Cercetarea științifică în universitățile de stat va beneficia, în 2022, de un fond bugetar de 100.000.000 de lei. Valoarea fondului este prevăzută în Metodologia referitoare la finanțarea cercetării științifice în instituțiile de învățământ superior de stat, iar sumele urmează să fie repartizate fiecărei instituții de învățământ, în parte, în funcție de poziția pe care fiecare universitate o ocupă în metarankingul universităților din România pentru anul 2021.
Astfel, potrivit metodologiei amintite, în 2022, Ministerul Educației va constitui un fond cu următoarele obiective: creșterea resursei umane specializate în cercetarea științifică din universități, inclusiv implicarea studenților în cercetare; dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare și inovare și finanțarea activității de profil în universități; creșterea performanței și vizibilității cercetării românești în plan internațional.
Aceste fonduri sunt considerate venituri proprii ale universității și sunt utilizate conform autonomiei universitare. De precizat că toate universiățile sunt eligible.
Ponderea punctajului din metaranking a crescut anul acesta, de la 40% la 45%. Universitățile primesc acest fonduri 20% sub formă de sumă fixă, repartizată în mod egal pentru fiecare institutție de învățământ superior de stat, în parte, 45% în funcție de punctajul obținut în metarankingul universităților pe anul 2021, 20%, pentru programele de studii din domeniile prioritare și artistice, în funcție de numărul de studenți; 10%, luând în considerare numărul de cercetători și de conducători de doctorat și 5%, pe baza scorului asociat rezultatelor științifice
Ordinul privind finanțarea cercetării științifice în universități se bazează pe un altul, publicat și el de curând și care stabilește exact metodologia privitoare la realizarea exercițiului național de metaranking.
Astfel, potrivit acestuia, pentru 2021 raportul de metaranking (cel ce va fi luat în calcul pentru alocările bugetare) va fi ela borat până pe 31 martie 2022, de către grupul de lucru responsabil de realizarea exercițiului național de metaranking. Respectivul grup, numit anul trecut de minister, îl înlocuiește pe cel stabilit în 2016 și care a continuat, inclusiv anul trecut, să publice astfel de clasamente.
De asemenea, la selectarea clasamentelor internaționale luate în calcul se ține cont de “gradul de accesibilitate pentru diferite tipuri de universități, criteriile utilizate și de nivelul final de apreciere, ce trebuie să se reflecte printr-un scor global al universității”. Clasamentele se bazează pe criterii sau indicatori academici relevanți și oferă o evaluare globală nu doar pe anumite domenii de specializare. Sunt evitate clasamentele restrictive pentru minimum 50% dintre universități.
Au fost luate în considerare următoarele două clasamente: Academic Ranking of World Universities/ARWU (educație și cercetare) și Center for World University Rankings/CWUR (educație și cercetare). (Sursa edu.pedu)