„Arhiva unui stat este o avere publică ce merită cea mai aproape îngrijire a Cârmuirii. Ea este colecția tuturor actelor publice, administrative, cât și judecătorești și politice, carele slujesc de temei legiuirilor și istoriei țării.“ (Vasile Alecsandri)
Învățământul preuniversitar a constituit o prezență importantă în viața politică, socială, economică și culturală a țării, având un rol decisiv în evoluția societății românești.
Păstrarea memoriei activității celor care au slujit cu fapta și sufletul școala românească este consemnată în documente păstrate în arhive, adevărate comori naționale. Arhivele povestesc despre istoria școlilor, despre faptele oamenilor care au lucrat la catedră, despre schimbările care au marcat educația în epoca modernă. Totodată, arhiva oferă documente, dovezi scrise, de care oamenii școlii au nevoie pentru a prezenta și justifica activitatea de la catedră.
Lucrarea doamnei Rodica Oțeleanu, arhivar-șef la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, un profesionist în domeniu, constituie un ghid de mare valoare practică pentru conducătorii inspectoratelor școlare, directorii unităților de învățământ și serviciile de specialitate din toate școlile.
Prof. Marian BANU