Formare continuă în cadru nonformal – cinci ani de tradiţie –

13 sus_OKMotto: Experienţele vieţii reale formează bazele învăţării.
A devenit deja o tradiţie la CCD Bucureşti ca, de două ori pe an, să se organizeze cursuri pentru formarea continuă a cadrelor didactice din Bucureşti şi din ţară, desfăşurate într-un cadru şi cu activităţi specifice educaţiei nonformale.
Educaţia nonformală, prin cele două tipuri principale de activităţi – extracurriculare şi extraşcolare –, este un demers educaţional aflat în raport de complementaritate cu educaţia formală, atât sub aspectul conţinutului, cât şi în ceea ce priveşte formele şi modalităţile de realizare. Din punct de vedere conceptual, educaţia nonformală cuprinde ansamblul activităţilor şi acţiunilor care se desfăşoară într-un cadru instituţionalizat, în mod organizat, dar în afara sistemului şcolar, realizând o legătură între cunoştinţele asimilate la lecţii şi informaţiile acumulate informal.
Beneficiile educaţiei nonformale răspund cerinţelor şi necesităţilor educaţiei permanente: este centrată pe procesul de învăţare şi pe cel care învaţă; permite abordarea unui curriculum la alegere, în funcţie de interesele, aptitudinile şi aspiraţiile elevilor; contribuie la îmbogăţirea culturii generale; are un caracter predominant interdisciplinar; strategiile folosite sunt atractive şi motivante pentru elevi; permite valorizarea tuturor participanţilor, în funcţie de abilităţile fiecăruia; creează ocazii de petrecere organizată a timpului liber, oferind condiţii pentru formarea şi dezvoltarea capacităţilor de relaţionare ale elevilor etc.
Rolurile cadrului didactic în activităţile nonformale sunt acelea de coordonator, moderator, formator, facilitator al învăţării. Educatorul nonformal trebuie să dea dovadă de flexibilitate, adaptabilitate, creativitate şi de mult entuziasm.
Având în vedere aceste beneficii, ne-am propus să le familiarizăm pe cadrele didactice cu strategii pe care să le folosească în activitatea profesională.
Am ales teme diverse pentru cursurile propuse: Părinţi mai buni, copii mai buni, Idei creative pentru resurse educaţionale, De la poveste la strategie didactică, Strategii de optimizare a spaţiului de învăţare, Dezvoltare personală prin ESPERE, Educaţie outdoor, Gândirea laterală etc.
Echipa care coordonează acest tip de activităţi, formată din Cecilia Iuga, Gabriela Bărbulescu şi Silvia Borţeanu, are grijă întotdeauna să îmbine frumosul cu plăcutul şi teoria cu practica. Aşa că cele trei zile petrecute împreună, cadre didactice din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi din judeţele unde poposim de fiecare dată: Hunedoara, Neamţ, Braşov, Gorj etc., au fost atât instructive, cât şi distractive.
Sperăm ca imaginile ataşate să vorbească de la sine.
Prof. metodist Gabriela BĂRBULESCU,
Prof. metodist Silvia BORŢEANU, CCD Bucureşti