6 februarie 2023Formare

Formarea și învățarea pe tot parcursul vieții devin mai importante ca niciodată

Admițând că ne aflăm într-o criză largă a educației și formării, având ca efect major un deficit de oameni calificați în diverse domenii, importanța pregătirii profesionale în perspectivă este explicată în analiza făcută de compania globală de resurse umane Gi Group Holding pe baza raportului „Manufacturing – Global HR Trends 2023”, realizat de Istituto Piepoli.

Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm, semnalează că, „departe de a fi doar un sector solicitant din punct de vedere fizic, producția oferă o gamă largă de oportunități de carieră, atât pentru lucrătorii care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, cât și pentru lucrătorii cu înaltă calificare. Ne îndreptăm către un viitor în care formarea și învățarea pe tot parcursul vieții vor fi mai importante ca niciodată în a-i ajuta pe oameni să-și atingă obiectivele personale și de carieră și pentru a le permite companiilor să depășească deficitul de forță de muncă și să profite, în același timp, de oportunitățile oferite de avansul tehnologic. Mai mult, în linie cu rezultatele cercetării, necesitatea unei noi atitudini și creșterea competențelor STEM[1] – așa cum sunt gândirea critică, capacitatea de a lua inițiativă, comunicarea în rândul femeilor ar putea contribui la deschiderea industriei către diversitate, dominată, de-a lungul timpului, de bărbați. În această direcție, 83% dintre respondenți consideră că numărul de femei va crește în companiile lor în următorii cinci ani”.

Lipsă de competențe adecvate noilor timpuri

Raportul în discuție face observația că „penuria de forță de muncă are mai multe cauze, inclusiv o percepție greșită a domeniului producției (încă văzut ca o industrie solicitantă din punct de vedere fizic, unde predomină forța de muncă manuală sau slab calificată) și o lipsă de competențe adecvate noilor timpuri”.

Viitorul în domeniul formării prefigurat prin cercetarea de față arată că așteptările cele mai mari vizează creșterea competențelor tehnice, „mai ales din partea lucrătorilor sub calificați, cărora li se va cere experiență pentru mașini specializate (68%), precum și formare specializată (65%), în timp ce pentru                                                                                                      angajații specializați va fi esențial să posede abilități digitale și de management de proiect (71%) și abilități de vorbire în public (71%). În ceea ce privește competențele soft skills, lucrătorii care au un nivel minim sau mediu de calificare trebuie să se concentreze pe a-și dezvolta capacitățile de adaptare și flexibilitate (84%) și de a lucra în mod autonom (79%). Pentru pozițiile specializate va fi cu precădere important să învețe să lucreze în funcție de priorități (87%) și să își dezvolte capacitatea de a lua decizii (87%) și de a rezolva probleme (81%)”.

[1] STEM este o abordare a învățării și dezvoltării care integrează domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. STEM contribuie la dezvoltarea unor abilități cheie, așa cum sunt: rezolvarea problemelor, creativitate

analiza critică, lucru in echipă, gândire independentă, inițiativă, comunicare, alfabetizare digitală. Sursa: https://www.education.wa.edu.au/what-is-stem

Distribuie acest articol!