Guvernele României și Republicii Moldova semnează un nou acord în Educație 

Guvernele României și al Republicii Moldova seamnează vineri, 11 februarie, un nou acord în domeniul Educației. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului de la București, Dan Cărbunaru, pe lista diplomelor recunoscute de ambele părți se vor adăuga diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învățământului mediu general și diplomele de absolvire a colegiilor și școlilor medicale de bază cu durată de minim trei ani de studiu după absolvirea școlii generale de 9 ani.

Potrivit purtătorului de cuvânt, în domeniul educației „a fost aprobat un proiect de lege pentru ratificarea acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice, document semnat la București, la 23 noiembrie 2021”.

Proiectul, a mai precizat Cărbunaru într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, vizează ratificarea noului acord dintre guvernele României și Republicii Moldova privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, față de prevederile acordului în vigoare, noul document prevăzând recunoașterea anumitor diplome și certificate la nivel de învățământ preuniversitar din Republica Moldova „care nu intră în domeniul de aplicare rațiune-materie al acordului în vigoare și ale căror recunoaștere a fost solicitată de către România”.

Concret, noul acrord se referă la diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învățământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor și școlilor medicale de bază cu durată de minim trei ani de studiu după absolvirea școlii generale de 9 ani. „La momentul acesta, în România există peste 12.000 de studenți din Republica Moldova și alți peste 2.000 de elevi“, a declarat Dan Cărbunaru în conferința de presă de la Guvern.

Potrivit noului acord semnat de cele două state, vor mai fi recunoscute atestatele de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte și după anul 2011, studiile universitare de scurtă durată cu studii din învățământul terțiar non-universitar, diplomele și certificatele obținute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializări postuniversitare, precum și a cursurilor de perfecționare la nivel postuniversitar.

Distribuie acest articol!