
Foto: Guvernul României
Executivul a aprobat o hotărâre de guvern pentru a fi posibilă finanțarea din fonduri europene a încă 40 de grădinițe. Actul normativ stabilește „aprobarea amendamentului convenit prin scrisoarea semnată la Bucureşti la 1 martie 2024 şi la Bruxelles la 6 martie 2024, între Guvernul României, reprezentat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, la Acordul de contribuţie dintre Guvernul României, reprezentat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, privind stabilirea garanţiei Uniunii Europene în compartimentul pentru România din cadrul programului lnvestEU, finanţat în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă al României, semnat la Bucureşti la 18 mai 2022 şi la Bruxelles la 24 mai 2022”.
După cum explică Guvernul României, „prin măsurile cuprinse în actul normativ adoptat de guvern, se asigură ca toate investițiile realizate în cadrul programului InvestEU să respecte standardele europene actualizate, fără a avea un impact negativ asupra mediului.
Acordul inițial dintre România și Uniunea Europeană, semnat în 2022, va fi actualizat pentru a include noile cerințe de mediu stabilite de Comisia Europeană. Schimbările au fost convenite printr-o scrisoare semnată la București și Bruxelles în luna martie 2024”.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu subliniază, în sinteză, că „încă 40 de grădinițe vor putea fi finalizate cu finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Extindem până la 30 martie 2026 termenul de finalizare a acestui proiect, ca să putem prinde aceste 40 de grădinițe unde, așa cum v-am spus, lucrările sunt în fază incipientă”.
Câteva repere tehnice și finaciare prezintă purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin: „Guvernul a aprobat astăzi, printr-o hotărâre, extinderea cu 27 de luni, respectiv până la 30 martie 2026, termenul de finalizare a proiectului Reforma educației timpurii în România, ce include în total realizarea a 399 de grădinițe. 359 dintre acestea au fost deja finalizate, iar 40 de lucrări sunt încă în derulare. Cu o valoare de aproximativ 129 de milioane de euro, acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, destinat finanțării proiectului privind îmbunătățirea infrastructurii în educația timpurie din România, a fost semnat, vă reamintesc, în anul 2007.”