Geografia va fi disciplină separată la liceu și inclusă în trunchiul comun

Geografia României va fi disciplină separată la liceu, a anunțat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, după întâlniri de lucru cu decanii de facultăți, reprezentanți ai Academiei Române și ai și ai Societății de Geografie din România (SGR). Fostul rector al UBB a precizat că Geografia României vine în noile planuri-cadru de liceu pentru elevii care intră în clasa a IX-a în 2026 pe modelul disciplinei Istoria românilor/ României, despre care a spus recent că va fi separată și inclusă în trunchiul comun (clasele IX-X).

„Avem nevoie (la liceu – n. red.) de acea componentă despre care discutam, și anume o componentă de cultură și identitate națională, în care eu văd elementele de gramatică, elementele de istorie – dar nu orice istorie, ci istoria românilor și a României –, componentele de geografie – dar nu orice geografie, ci geografia României. Astfel încât, așa cum am spus de la început și în toate discuțiile publice, sunt dispus să gândesc numărul de ore în condițiile în care venim cu această conceptualizare și în condițiile în care venim cu noi modele, în care promovăm istoria, geografia și gramatica”, a spus Daniel David într-o intervenție live pe Facebook.

„Sigur, lucrurile merg bine, în sensul că am povestit despre întâlnirea pe care am avut-o cu istoricii, care mi-au propus un nou model de a gândi istoria la nivelul liceului, în care, după mulți, mulți ani, readucem disciplina Istoria românilor și a României, ceea ce mă bucură. Iar astăzi (n. red. joi, 20 februarie) am avut o întâlnire cu geografii, care și ei mi-au dat un alt model de a regândi geografia la nivelul liceului, astfel încât, după foarte mulți ani, vom avea din nou materia Geografia României, lucru pe care mi l-am dorit de la început”, a adăugat ministrul Educației și Cercetării. Nu se știe încă dacă Geografia României va fi în trunchiul comun, cel puțin la clasele a IX-a și a X-a, pe modelul disciplinei Istoria românilor și a României, decizie anunțată după întrevederea din 13 februarie cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din București și din țară.

Distribuie acest articol!