Guvernul spune că face tot ce se poate face pentru mărirea salariilor în educație

Foto: Guvernul României

Ca răspuns la greva și la marșurile de protest ale cadrelor didactice, Executivul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, reafirmă că „disponibilitatea la dialog există. Echipele de negociere ale guvernului s-au întâlnit și vor continua să se întâlnească cu reprezentanții liderilor sindicali”.

Purtătorul de cuvânt accentuează că guvernul a ales să facă tot ceea ce se putea face în acest context pentru a suplimenta veniturile profesorilor, educatorilor, tuturor categoriilor de personal care funcționează în sistemul educațional, pentru a reuși în timpul acesta să realizeze și noua grilă, care să regăsească aceste categorii de personal mult mai aproape de nevoile lor și de aceea ce societatea poate oferi în acest moment”.
Concret, purtătorul de cuvânt guvernamental explică mecanismul de acordare a primelor pentru cariera didactică, propuse a fi acordate pe card: „1.000 lei pentru personalul didactic și personalul didactic auxiliar, în luna iunie. Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca, în luna octombrie a acestui an, pe același card să fie încărcată suma de 1.500 lei, din care 500 lei reprezintă suma forfetară, iar diferența de 1.000 lei sunt bani pentru susținerea activității didactice, a activităților curente de lucru ale personalului din sistemul de învățământ, repet didactic sau didactic auxiliar. În ceea ce privește personalul nedidactic, în lunile iunie și octombrie vor fi încărcate pe același tip de carduri sumele de 500 lei în luna iunie și alte 500 lei în luna octombrie. Dintre acestea, 150 lei vor reprezenta, în fiecare caz, suma forfetară. Pentru personalul nedidactic, în baza unui act normativ care va fi aprobat mâine în ședința de guvern (mă refer aici la personalul nedidactic, așa cum se regăsește în anexa 8 a Legii 153, actuala lege a salarizării) urmează să fie majorate veniturile până la maximum posibil, potrivit grilei din Legea 153. În acest fel, toate salariile din educație vor fi duse la maximul posibil, potrivit actualei grile din legea salarizării, urmând ca, începând cu 15 iulie, alături de reprezentanții profesorilor, de reprezentanții celorlalte categorii din sistemul educațional, Guvernul să definitiveze noua lege a salarizării, care să permită recunoașterea, inclusiv din perspectivă financiară, a priorității pe care trebuie s-o reprezinte meseria celor care funcționează în sistemul educațional.”

Distribuie acest articol!