În 2016, Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți“ Vrancea și-a propus să scrie proiectul cu titlul „Formarea profesională a managerilor școlari, personalului didactic și personalului de sprijin din școli defavorizate“. Totul a pornit de la un citat: „Existăm temporar prin ceea ce luăm din jur, dar vom trăi veşnic prin ceea ce dăruim“. (Douglas M. Lawson). În 2017, proiectul se găsea pe lista cu cele 27 de proiecte admise pentru finanțare. În aprilie 2018 am fost invitați să semnăm contractual de finanțare cu AM POCU.
A venit și prima zi de implementare. Prin acest proiect ne propunem reducerea părăsirii timpurii a școlii pentru copiii aparținând grupurilor vulnerabile în acord cu Cadrul Strategic pentru Cooperarea Europeană în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ET 2020) prin includerea a unor programe educaționale care să asigure accesul echilibrat la educație și îmbunătățirea calității educației prin formarea profesională a personalului educațional din școli defavorizate în care sunt înmatriculați copii cu un grad ridicat de risc educațional.
Proiectul propus vizează AXA PRIORITARĂ(AP) 6 „Educație și competențe“, Prioritatea de investiții (P1) 10i „Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru integrarea în educație și formare“.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
OS1. Îmbunătățirea competențelor pentru personal didactic din CSEI Măicănești, CSEI Râmnicu Sărat și Școala Gimnazială Homocea în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive și pentru integrarea lor pe piața muncii.
OS2. Îmbunătăţirea metodologiei de formare a personalului didactic, a managerilor școlari și a personalului de sprijin pentru învăţământul preuniversitar, din școlile-țintă, utilizând noile tehnologii, metode şi instrumente moderne de formare.
OS3. Îmbunătățirea competențelor transversale și de instruire în domenii care contribuie la prevenirea/reducerea părăsirii timpurii a școlii pentru echipele manageriale din școlile-țintă.
OS4. Dezvoltarea profesională a cadrelor didactice din școlile-țintă prin activități de mentorat.
OS5. Îmbunătățirea calificării cadrelor didactice din școlile-țintă, abilitarea acestora de a construi o ofertă educațională centrată pe nevoile de dezvoltare ale elevilor și pe nevoile specifice comunității locale.
OS6. Dezvoltarea unei comunităţi on-line de formare continuă a personalului didactic și de sprijin, a managerilor școlari din școlile-țintă care să găzduiască resurse și comunităţi de învăţare flexibile și accesibile, în sprijinul formării continue a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar în domeniile metodelor de cunoaștere a personalității elevilor din școlile-țintă, a gestionării eficiente a resurselor comunității în vederea asigurării unui mediu incluziv și a unei educații de calitate.
OS7. Îmbunătățirea accesibilității a utilizării și a calității TIC.
OS8. Acordarea sprijinului necesar pentru formarea cadrelor didactice care lucrează în școli defavorizate pentru menținerea în școlile-țintă a resurselor umane.
Proiectul își propune îmbunătățirea competențelor pentru un număr de 110 personal didactic din regiunea SUD-EST, în vederea promovării unor servicii educaționale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive și pentru integrarea lor pe piața muncii. Cadrele didactice vor beneficia de patru programe de formare acreditate (TIC, Pro mediere în școli defavorizate, Școala incluzivă – dimensiuni, provocări, soluţii și un program de formare, Comunicare și management în școli defavorizate, care se adresează echipelor manageriale, șefilor comisiilor metodice și diriginților, acționând pe patru domenii de formare complementare care, împreună, susţin formarea continuă a personalului didactic, managerilor școlari și personalului de sprijin din școlile-țintă şi le sprijină în special pe cadrele didactice debutante să înceapă şi să dezvolte o carieră în învăţământ) și mentorat didactic. Cei cu rezultate deosebite vor obține burse în valoare de 800 lei pe șase luni, premii de 1.200 lei pentru calitate în educație incluzivă și subvenții de 1.500 lei.
Programele de formare acreditate prin proiect își propun dezvoltarea pe termen lung a unor competențe transversale specifice învățării pe parcursul întregii vieți pentru personalul didactic, managerii școlari și personalul de sprijin din școlile din regiunea SUD-EST, cu potențial complex de valorificare în contexte foarte diverse.
Prin implementarea proiectului propus se urmărește îmbunătățirea accesului la educație al copiilor proveniți din medii dezavantajate, diminuarea ratei abandonului școlar în învățământul preuniversitar. Astfel se va acorda sprijinul necesar pentru formarea cadrelor didactice care lucrează cu persoane cu risc de părăsire timpurie a școlii, inclusiv realizarea de schimburi de bune practici și vizite la școlile cu performanță în educație pentru cunoașterea/preluarea bunelor practici experimentate privind prevenirea/diminuarea/corectarea abandonului școlar și creșterea motivației pentru învățare a copiilor săraci. Ne propunem ancorarea diversității proiectelor cu finanțare europeană în realitatea școlilor vrâncene.
Proiectele POCU pe care le va implementa Casa Corpului Didactic „Simion Mehedinți“ Vrancea în parteneriat cu școlile din învățământul preuniversitar la nivel regional presupun aplicarea principiului diversității prin abordare diferențiată. Acestea vor urmări implicarea școlilor din învățământul preuniversitar din regiunea SUD-EST, a personalului didactic alături de elevi, părinți și comunitate. Parteneriatele vor aduce numeroase beneficii atât instituțiilor, cât și personalului didactic vrâncean. Activitățile vor viza folosirea resurselor, exemple de bune practici, dezvoltarea competențelor de a evalua și de a schimba ceva, precum și sensibilizarea opiniei publice. CCD = COLABORARE – CUNOAȘTERE – DEZVOLTARE!
Prof. Aurelia NEAGU,
Mircea MAFTEI, prof. Didina MOCANU