCU) MIRELA VÎNTU (PR, ŞC. G. TOCILESCU), RODICA MUSTATOIU (PR., ŞC. 150), FAUSTINA VLAD (PR&VENUE, LIC. TEORETIC ŞT. ODOBLEJA), DANA NEGULESCU (PR, ŞC. 103), CARMEN GAŞPAR-ILA (PR, SC. I.G. DUCA) Aici începe căutarea sponsorilor, contactarea membrilor juriului şi alte aspecte nevăzute, încărcate de muncă, efort, devotament şi abnegaţie. Mulţumim colegilor profesori, copiilor şi părinţilor acestora pentru înţelegere şi dăruire, pentru împlinirea unui vis de 10 ani, un curcubeu de împliniri şi talente împletite şi exprimate în graiul atât de special al lui Shakespeare.
Şi acum, fiind ediţie specială, vom menţiona câştigătorii, cei care au urcat pe scenă a două oară, pentru a primi recunoştinţa publicului, a juriului şi a rudelor din sală.
SECŢIUNEA MUZICĂ:
PI: MARIA IORDAN – ŞC. 79 (PROF. MĂDĂLINA ILIE )
PII: ELIANA PÎSLARIU – RANGHILOF – ŞC. 150 (MONICA COLŢ)
PIII: JENNIFER DUMITRAŞCU – ŞC. PRINCIPESA MARGARETA (DANIELA TURCSANYI & CARMEN RADU)
SECŢIUNEA TEATRU:
PI: THE SHINY STARS – ŞC. 103 (DANA NEGULESCU)
PII: BRIGHT & BRILLIANT – ŞC. 150 (MONICA COLŢ)
PIII: POWER – 6D – ŞC. 79 (MĂDĂLINA ILIE)
SECŢIUNEA DANS:
PI: ALANGI BOOM – ALANGI EDUCATIONAL CENTRE (JULIANA GOLOVNEVA & MARICELA ALEXE)
PII: RENATA EPURE – LIC. TEORETIC NICHITA STĂNESCU (CRISTINA DRAGOMIRESCU)
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI:
RUXANDRA URSACHE – ŞC. 79 (MĂDĂLINA ILIE)
PREMIUL DE POPULARITATE:
ALEXANDRU HAŢEGAN – ŞC. 150 (MONICA COLŢ)
PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN VORBITOR DE LB. ENGLEZĂ:
ANGELINA MITESCU – ALANGI EDUCATIONAL CENTRE (JULIANA GOLOVNEVA & MARICELA ALEXE)
Trece timpul, zboară, fuge, dar ne lasă amintiri frumoase, de neuitat, daruri divine. Cine spunea că „Time is Money?” Ei bine, nu se înşela, cu cât au trecut anii peste acest festival, cu atât îl preţuim mai mult şi ne dorim tot mai bune rezultate, el devine tot mai valoros, într-adevăr. Ce am putea să facem de acum încolo? Să preţuim fiecare clipă, să construim mereu ceva durabil şi de calitate, să muncim cu drag, fără a ne uită la contul bancar, în ziua de salariu, să credem în minuni şi în oameni de încredere, să nu uităm că acolo sus există îngeri, care protejează aceşti copii minunaţi ai României!
Prof. Mihaela Mădălina MĂNESCU
Şcoala Gimnazială Nr. 146 I.G. Duca, sector 5, Bucureşti