Reprezentanții Societății de Geografie din România, filiala Sibiu, semnalează că numărul orelor de geografie va fi redus sau chiar eliminat la anumite specializări, în noile planuri-cadru pentru liceu.
Într-un memoriu trimis Ministerului Educației și Cercetării, Societatea de Geografie din România atrage atenția asupra faptului că, după 4 ani de la aprobarea planurilor- cadru pentru gimnaziu „a venit vremea modificării celor pentru învățământul liceal și, surpriză sau nu, geografia este, din nou, pe lista disciplinelor cu număr de ore diminuat sau eliminată de la unele specializări (arte plastice, coregrafie, arta actorului sau muzică – pentru clasele a X-a și a XI-a), în situația în care este una dintre disciplinele care pot fi ofertate de către elevi la examenul de Bacalaureat”.
Ministerul Educației a prezentat, la începutul lunii ianuarie, propunerile de planuri-cadru pentru învățământul liceal și profesional, care vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022. În prezent, acestea se află în dezbatere publică.
Conform noilor planuri-cadru pentru învățământul liceal va exista o diminuare drastică a orelor de Geografie la liceele tehnologice, dacă, spun reprezentanții Societății sibiene de Geografie, acestea vor fi adoptate în forma prezentă.
Prima dintre variantele propuse alocă Geografiei o oră pe săptămână, la toate profilurile liceului tehnologic pe toți anii de studiu, „dar nu s-a avut în vedere, faptul că elevii din cadrul profilului servicii, preferă Geografia că disciplină de bacalaureat”, se mai spune în memoriul Societății de Geografie din România, filiala Sibiu.