Gaudeamus și noi – împreună de treizeci de ani95 de ani de la prima emisie Radio România, 30 de ediții ale celui mai longeviv și mai de suc­­ces târg de carte din țară, peste 140 de ediții naționale și locale care, alături de ­Bookfest, au contribuit în mod semnificativ la consolidarea pieței naționale de carte sunt coordona­tele jubiliare pe care s-a derulat Gaudeamus 2023, între 22 și 26 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, din Capitală, avându-l ca președinte de onoare pe scriitorul și criticul literar Ion Bogdan Lefter.

Târgul de Carte Gaudeamus a împlinit 30 de ani de existență, trei decenii de-a lungul cărora a cunoscut o dezvoltare constantă, ajungând de la o modestă manifestare livrescă găzduită în holul de jos al Radiodifu­ziunii Române la ceea ce este astăzi, cel mai important târg de carte din țară și unul dintre cele mai importante din Europa. Ediția cu numărul 30 a fost un succes, ca, de altfel, toate edițiile acestei manifestări de cultură și învățătură. „Gaudeamus înglobează ca instituție tot ceea ce este seducător, incintant și pragmatic, într-un cuvânt: tânăr în slova românească de azi“, afirma, la deschiderea primei ediții a Târgului de Carte Gaudeamus, scriitorul Mircea Sântimbreanu, președintele de onoare al primelor cinci ediții. Gaudeamus s-a lansat în 1994 și a fost organizat de Radio România în colaborare cu Editura All și cu Euromedia, Vladimir Epstein, Anca Dumitrescu și Mircea Nedelciu fiind cei care au gândit, cu trei decenii în urmă, acest concept de succes.

Mai-mult-ca-trecutul, de Ana Blandiana, cea mai râvnită carte a târgului

Și anul acesta, aflăm de la organizatori, peste 200 de participanți au oferit cititorilor din București și din țară, veniți, așa cum ne-am obișnuit, în număr mare, o gamă extrem de variată de produse editoriale, pe diferite suporturi, adecvate tuturor vârstelor și domeniilor de interes, de la cartea cu miros de cerneală și de celuloză la cartea pe suport digital, precum și muzică și jocuri educative.

Peste 500 de evenimente editoriale s-au desfășurat în cele cinci spații amenajate în acest scop și la standurile participanților. Ca și la edițiile precedente, în in­cinta târgului a fost amenajat un spațiu dedicat activităților interactive pentru cei mai tineri cititori. Evident, cei care au vizitat târgul au ghicit, este vorba despre „Atelierul de Creație“. Trofeele Gaudeamus, care se decernează anual începând cu ediția din 1997, au fost acordate și la finalul acestei ediții pentru trei dintre editurile participante, precum și pentru „Cea mai râvnită carte a târgului“, prin Votul Publicului. S-au mai acordat: Premiul de Excelență, Premiile pentru Traducere „Antoaneta Ralian“ și Premiul Educația. De asemenea, „Invitați de nota 10: Olimpicii României“ este proiectul prin intermediul căruia Radio România și partenerii săi recompensează și promovează elevii care obțin rezultate excepționale la olimpiade internaționale la diferite discipline. Nu în ultimul rând, Concursul Miss Lectura și-a ales, la finalul ediției, cea mai frumoasă cititoare.

Așadar, cea mai râvnită carte a Târgului Gaudeamus a fost, dacă e să ne luăm după votul publicului, Mai-mult-ca-trecutul, de Ana Blandiana, publicată la Editura Humanitas. Pe podium, în topul editurilor aflate în preferințele cititorilor s-au situat, în următoarea ordine: Humanitas, Litera și Polirom. Premiul pentru traducerea din limba română într-o limbă străină i-a revenit lui Șerban Foarță, pentru volumul de poeme bilingv româ­no-german, Schlimmericks, iar premiul pentru traducere dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat Alexandrei Coliban pentru traducerea din limba engleză a romanului Crossroads, de Jonathan Franzen.

La Târg, a plouat cu titluri de nerefuzat

Vreme de cinci zile, iubitorii de carte de toate vârstele au avut de unde alege. Oferta expozanților, chiar dacă traversăm o perioadă de criză economică și financiară, s-a dovedit a fi de nerefuzat, devoratorii de carte lăsându-și bucuroși o bună parte din salariu la târg.

La standul Editurii Humanitas, printre cele 36 de lansări de carte și sesiuni de autografe cu care prestigiosul grup editorial și-a obișnuit cititorii s-au numărat cele ale Anei Blandiana – Mai-mult-ca-trecutul: Jurnal, 31 august 1988-12 de­cembrie 1989, Ioanei Pârvulescu – Trei zile nemaipomenite, ale lui Andrei Pleșu – Călătorie în lumea formelor, Gabriel Liiceanu și Horia-Roman Patapievici – Înapoi la argument: Patru dialoguri despre splendorile prea repede uitate, Radu Paraschivescu – Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri. Reamintim că, la această ediție, Editura Humanitas a primit Trofeul Gaudeamus – locul I, prin votul publicului, iar volumul Mai-mult-ca-trecutul, semnat de Ana Blandiana, a fost „Cea mai râvnită carte a Târgului“.

Editura Polirom a venit la ediția jubiliară a târgului de anul acesta cu multe titluri interesante care au și poziționat-o pe locul al III-lea în topul editurilor aflate în preferințele publicului. Între cele mai vândute cărți de autori străini au fost: Lecții, de Ian McEwan, Crossroads, de Jonathan Franzen, Orașul victoriei, de Salman Rushdie, autor fascinant, aflat încă pe valul popularității la nivel mondial, Michel Houellebecq – Câteva luni din viața mea. Octombrie 2022-martie 2023. La categoria autori români, cele mai vândute titluri au fost: Putin împotriva Occidentului. Războiul din Ucraina și noua dezordine mondială, de Ar­mand Goșu, Chiajna din Casa Mușatinilor, de Simona Antonescu, Mai puțin decât dragostea, de Bogdan Crețu, Globalizarea ipocriziei, de Gabriel Andreescu.

La Curtea Veche Publishing s-au lansat titlurile Credință, viață, diplomație, de Monsenior Miguel Maury Buendia și Diana Turconi, Vârtej în reluare, de Peter Demeny, Învățătorii de Grijă. Adam, copilul viitorului, de Alex Donovici și Drum fără prioritate, de Marian ­Godină.

Primele trei titluri în topul vânzărilor la Curtea Veche Publishing au fost: ­Ține-ți copiii aproape, de Gabor Maté și Gordon Neufeld, Când corpul spune nu, de același Gabor Maté și Învață să înveți. Cum să ai rezultate la școală în mod eficient, de Barbara Oakley, Terrence Sejnowski și Alistair McConville.

Editura Litera, poziția a doua în topul celor mai apreciate edituri de către public, și-a întâmpinat cititorii fideli cu apariții editoriale noi și cu întâlniri cu autorii favoriți. Printre cărțile-eveniment de la acest stand s-au remarcat Bătălia pentru viitorul României, de Mircea Geoană, carte care a dat lovitura la vânzări, precum și volumul semnat de Bono, solistul trupei U2, Surrender. 40 de piese, o singură poveste, romanul grafic Biblia pierdută, de Igor Bergler, ilustrat de Sorin Sorășan și Cronicile nesăbuinței. Adevăruri istorice, volum care face parte din trilogia Charles Baker.

Grupul Editorial Trei a venit la Gaudeamus 2023 cu zeci de titluri noi. În colecția Fiction Connection, Demon Copperhead, de Barbara Kingsolver, ro­­man recompensat cu Premiul Pulitzer pe anul 2023, și A opta viață, de Nino Haratischwili, o saga de familie care începe cu Revoluția Rusă. Din colecția Istorie, s-au bucurat de interesul vizitatorilor târgului volumele Americanii liniștiți, de Scott Anderson, Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei, de Serhii Plokhy, În lumea subterană a Ierusalimului, de Andrew Lawler.

În așteptarea sărbătorilor de iarnă, Grupul Editorial Trei a pregătit cărți și pentru cei mai mici dintre cititori, printre acestea numărându-se Calendarul Fa­­miliei Pettson și Findus, cu ilustrațiile lui Sven Nordqvist.

Ca întotdeauna, Editura Arthur, una dintre editurile Grupului Editorial Art și, în același timp, una dintre cele mai îndrăgite edituri de către copii și de adolescenți – deja un adevărat fenomen edito­rial pentru aceste categorii de vârstă – s-a dovedit foarte „provocatoare“ pentru părinți. Cei mici au fost atrași nu doar de standul amenajat într-un mod extrem de atractiv, ci și de varietatea de titluri care i-au încântat și le-au trezit în mod deosebit interesul. Dintre evenimentele care i-au atras pe cititorii mari și mici la standul Grupului Editorial Art nu putem să nu menționăm: Două loturi, adaptare în bandă desenată de Valentin Ionescu, după I.L. Caragiale, Autografe ilustrate, de Valentin Ionescu, lansarea seriei de autor Ioana Nicolaie – Zmeu Robot și, nu în ultimul rând, lansarea revistei care se adresează micilor cititori – Ordinul povestitorilor.

În ceea ce privește topul vânzărilor de la Standul Art, cele mai vândute trei titluri la Gaudeamus 2023 au fost, la cărți pentru copii: Jurnalul unui puști 18: Floare la Ureche, de Jeff Kinney (Editura Arthur); Ordinul Povestitorilor nr. 16 (Editura Arthur); Cum să faci să NU citești, dar să te umpli de bani: Ghidul lui Charlie Joe Jackson #4, de Tommy Greenwald (Editura Arthur); la cărți pentru oameni mari: Afacerea vieții tale, de Fredrik Backman (Editura Art); Băiatul, cârtița, vulpoiul și calul: povestea animată, de Charlie ­Mackesy (Editura Grafic), o carte care trebuie să-ți dea curaj și să te facă să te simți iubit, precum și Oameni anxioși, de Fredrik Backman (Editura Art), autorul bestsellerului internațional Un bărbat pe nume Ove, roman ecranizat în 2015 și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină.

De succesul publicului s-au bucurat și titluri precum: Sonic the Hedgehog 1. Efecte secundare, de Adam Bryce Thomas, Evan Stanley, Jennifer Hernandez și Tracy Yardley (Editura Grafic); Harry ­Potter: Almanah Vrăjitoresc, de J.K. Rowling (Editura Arthur); Școala pentru Bine și Rău 5: Cristale de timp, de Soman Chainani (Editura Arthur), Tatăl rău, de David Walliams (Editura Arthur), Afacerea vieții tale, de Fredrik Backman (Editura Art), Batman. Anul unul, de Frank Miller, David Mazzucchelli și Richmond Lewis (Editura Grafic).

Grupul Editorial Nemira, precum și Nezumi, primul imprint de manga în limba română, au fost și anul acesta prezente la Târgul de Carte Gaudeamus.

Pe primul loc în topul vânzărilor s-a aflat Holly a lui Stephen King. Cititorii și-au îndreptat atenția și către Grand Hotel Europa, de Ilja Leonard Pfeijffer, un roman dens care se citește pe nerăsuflate, despre abundența trecutului, identitate și autenticitate. De succes au avut parte, cum era de așteptat, ideea fiind irezistibilă, și Miturile Grecești. Repovestire din perspectivă feminină cu erudiție și umor de Charlotte Higgins, care răstălmăcește miturile grecești din perspectiva personajelor feminine, Atena, Circe și trista Penelopa.

În topul preferințelor s-au mai numărat și Omulețul din perete și alte povestiri fantastice, de Marian Coman și cea mai căutată carte pentru copii la acest stand, Vine Crăciunul, o carte care se adresează atât micilor cititori, cât și părinților și care explică, în capitole scurte, evenimente importante legate de sărbătorile de iarnă și răspunde la întrebări precum: De ce sărbătorim Crăciunul? Cum au fost in­ventate globurile de Crăciun? De ce decorăm bradul? Cine este Moș Crăciun?

Nu am părăsit spațiul generos de la Romexpo înainte de a ne opri, pentru câteva momente, și la standul Editurii Cartier, care a venit la ediția de anul acesta a târgului cu câteva volume remarcabile de poezie, de ficțiune și de nonficțiune. Dintre acestea, volumul de poezie Panteră neagră am fost cândva, de Ruxandra Cesereanu, s-a bucurat de real interes din partea iubitorilor de lirică, precum și volumul Etica grunge. Suntem generația extincției, de Ștefan Manasia, și titlul in­teresant și greu de ținut minte p tlkmnd alba ai btn d POWER, de O. Nimigean (poeme alese de Bogdan Crețu).

Trofeele celei de-a treizecea ediții a Târgului de Carte Gaudeamus

În urma Votului Publicului, Trofeele Gaudeamus au revenit Grupului Edito­rial Humanitas – locul 1, Editurii Litera – locul 2 și Editurii Polirom – locul 3.

Tot prin votul publicului, trofeul „Cea mai râvnită carte a târgului“ a revenit volumului Mai-mult-ca-trecutul, de Ana Blandiana, publicat de Editura Humanitas, în vreme ce Premiul Educația a revenit Editurii Academiei de Studii Economice din București.

Premiul de Excelență, acordat de un juriu alcătuit din Ion Bogdan Lefter, Cristian Teodorescu și Cosmin Ciotloș, a re­venit Editurii Vellant din București „pentru calitatea prezenței la ediția 2023 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio Ro­mânia, pentru lungul șir de cărți de literatură și arte publicate în rafinate condiții grafice și pentru standul mereu atractiv, pe roți, de la Gaudeamus“. Premiul constă în finanțarea parțială a unui proiect editorial cu suma de 10.000 de lei.

De asemenea, Premiul pentru traducere „Antoaneta Ralian“, în valoare de 1.300 de lei, acordat de un juriu alcătuit din Denisa Comănescu, Ion Bogdan ­Lefter și Bogdan Ghiu, a revenit Alexandrei Coliban, pentru traducerea din limba en­gleză a romanului Crossroads, de Jonathan Frazen, publicat în anul 2023 de Editura Polirom și lui Șerban Foarță, pentru volumul bilingv de poeme Schlimmericks, publicat de Editura Universității de Vest din Timișoara, scris/autotradus în limba germană și auto-retradus în românește.

În sfârșit, Premiul Miss Lectura, oferit, cum altfel?, de Avon Cosmetics România, a revenit Teodorei Ioana Pavel, elevă la Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei din Capitală, care a fost votată cea mai frumoasă cititoare a ediției cu numărul 30.

Am plecat, la sfârșitul celor cinci zile ale ediției de anul acesta a Târgului de Carte Gaudeamus, cu sentimentul de îm­­plinire sufletească, cu care plecăm de trei decenii încoace, cu nostalgie, dar și cu bucuria că am participat la prima sărbătoare din ciclul sărbătorilor de iarnă. Pentru că, pentru noi, devoratorii de car­te, Gaudeamus deschide, în fiecare an, ciclul sărbătorilor închinate sfârșitului de an și, mai ales, Nașterii Pruncului Iisus.

Și totuși, citim mai puțin decât media europeană

Aproape 100.000 de persoane au vizitat Târgul de Carte Gaudeamus Radio România aflat la ediția jubiliară cu numărul 30. Din punctul de vedere al numărului de vizitatori, pentru Gaudeamus, a fost un succes. Ca întotdeauna, așa cum suntem obișnuiți de două decenii și mai bine, Gaudeamus atrage public mult, iubitori de carte de toate vârstele. Raportat însă la populația țării, 100.000 de mii e puțin. Potrivit statisticilor, nici la acest capitol nu excelăm, poziționându-ne pe locuri modeste, comparativ, de exemplu, cu țări ca Slovenia, Germania și Polonia, ai căror cetățeni cheltuiesc anual cel mai mult pe cărți. Evident că, la noi, se citește puțin și pentru că școala și familia nu acordă un interes deosebit acestei îndeletniciri în procesul de educație al celor mici. Aici este vorba și despre puterea exemplului, dar și despre vizualul care ne asaltează din toate părțile.

Și totuși, cartea se încăpățânează să reziste în fața tăvălugului globalist al digitalizării, în fața vizualului care amenință cultura de tip Gutenberg, cultura marilor cărți ale umanității. Astăzi, cultura vizualului ne acaparează la cote foarte înalte și tot ce înseamnă ecran exercită o magie asupra lumii contemporane. Dar, dacă e să ne gândim la acești 100.000 de ­vizitatori de la Romexpo, la numărul ridicat de ti­neri care au trecut pragul târgului, putem răsufla ușurați, căci, fără nicio îndoială, cartea pe suport de hârtie încă atrage, încă farmecă, încă face generații întregi să viseze.

Ediția Gaudeamus 2023 a demonstrat acest lucru, mai ales în ultimele două zile, zilele de weekend plin, când pragul Complexului Expozițional Romexpo a fost trecut de cca 4.000 de vizitatori. Deci, a citi încă este o nevoie și, în consecință, încă mai are valoare vorba românească, prăfuită pentru mulți dintre cei din ziua de azi: Ai carte, ai parte! 

Distribuie acest articol!