Ghid pentru utilizarea noilor tehnologii Web 2.0 în activitatea profesională (II)

8. Aplicația Storybird

Este o aplicație care permite crearea de povești ilustrate, utilizând resursele disponibile on-line (diverse reprezentări grafice). Ca majoritatea instrumentelor, aceasta are un nivel care poate fi folosit gratuit și unul care implică achiziția unor opțiuni suplimentare, precum posibilitatea de a imprima povestea creată pe site. În continuare ne vom referi la varianta gratuită. Aceasta are zone dedicate profesorilor, elevilor și părinților. Aceștia pot interacționa și au posibilitatea de a oferi feedback prin postarea de comentarii la produsele de activitate. Odată finalizate, poveștile pot fi făcute publice sau pot fi vizualizate doar de grupul de prieteni. Profesorii pot stabili o temă din zona dedicată acestui scop (Assignments), pot vizualiza materialele realizate de elevi, pot să le ofere feedback și pot invita părinții să vadă poveștile realizate de propriii copii. Părinţii nu au acces decât la materialele realizate de copiii lor, nefiind permis accesul la materialele celorlalți elevi (decât dacă acestea sunt postate în zona publică).

9. Aplicația Bubbl.us

Brainstorm on-line cu Bubbl.us. Creați cu ușurință hărți mentale colorate pentru a le imprima sau împărtăși altora. Cartografierea minții este o modalitate grafică de a reprezenta idei și concepte. Este un instrument de brainstorming vizual care vă ajută să înțelegeți mai bine, să analizați.

10. Aplicația Classcraft      

Classcraft este un joc educațional on-line gratuit ce joacă rolul profesorilor și studenților în clasă. Transformați învățarea într-o aventură! Classcraft îți adaptează lecțiile, transformând clasa într-un joc. Elevii joacă în echipe ca Warriors, Mages și Healers, câștigând puncte de experiență pentru un comportament pozitiv și pierzând puncte de sănătate pentru un comportament negativ care afectează întreaga echipă. Ajutându-vă unul pe altul și demonstrând aptitudinile și comportamentele secolului XXI pe care doriți să le încurajați, elevii se „ridică“ și învață competențe sau privilegii speciale care le oferă beneficii reale în clasă. Succesul este un efort de grup. Cu puteri care îi ajută pe colegii lor de echipă și pe ei înșiși, a fi bun unul cu celălalt are o semnificație cu totul nouă. Classcraft conduce angajamentul în sala de clasă și crește colaborarea școlară pentru a influența succesul studentului și al profesorului.  

11. Aplicația Nearpod

Nearpod este un instrument interactiv de clasă pentru profesori pentru a angaja elevii cu lecții interactive. Nearpod este un software de instruire premiat care implică copiii cu experiențe interactive de învățare. Cu Nearpod, copiii au abilitatea de a participa la lecții care conțin realitatea virtuală, obiecte 3D, simulări PhET și multe altele. Software-ul interactiv facilitează vocea copilului prin activități precum întrebări deschise, sondaje, chestionare, consiliere colaborativă și multe altele! Copiii vor învăța în timp ce se distrează, copiii se alătură experiențelor de învățare sincronizate conduse de profesorii lor sau învață în propriul ritm, experiențele de învățare sunt create de profesori sau sunt selectate dintr-un catalog de peste 6.500 de experiențe din biblioteca de lecții Nearpod, copiii contribuie cu feedback instantaneu prin intermediul unor funcții de evaluare, cum ar fi chestionare, întrebări deschise, sondaje, instrumente de desenare și multe altele, copiii sunt introduși în conținut prin intermediul unor medii dinamice, care includ călătoriile pe teren VR, obiecte 3D, simulări PhET, videoclipuri BBC, Microsoft Sways și multe altele.

12. Aplicația Worksheets: Preschool & Kindergarten Learning

Este o aplicație specifică învățământului virtual și a practicii real-life. Transformă timpul de învățare al copilului într-o distracție plăcută și plină de satisfacții! La Academia Kids, am reunit cele mai bune învățări virtuale off-line și interactive. Copiii se vor bucura de activități jucăușe pe ecran și în afara acestora, în timp ce practică aptitudini critice de preșcolar și de grădinițe într-o gamă largă de subiecte. Conține curriculum specific pentru fiecare domeniu de studiu și peste 1.000 de foi de lucru preșcolare și grădinițe actualizate săptămânal. De la cei mai mici cursanți la elevi de școală primară, aplicația oferă o învățare echilibrată pentru fiecare vârstă și nivel de calificare. De la ABC și 123 la știință și studii sociale, există un set amplu de subiecte acoperite în fiecare clasă. Învățarea ar trebui să fie distractivă – plină de emoție, bucurie și descoperire. Toate foile de lucru de mână sunt perfect potrivite pentru a îmbina cunoștințele cu divertismentul. Platforma sa interactivă cu recompense ample este captivantă pentru copii și face învățarea fructuoasă și fericită!

13. Aplicația Prezi

Prezi este o aplicație web prin intermediul căreia puteți concepe prezentări mai atractive și mai convingătoare decât cele realizate în Microsoft Office PowerPoint. Ceea ce face diferența este atât grafica prietenoasă, cât și posibilitatea de a evidenția relațiile dintre componentele prezentării, fără a le „rupe“ în slide-uri, așa cum se întâmpla în prezentările clasice. Prezentarea poate fi realizată și accesată on-line oricând și oriunde aveți nevoie de ea (aveți la dispoziție un spațiu de 100 Mb pentru contul standard, sau 500 Mb pentru contul Edu) pe www.prezi.com, sau poate fi descarcată în calculatorul personal, în cazul în care nu aveți acces la internet în momentul suținerii. O altă modalitate prin care puteți realiza o „prezi“ este editorul off-line Prezi Desktop, care nu va mai impune restricții în ceea ce privește spațiul de stocare.

Tehnologia Web 2.0 scoate la lumină un nou mod de gestiune a cunoștințelor, acela de a gândi și a reflecta colaborativ, pentru a dobândi individual noi competențe. Fiecare devine astfel conștient, actorul propriei sale formări, identitate informațională oferită de internet putând servi la dezvoltarea profesională, personală și socială. Astfel aplicațiile Web 2.0 sunt aplicații eficiente ce  pot fi utilizate în procesul educațional la disciplinele școlare.


Prof. Elena Alina NICULESCU