Educația, transportul și gestionarea deșeurilor sunt domeniile importante vizate pentru îmbunătățire în Constanța prin creșterea spiritului implicării civice a cetățenilor, odată cu desfășurarea proiectului „Cetățeni activi pentru servicii publice la nivel local”, derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon.
Proiectul este derulat și la Deva, Bacău, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea, Alba Iulia, Baia Mare și în sectorul 1 din București.
Inițiatorii anunță că „primul eveniment al proiectului care și-a propus creșterea gradului de implicare civică a tinerilor și crearea unui dialog între tineri și autorități din Constanța a avut loc în această săptămână, luni, 27 martie, la Universitatea Ovidius Constanta. Ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Sebastian Burduja, a fost prezent, având un dialog deschis cu peste 150 de participanți. Acesta a răspuns la întrebările elevilor și studenților constănțeni legate de digitalizarea României și a subliniat importanța implicării tinerilor.
Proiectul derulat de tinerii constănțeni nu se va opri la evenimente precum cel amintit anterior, lista obiectivelor echipei de voluntari cuprinzând subiecte precum: colectarea selectivă; creșterea gradului de reciclare; creșterea numărului de rampe de acces conforme din cadrul unităților de învățământ; majorarea sumelor alocate de autoritatea publică locală destinate cheltuielilor cu investițiile în școli, respectiv reparații capitale/consolidări ale edificiilor școlare; electrizarea transportului în comun; implementarea conceptului de vinerea verde în Constanta”.
Echipa proiectului este format din 18 tineri plini de inițiativă care au mai activat în organizații neguvernamentale: Ariana Dudună, Stamatin Ioana, Ema Ludvig, Oana Mircică, Matei Giulia, Busuioc-Trandafir Ștefan, Daria Mateciuc, Gojgorea Oana, Cristu Maria Tudorache Maria, Petruș Daniel și Uzina Elena Alexandra . Echipa este formată majoritar din tineri, elevi și studenți implicați pe parcursul anilor în demersurile Asociației Elevilor din Constanța.
Coordonatoarea echipei de voluntari este Ariana Cartoafă, vicepreședinte al Federației Tinerilor din Constanța și fost vicepreședinte al Asociației Elevilor din Constanța. Grupul a avut parte de două zile de training despre cele trei domenii de interes, pregătire realizată de parte a echipei Societății Academice din România și Act for Tomorrow.
Ariana Cartoafa, coordonator local: „Constanța începe să fie un oraș cu multe oportunități și cu mulți tineri implicați activ în societate, așa cum a demonstrat interesul și numărul mare de participanți la eveniment. Proiectul nostru are ca obiectiv final îmbunătățirea serviciilor publice prestate de autoritățile locale din municipiul Constanța, în domeniile menționate ce vor oferi un plus de valoare orașului.”