FSLI cere autorităților statului măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară școlii online, altfel sistemul de învățământ se va bloca!

Într-un comunicat remis presei, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ atrage atenția tuturor instituțiilor statului responsabile cu procesul instructiv-educativ în unitățile de învățământ din România că sistemul de învățământ riscă să se blocheze, dacă nu se vor lua măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară cursurilor online, în condițiile în care tot mai multe unități de învățământ trec din scenariul galben, în cel roșu, din cauza numărului tot mai mare de contaminări cu SARS CoV-2.

FSLI cere autorităților statului măsuri urgente de dotare a școlilor cu infrastructura necesară școlii online, altfel sistemul de învățământ se va bloca!

 ”Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe școli din România ne aduce în fața unei situații pe care guvernanții ar fi trebuit să o anticipeze: școlile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roșu, respectiv în mediul online.

Din păcate, însă nici la această oră, după prima săptămână din noul an școlar, unitățile de învățământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localități tabletele pentru elevi și cadre didactice, precum și conexiunea la internet a școlilor. În aceste condiții cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educație”, se spune în comunicatul emis FSLI.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ e de părere că în absența unui program național guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor și cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participle la școala online și riscă, spunem noi, să abandoneze școala.

„Speranța că autoritățile locale vor asigura aceste echipamente este deșartă, pentru că puține sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unitățile de învățământ să facă proiecte, prin care să achiziționeze echipamente, este și ea utopică. Atragem atenția și asupra faptului că în alte țări, precum Germania, cursurile au fost realuate în condiții bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităților de învățământ. În acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave și izolate de restul populației școlare”, avertizează, în continuare, FSLI.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului României, Ministerului Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății să se implice în mod real în remedierea lacunelor legislative privitoare la protecția copiilor și a angajaților vdin sistem care prezintă comorbidități și care pot devein lesne victim ale COVID-19.

“Din păcate, am anticipat acest scenariu pesimist: multe dintre unitățile de învățământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituțiile statului nu și-au făcut treaba, deși au avut luni bune la dispoziție în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejați atât elevii cât și angajații din sistem. În acest context, trebuie să fie urgentată achiziția de tablete pentru elevi și cadre didactice, precum și rezolvarea accesului la internet, pentru că sunt școli care încă nu au această facilitate. Realitatea este crudă: ne pregătim în multe dintre școli de aplicarea scenariului roșu, în care cursurile vor avea loc în sistem online. Am senzația însă că guvernanții se află într-o stare de amorțeală, aflați probabil cu gândul doar la alegerile locale și parlamentare. Nu ne putem bate joc de educația copiilor! Pot să înțeleg situația anului școlar trecut, pentru că a fost una fără precedent pentru lumea întreagă și a apărut peste noapte, dar în multe dintre țări, responsabilii au învățat din perioada trecută, nu stau să caute și acum, letargic, soluții”, spune, în încheiere, președintele FSLI Simion Hancescu.