Federația Națională a Asociațiilor de Părinți (FNAP) spune într-un amplu comunicat de presă că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îi desconsideră și îi propun acestuia o nouă procedură în ceea ce privește menținerea școlilor deschise, în contextual pandemic actual. Părinții sunt deciși să picheteze sediul Ministerului Educației din str. General Berthelot.
Mai jos, comunicatul FNAP:
„Ne-am săturat de haos organizat, jocuri politice, iresponsabilitate și experimente, pe sănătatea, siguranța și ani din viața copiilor noștri!
Federația Națională a Părinților a luat act cu consternare și privește cu profundă îngrijorare recentele declarații din presă ale domnului ministru Sorin – Mihai Cîmpeanu, făcute ca urmare a demersurilor oficiale desfășurate de federație, prin adresa Nr 81021 din 08.10.2021. Prin documentul înaintat Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, solicitam modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082 din 01.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a consiliul de administrație al școlii (după consultarea consiliului profesoral, consiliului reprezentativ al părinților și consiliului școlar al elevilor) și INFORMAREA inspectoratului școlar.
Domnul ministru, dând frâu liber propriei percepții legislative și încercând să o prezinte, în calitate oficială, drept rezultatul unei atente analize, afirmă, public, că membrii federației: „nu au citit un ordin simplu de ministru”.
Inițial, am avut tendința să credem că, prin atitudinea sa, domnul ministru a încercat să jignească, grav, inteligența și să minimalizeze munca membrilor federației noastre. Apoi, am realizat faptul că este posibil să fi fost consiliat într-un mod eronat.
Îi reamintim domnului ministru că, prin activitatea susținută a federației, ca membru în comisia de dialog social, au fost corectate, de-a lungul timpului, numeroase erori și neconcordanțe cu alte norme legale în vigoare, ce se regăseau în proiectele de acte normative supuse consultării. Și tot pentru reîmprospătarea memoriei domnului ministru și a publicului larg, reiterăm nemulțumirea noastră de a nu fi fost consultați asupra prevederilor Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 și ale Ordinului comun nr. 5.338/1082/2021.
Îl asigurăm că noi am citit cu deosebită atenție actele normative, numai că, pentru siguranța copiilor noștri, textul Ordinului comun 5.336/1082/2021 este, cel puțin, insuficient! În schimb, am constatat că domnul ministru nu a lecturat Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 76 din 30.09.2021 în dispozitivul căreia se precizează:
Se abilitează Ministerul Educației (…) în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată, stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, utilizării în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora.
Noi am lecturat „cu atenție” atât HCNSU nr. 76/2021 fiind, nu-i așa, „un ordin simplu” și am constatat că domnia sa, prin Ordinul 5.338/1.082 din 01.10.2021, a edictat ce și cum a vrut, după cum urmează:
(5) Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau RT-PCR realizat în ultimele 24 de ore.
(6) Elevii care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RTPCR reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora. În altă ordine de idei, te testezi pe banii tăi ori de câte ori situația o impune sau stai acasă!
Adică, exact invers: actul normativ permite iar tu, decident, interzici. Sau, cu indulgență acuzatoare, putem crede că domnul ministru nu a citit „cu atenție” HCNSU, ori nu l-a înțeles, ori nu l-a interesat.
Textul articolului 2 prevedea foarte clar – „Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora”.
Observând cinismul dispoziției, am solicitat, oficial, domnului ministru modificarea Ordinului nr. 5.338/1.082 din 01.10.2021, în sensul acordării dreptului utilizării în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive, efectuate din proba de salivă, pentru elevi, profesori/învățători educatori.
În acest sens, ministerul a emis o Instrucțiune pentru punerea în aplicare a Ordinului nr. 5.338/1.082/2021, document fără forță juridică, prin care, de fapt, se dorea modificarea dispozițiilor unui act normativ cu forță juridică superioară, emis de conducătorii celor două ministere.
În final, urmare a demersurilor noastre, prin emiterea Ordinului nr. 5.349/2.041 din 06.10.2021, privind modificarea alin. (5) al art. 6 din Ordinului nr. 5.338/2.015/2021, s-a intrat în normalitate.
Procedura ce se vrea a fi operativă și în scopul combaterii riscului epidemiologic:
Citat din celebrul Ordin nr. 5.338/1.082 din 01.10.2021 – art. 2 alin. (1) și alin. (2), aflat în contradicție cu HCNSU nr. 76/2021:
„Scenariul de funcționare al unității de învățământ pe parcursul anului școlar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ. Inspectoratele școlare (…)și direcțiile de sănătate publică(…) avizează propunerea consiliului de administrație al unității de învățământ preuniversitar și înaintează SPRE APROBARE comitetelor județene pentru situații de urgență scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ.”
Astfel, citind „cu atenție un ordin simplu”, editat de cine cunoaște, constatăm următoarea procedură, cel puțin bizară pentru noi dar, clar (obscură) pentru onor ministru:
Scenariul de funcționare al unității de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/grupă/unitate de învățământ;
Și să vedem cum se va actualiza scenariul de funcționare a unităților de învățământ, cu maximă operativitate, funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire (!!!), urmează, stupoare:
Inspectoratul școlar județean, direcția de sănătate publică (ambele) avizează propunerea consiliului de administrație și înaintează, spre aprobare, comitetului județean pentru situații de urgență scenariul de funcționare propus de ORGANISMUL DE CONDUCERE al unității de învățământ.
Descentralizarea deciziilor la nivelul unităților de învățământ e un deziderat pe care Ministerul ducației îl scoate în evidență doar atunci când îi convine.
Ne întrebăm, retoric, de ce autonomia universitară este respectată, Senatele universităților având libertatea deplină de a decide forma de învățământ (cu prezență fizică sau online) în care studenți urmează cursurile universitare, în condițiile în care vorbim de adulți ce se pot vaccina? De ce pentru preșcolarii/elevii vulnerabili pentru care nu există posibilitatea protecției prin vaccin (neexistând un vaccin) este necesar ca decizia de suspendare a activității didactice cu prezență fizică să primească avizul a trei instituții?
(…) Atunci când, în repetate rânduri, reprezentanții părinților au adus la cunoștința Ministerului Educației hotărâri ale unor consilii de administrație care încălcau flagrant normele legale și comiteau abuzuri, am fost trimiși, pentru rezolvare, la instanța de contencios administrativ. În schimb, acum, când vorbim de sănătatea copiilor noștri, de o situație epidemiologică în continuă înrăutățire, hotărârile consiliilor de administrație nu mai pot fi independente de voința ISJ-urilor, instituții subordonate Ministerului Educației
În această perioadă dificilă, în contextul pandemiei generate de COVID-19, dacă din această procedură rezultă, în concepția Ministerului Educației, responsabilitate și operativitate dar și grijă față de copiii din sistemul de învățământ, atunci comentariile nu își mai au rostul.
În acest context, prin adresa noastră nr. 81021 – 1 din 08.10.2021, am solicitat „modificarea Art. 6 alin. (5) din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a organismului de conducere al unității de învățământ preuniversitar – consiliul de administrație (…) cu informarea ISJ/ISMB, indiferent de numărul de clase suspendate”.
Totodată am solicitat garantarea, prin act normativ, a desfășurării procesului educațional online pentru toți elevii din învățământul preuniversitar diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților.
Suntem consternați de modul în care domnul ministru aruncă în cârca Federației Naționale a Părinților decizia de începere a anului școlar cu prezență fizică, indiferent de rata incidenței. Nu am susținut niciodată desfășurarea cursurilor cu prezență fizică, în orice condiții si cu orice risc. Am susținut permanent importanța cursurilor cu prezența fizică, dar cu luarea tuturor măsurilor de siguranță sanitară și fără a îi pune pe elevi și profesori în pericol. Faptul că am comunicat Ministerului Educației dorința, de la acea vreme, a majorității părinților ca elevii să meargă, fizic, la școală, nu înseamnă că am acordat un cec în alb pentru orice decizie care ar pune în pericol sănătatea sau chiar viața unei persoane, copil elev, salariat al sistemului.
DORINȚA nu este sinonimă cu PUTINȚA!
Federația a susținut permanent și susține, nevoia de vaccinare și importanța testării. Chiar și atunci când școlile/directorii anumitor unități de învățământ nu au făcut-o, reprezentanții federaței în teritoriu au încurajat vaccinarea și testarea, au atras atenția și au cerut ajutor pentru rezolvarea situației, atunci când DSP nu punea teste la dispoziția școlilor, pentru testarea elevilor simptomatici sau în ziua a 8-a de la depistarea unui caz pozitiv în clasa de elevi.
Domnul ministru consideră că, prin decizia de a fi achiziționate teste non-invazive pentru a fi folosite în școli, a fost rezolvată necesitatea testării periodice a elevilor. Atragem atenția că până când aceste teste vor ajunge în școli și vor putea fi utilizate, situația epidemiologică se va agrava.
Poate că este cazul să ne reamintim cât timp a durat de la decizia ministerului de a achiziționa dispozitive electronice necesare cursurilor online și până când acestea au ajuns, efectiv, la elevi. Sau … poate asta se urmărește!
Am citit undeva, nu reținem unde, că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește. Avem motive serioase să NU CREDEM CĂ ESTE AȘA!
In final, cineva a ajuns la concluzia că suntem pretențioși, needucați si obraznici. Știm că deranjăm și NU CEREM SCUZE, îngrijorarea noastră s-a transformat în disperare!
Așteptăm de la decidenți măsuri concrete, în interesul învățământului și al copiilor/elevilor, adoptate prin dialog și consultare. Ne-am săturat de iresponsabilitate, haos organizat, jocuri politice și experimente „ciudate”, pe sănătatea, siguranța și ani din viața copiilor noștri!”