Portalul Go‑Lab oferă laboratoare on‑line adecvate și aplicații de învățare, structurate în funcție de nivelul de învățare al elevilor, dar există și posibilitatea de a adapta un ILS publicat la un plan de lecție creat și de a‑l distribui elevilor la clasă. Multitudinea de instrumente oferite de platforma Go‑Lab pot fi utile în predare‑învăţare‑evaluare şi însăşi modalitatea de definire a aplicațiilor va permite o adaptare la nevoile educabililor, care trec printr‑un proces de formare, inițială sau continuă.
Această platformă:
- Stimulează interesul elevilor faţă de propria formare profesională, în scopul realizării unor produse de calitate.
- Realizează nu schimb de experienţă între profesori, care va asigura îmbunătăţirea performanţelor profesionale necesare în activitatea didactică viitoare.
Deschide laboratoare virtuale, laboratoare la distanţă şi seturi de date din experimente fizice de laborator pentru folosirea pe scară largă în educaţie.
Prin forma şi structura lor, se pot adapta necesităţilor lor, sunt accesibile oricând şi oriunde, chiar şi în afara clasei, permiţând colaborarea prin instrumente de comunicare moderne precum forum, chat, blog sau wiki.
Platforma Graasp (https://graasp.eu) permite construirea unor aplicații cu un conţinut interactiv, atractiv şi cu o structură flexibilă unde organizarea informaţiilor este ierarhică.
Educarea elevilor pentru a realiza produse utilizabile, spiritual inventive și creative de dezvoltare apare ca un obiectiv impus de sistemul economic în care trăim şi indiferent de conținutul cererii, indiferent de ceea ce face ca elev, acesta trebuie să lucreze, trebuie să fie uşor de utilizat pentru a avea toate calitățile unui produs final, pentru a fi mai uşor în orientarea către o carieră sau un loc de muncă.
Gândirea critică este o abilitate care poate fi predată elevilor ce se bazează pe aptitudini de comunicare, colaborare, pentru a explora o problemă, pentru a analiza, explica şi, în final, pentru a fi evaluată.
Platforma Graasp oferă oportunități de realizare „ILS‑uri“ (Inquiry Learning Space), de a utiliza experimente științifice personalizate cu ajutorul numeroaselor instrumente inovatoare și resurse de predare. Datorită structurii ILS și a aplicațiilor de susținere, elevii sunt orientați într‑un proces de cercetare, investigare, fiind asistați în pregătirea experimentelor, formularea de întrebări și ipoteze de cercetare, efectuarea de experimente, analizarea rezultatelor și tragerea concluziilor, care îi va ajuta în dezvoltarea gândirii critice, în luarea deciziilor, un lucru foarte important pentru ei de a se integra pe piața muncii după finalizarea liceului.
Toate „ILS‑urile“ create nu sunt doar niște activități în sine, ci sunt integrate și valorificate mai departe de către alți profesori pentru îmbunătățirea sau crearea unui nou ILS, pentru a le integra în curriculum, în proiectele colaborative on‑line, ce va constitui un motiv în plus în creșterea numărului de aplicații create.
Această platformă oferă acces deschis și constituie o punte de legătură între foarte mulți profesori din Europa, din afara UE, este o resursă importantă de idei pentru activități de învățare și va contribui la dezvoltarea unei comunități puternice în domeniul educativ on‑line.
Din punctul meu de vedere, învăţarea devine eficientă când profesorul construieşte un material de învăţare, pentru ca elevii să interacţioneze cu acesta și să experimenteze, pentru a înţelege.
În acest context, elevul este parte a unei comunităţi de învăţare, în care este pus în situaţia de a înţelege ce are de făcut, de a explica celorlalţi, de a lucra împreună, de a se informa, documenta, dar și de a extrage informații utile dezvoltării lui profesionale, prin utilizarea resurselor disponibile oferite de această platformă.
Prof. Lidia RISTEA,
Liceul Tehnologic Teodor Diamant Ambasador pentru România