Grevă în continuare și noi acțiuni de protest ale profesorilor

Foto: FSLI

Continuă greva și alte acțiuni de protest ale profesorilor, ale tuturor salariaților din sistemul educațional. Dintre acțiunile programate pentru 31 mai, pot fi menționate acțiunea de protest organizată de Sindicatul Învățământului Preuniversitar Prof. I. Neacșu din Buzău, la sediul Instituției Prefectului Județului Buzău, manifestarea de protest de la Bistriția, la Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud etc.

Privitor la amploarea acțiunii din București, la caracterul percutant al exprimării protestului și la impactul public, este de reținut imaginea coloanei de profesori în marș: când primii manifestanți traversau Podul Cotroceni, coloana, urmând Splaiul Independenței, se întindea pe strada Șerban Vodă, până capătul celălalt fiind încă pe la Berzei.

Președintele FSLI, Simion Hancescu, a subliniat, adresându-se colegilor: „Vreau să vă asigur că nu vom renunța la proteste! Singurii care puteți cere acest lucru sunteți voi! Lupta pentru drepturile noastre continuă, pentru că merităm o viață mai bună, respect și calitate in educație!”

Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE Spiru Haret: „Acțiunile de protest continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acțiuni. Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situația din sistem va trebui să intervină în regim de urgență. Este rolul domniei sale de mediator.”

Guvernul își menține soluțiile avansate în dialogul cu liderii sindicali: „În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să îi fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic, un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.”

„Acțiunile de protest continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acțiuni. Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situația din sistem va trebui să intervină în regim de urgență. Este rolul domniei sale de mediator” a subliniat, la Palatul Victoria, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

Distribuie acest articol!