Gaudeamus 2020: Împreună, prin lectură, învingem pandemia

Gaudeamus, cel mai important târg de carte din țară, organizat de Radio România, s-a desfășurat anul acesta între 16 și 22 noiembrie, nu la Romexpo, așa cum am fost obișnuiți, ci pe www.gaudeamus.ro, într-un format integral online, menit să asigure, în actualele condiții de pandemie, continuitatea unui proiect cultural de mare succes, cu o tradiție de peste un sfert de secol.

Ediția cu numărul 27 a Târgului Gaudeamus Radio România l-a avut ca președinte de onoare pe scriitorul Norman Manea, stabilit de peste trei decenii în Statele Unite, propus în mai multe rânduri, din partea mai multor țări, la Premiul Nobel pentru Literatură. „În această stare de tensiune în care toată lumea trăiește, promovarea încăpățânată a culturii este un gest foarte lăudabil și m-am bucurat că organizatorii s-au gândit la un exilat ca mine care, după cum se știe, este totuși foarte legat, foarte ancorat cu țara sa, cu limba sa, pe care o consideră patria sa“, a fost mesajul virtual pe care l-a transmis Norman Manea organizatorilor și vizitatorilor ediției de anul acesta a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus Radio România.

Repere prestigioase pe piața cărții din România

Peste 100 de companii, din rândul cărora fac parte cele mai prestigioase edituri din România, distribuitori de carte autohtonă și străină, de muzică și jocuri educative au participat la acest eveniment cu totul special. Fanii cărții – care nici în aceste vremuri de încercare pentru noi toți nu vor să renunțe la „viciul“ lecturii – și-au putut achiziționa titlurile râvnite, de la standurile virtuale de carte, pe noul website www.gaudeamus.ro. De asemenea, sute de evenimente organizate de Radio România și de participanții la această ediție au putut fi urmărite live sau înregistrate la secțiunea dedicată programului de pe site-ul târgului.

Gaudeamus, cel mai important târg de carte din țară, organizat de Radio România, s-a desfășurat anul acesta între 16 și 22 noiembrie

Prima lansare a ediției: Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină

În opinia lui Georgică Severin, președintele director-general al Radio România, ediția de anul acesta a Târgului In­ternațional de Carte Gaudeamus Radio România înseamnă adaptare și există probabilitatea ca, în anii următori, varianta cu public, față în față, să fie dublată de una online: „Această pandemie a adus parcă din nou dorința și setea de cultură. Autoizolările, izolările, carantina ne-au făcut să ne întoarcem către carte, fie în formatul ei clasic pe hârtie, fie în formatul electronic. Ne-au făcut să redescoperim bucuriile mici, bucuria de a ști că suntem sănătoși. Și toate aceste lucruri coroborate au creat o atmosferă propice unui târg de carte, chiar și în varianta aceasta electronică“.

Prima carte lansată la această ediție se numește Wuhan. Jurnal dintr-un oraș în carantină, de Fang Fang, și reprezintă o mărturie cutremurătoare a stării de carantină pe care a traversat-o orașul din care a pornit Covid-ul. Cel de-al doilea titlu lansat se încadrează în același registru pandemic și se numește Ghid de supraviețuire în pandemie. 500 de sfaturi de la adolescenți pentru adolescenți și părinți.

Ediția 2019 a târgului Gaudeamus

O ofertă bogată și variată, ca în vremurile bune

Dar nu sunt singurele titluri ce se referă la pandemia care a schimbat fața lumii. Editura Polirom a lansat cartea unui magnific scriitor islandez: Sjon, Manansteinn. Băiatul care n-a existat niciodată, un studiu dedicat păcatului în anii gripei spaniole, într-o Islandă tulburătoare, de după Primul Război Mondial. Tot Polirom a lansat și Gândacul, de Ian McEwan, o satiră în care un bărbat ajunge peste noapte premierul Marii Britanii în epoca post-Brexit, iar Polirom Junior, Oglinda dorințelor, de Jonathan Coe, o poveste emoționantă despre lumea visurilor ca refugiu al copilăriei.

Standul Editurii Humanitas a reunit și anul acesta, chiar dacă, se înțelege, virtual, multe titluri interesante, titluri de succes, dintre care menționăm câteva: în primul rând, Amintirile unei prințese rebele din familia Romanov, de Olga Romanoff și Coryne Hall – o carte de memorii care intrigă și stârnește curiozitate, despre o prințesă rusă care a crescut într-o cu totul altă lume, cea anglo-saxonă, în Marea Britanie. Merită menționată, de asemenea, cartea Cu iubire tandră, Elisabeta. Mereu al tău credincios, Carol – Corespondența perechii regale, volumul I, 1869-1888, ediție critică, comentarii, note și traducere de Silvia Irina Zimmermann și Romanița Constantinescu. De remarcat este și noua apariție din seria de autor C.S. Lewis, De ce, Doamne? O radiografie a suferinței, ca și Arcașul fără arc, de Ștefan Liiceanu. 

O carte Humanitas care a concentrat atenția publicului, date fiind tema și numele autorilor, a fost: Despre destin. Un dialog (teoretic și confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor, de Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu. Nu putea lipsi, desigur, Raftul Denisei, în care semnalăm Aroma timpului, de Núria Pradas, și o apariție din 2019, capodopera literaturii ruse contemporane Laur, de Evgheni Vodolazchin. La Humanitas Junior, semnalăm Noile aventuri ale lui Habarnam, de N. Nosov, și Tue, uriașul de gheață, de Ana Alfianu. 

Grupul Editorial Art este, de la un an la altul, mai bogat și mai atractiv. Iubitorii de lectură s-au întâlnit și anul acesta, dar în format virtual, cu o ofertă extrem de variată din domeniul educațional și din cel beletristic. Semnalăm câteva dintre numeroasele titluri apărute la editurile și în colecțiile Grupului.

Editura Arthur a fost prezentă la Gaudeamus 2020 cu trei apreciați autori români: Descoperim cu Apolodor, în Deltă, păsările-n zbor, cu versuri de Florin Bican și ilustrații de Dan Ungureanu; Olguța și Operațiunea Jaguarul, de Alex. Moldovan, cu ilustrații de József Vass și Seria Detectivilor Aerieni, de Ana Rotea, într-o nouă ediție cartonată. Alte titluri incitante: Rime revoltătoare, de Roald Dahl, cu ilustrații de Quentin Blake, în seria de autor Roald Dahl, și Lighioane spurcate, de Roald Dahl, din aceeași serie, cu ilustrații de Quentin Blake.

Ediția 2019 a târgului Gaudeamus

Ediția 2019 a târgului Gaudeamus

Creată special pentru nostalgici, colecția Arthur-retro propune întoarcerea la câteva dintre cele mai îndrăgite personaje ale literaturii pentru copii și tineret universale și autohtone: Peripe­țiile Alisei în Țara Minunilor, de Lewis Carroll, cu ilustrații de Vasile Olac; ­Pinocchio, de Carlo Collodi, cu ilustrații de Eugen Taru; Povești despre Păcală și Tândală, de Alexandru Mitru, cu ilustrații de Done Stan.

Să ne oprim și la colecția de benzi desenate și romane grafice, miniGRAFIC: Amuleta. Cartea a doua. Blestemul pietrei, de Kazu Kibuishi, precum și SpongeBob Comics 1. Aventuri marine trăsnite, de Stephen Hillenburg.

Editura Vlad și Cartea cu Genius oferă celor mici titluri atractive și educative, cum sunt: A fost odată un alfabet. Minipovești pentru (aproape) toate literele, de Oliver Jeffers; Mănușa, de Jan Brett, și Uriașul cumsecade, de Louis Slobodkin.

Youngart a adus la ediția de anul acesta a târgului literatură pentru adolescenți de cea mai bună calitate, cum ar fi Elias și spioana Cărturarilor III. Moartea la porți, de Sabaa Tahir.

La capitolul beletristică, Editura Art a venit cu titluri și autori de valoare recunoscută. Iată numai două exemple: Britt-Marie a fost aici, de Fredrik Backman, și Noaptea, de Elie Wiesel, cu un cuvânt înainte de François Mauriac. Din colecția Cărți cult, propunem spre lectură Preaiubita, de Toni Morrison, și Abatorul cinci, de Kurt Vonnegut. Merită menționată și ediția superb ilustrată a volumului Poetul la New York, de ­Federico García Lorca.

Titlurile apărute la Editura Paladin sunt, ca întotdeauna, extrem de incitante: Războiul macului, de R.F. Kuang, Marginea umbrei, de Brent Weeks, Cronicile orașelor flămânde 2. Aurul prădătorului, de Philip Reeve, Când mâine nu mai vine, de Heine Bakkeid, pentru a da doar câteva exemple.

De trei decenii, Editura Cartea Românească nu a lipsit de la nicio ediție Gaudeamus. Anul acesta a propus cititorilor săi mai multe cărți interesante, dintre care menționăm: Carte de vise, de Leonid Dimov, antologie prefațată de Ion Bogdan Lefter, și Poemul de oțel, de Viorel Padina.

Standul virtual al Editurii Litera i-a întâmpinat pe internauții pasionați de lectură de calitate cu titluri ca: Lumina din întuneric, de Sharon Cameron, un roman ce descrie „povestea extraordinară a Stefaniei Podgórska, o adolescentă poloneză care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a ascuns în podul casei treisprezece evrei“.

Nu putea lipsi, desigur, de la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus Radio România Editura Casa Radio. Aceasta a venit cu titluri noi și atractive în colecțiile Radio Prichindel și Noapte bună, copii.

Articolul integral poate fi citit în numărul 11, serie nouă, al revistei Tribuna învățământului.

Distribuie acest articol!