FSLI protestează față de aplicarea Instrucțiunii privind testarea cu teste rapide din salivă

FSLI protestează față de aplicarea Instrucțiunii privind testarea cu teste rapide din salivăFederația Sindicatelor Libere din Învățământ a lansat o petiție adresată profesorilor, prin care protestează față de aplicarea Instrucțiunii privind procedura de lucru a testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ și cer ca testarea elevilor cu teste antigen din salivă să fie făcută acasă, de către părinți.

Motivele, spun sindicaliștii, sunt legate de mai multe aspecte. În primul rând, pentru că numărul mare de elevi dintr-o clasă, dar și de la nivelul unității de învățământ, face ca testarea să nu se poate realiza într-un interval scurt de timp, „ceea ce va afecta semnificativ desfășurarea procesului de predare-învățare- evaluare”. În al doilea rând, deoarece angajații unităților de învățământ nu au la dispoziție echipamentele de protecție necesare pentru evitarea infectării „cu acest virus, care se transmite, așa cum bine se cunoaște, prin intermediul secrețiilor eliminate de către persoanele infectate, prin expirație, atunci când strănută, vorbesc sau tușesc”. În plus, mai precizează FSLI, testarea tuturor elevilor în sala de clasă va crește riscul infectării, atât a lor cât și a salariatului care este responsabil de testare, „având în vedere, atât numărul de elevi, prezenți concomitent în sala de clasă, dar și dimensiunile acestora; astfel, scopul prevenției nu va fi atins, ci, din contră, se creează premise pentru transmitere între elevi”.
În plus, mai atrag atenția sindicaliștii, colectarea testelor folosite trebuie să se facă în condiții de siguranță, lucru care nu se poate realiza la nivelul unității de învățământ, în condițiile în care acestea nu sunt unități sanitare și nu există încheiate contracte cu firme specializate în colectarea deșeurilor medicale cu potențial infecțios.
„Nu avem pârghii pentru a putea obliga elevii să vină nemâncați la școală”, iar, în plus, „administrarea testelor necesită existența acordului informal al părintelui”.
‼Pentru aceste considerente, vă solicităm să dispuneți modificarea Instrucțiunii privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ, astfel încât aceste teste să fie realizate de părinți.