„Firma de exercițiu” este o metodă didactică modernă prin care se realizează la clasă simularea operațiunilor economice dintr-o firmă reală în mediul virtual. Acest concept educațional a fost inițiat prin proiectul educațional ECONET, în cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, în colaborare cu Ministerul Educației și Culturii din Austria și Kultur KontaKt Austria.
Proiectul a fost derulat sub formă experimentală în perioada 2001-2004 în zece unități de învățământ profesional și tehnic – profil servicii din România.
„Firma de exercițiu”, metodă didactică modernă de predare, centrată pe elev și competențe, este conformă standardelor educaționale în vigoare. Aceasta asigură condițiile necesare de formare la elevi a unor priceperi și deprinderi în domeniul antreprenorial de succes. Ca urmare a rezultatelor deosebite înregistrate în perioada de experimentare, începând cu anul școlar 2006-2007 conținuturile specifice „firmei de exercițiu” au fost introduse în curriculumul național, la profilul servicii, nivelul superior al liceului.
Învățarea prin „firma de exercițiu” are ca obiectiv educațional general dezvoltarea spiritului antreprenorial prin familiarizarea elevilor cu activitățile specifice unei firme reale și dezvoltarea de competențe și atitudini necesare unui întreprinzător de succes. Procesul de simulare a operațiunilor și proceselor economice specifice mediului real de afaceri dezvoltă la elevi creativitatea, gândirea critică, rezolvarea de probleme prim luarea unor decizii, asumarea responsabilității, lucrul în echipă, inițiativă, perseverență, autoorganizare și autoevaluare a resurselor individuale, flexibilitate în luarea deciziilor economice. Prin participarea elevilor la târgurile firmelor de exercițiu organizate la nivel național și internațional se pune în valoare dimensiunea extracurriculară a „firmei de exercițiu”.
Colegiul Economic Virgil Madgearu, din București, a participat, în cadrul proiectului educațional „Din școală în viață, prin firma de exercițiu”, la competițiile Virtual Enterprise International Trade Show 2016 – ediție jubiliară, organizate în SUA, la New York, cu o delegație formată din nouă elevi: Bejinaru Andrada Alexa, Drăgan Cătălina, Nicolae Silvia Cristiana, Nicola Adina Gabriela, Forăscu Maria, Zama Teodora Maria, Antonescu Carol Mihai, Virjan Vlad Valentin, Stoian Larisa, trei cadre didactice – coordonatori de firme de exercițiu: prof. Mariana Georgeta Ciobanu, director prof. Roxana Carmen Ionescu, prof. Ana Maria Picuși, un cadru didactic colaborator: prof. Rodica Petcu. Acestora li s-au alăturat elevi și cadre didactice de la trei unități școlare, partenere în proiect, după cum urmează: de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță, elevii Uzunov Marie Rose Christina, Chiric Paul Alexandru, Vasile Alexia Ioana, însoțiți de director prof. Carmen Toma și prof. Luminița State; de la Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân, elevii Calu Valentin, Moldoveanu Olimpia, însoțiți de director prof. Nicoleta Gaidos, și elevii Culinescu Andrei, Mihalache Amalia și Petcu Vlad Andrei de la Colegiul Național Mihai Viteazul, din București.
Principalele obiective ale proiectului au fost: formarea de priceperi și deprinderi în domeniul afacerilor în concordanță cu cerințele și exigențele pieței internaționale, dezvoltarea spiritului antreprenorial, familiarizarea elevilor cu activitățile specifice derulării afacerilor cu partenerii Firmelor de Exercițiu străine.
Pe întreaga perioadă a deplasării s-a urmărit punerea în aplicare a obiectivelor propuse în cadrul proiectului educațional „Din școală în viață prin firma de exercițiu”, al cărui coordonator este prof. Roxana Carmen Ionescu – Director al Colegiului Economic Virgil Madgearu, din București.
Cea de-a XX-a ediție jubiliară a Virtual Enterprise International Trade Show 2016 s-a desfășurat sub titulatura „Youth Business Summit”, fiind patronată de U.S. NETWORK OF VIRTUAL ENTERPRISES & MERRILL, în colaborare cu W!SE (WORKING in SUPPORT OF EDUCATION) și al NEW YORK CITY DEPARTMENT OF EDUCATION (DOE).
„Youth Business Summit”, organizat pe două categorii de competiții: „Global Business Challenge” și, respectiv, „International Trade Show”, oferă un mediu real de dezvoltare și aplicare a cunoștințelor, priceperilor și deprinderilor specifice domeniului economic și comunicare, acumulate de elevi în cadrul orelor „Firma de exercițiu”.
La cea de a X-a ediție a competiției Global Business Challenge au participat 300 de elevi, dintre care 110 din șapte țări, Austria, Germania, Brazilia, Bulgaria, Coreea de Sud, Indonezia, România, și 190 din SUA, din zece state americane. De la Colegiul Economic Virgil Madgearu, din București, au participat opt elevi: Bejinaru Andrada Alexa, Drăgan Cătălina, Nicolae Silvia Cristiana, Nicola Adina Gabriela, Forăscu Maria, Zama Teodora Maria, Antonescu Carol Mihai, VirjanVlad Valentin, coordonați de prof. Ciobanu Mariana Georgeta și prof. Florina Voicu. Rezultatele obținute: Locul II – elev Carol Mihai Antonescu, și Locul IV – eleva Adina Gabriela Nicola.
În cadrul „International Trade Show” – cea de-a doua categorie competițională, cu secțiunile: Best Booth, Best Sales Pitch, Best Catalog, Best Website, au participat 175 de firme de exercițiu, însumând elevi și profesori din șapte țări și 13 state din SUA, după cum urmează: România – 2 firme din Colegiul Economic Virgil Madgearu, din București, Austria – 2, Germania – 5, Indonezia – 1, Brazilia – 1, Bulgaria – 2, Coreea de Sud – 1 și SUA cu 160 de firme din 13 state: New York, California, North California, South California, Washington D.C., Tennessee, New Jersey, Virginia, Pasadena, Michigan, Illinois, Texas, Florida.
Elevii Colegiului Economic Virgil Madgearu, din București, au participat cu două firme de exercițiu la toate cele patru secțiuni ale târgului, înregistrând merituoase rezultate. Astfel:
FE „TRAVELING AROUND THE WORLD” SRL – agenție de turism
– coordonatori: prof. Mariana Georgeta Ciobanu, prof. Roxana Carmen Ionescu, prof. Rodica Petcu
– elevi participanți: Bejinaru Andrada Alexa, Nicola Adina Gabriela, Forăscu Maria, Antonescu Carol Mihai, Vîrjan Vlad Valentin, Stoian Larisa; coparticipanți: Chiric Paul Alexandru (Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță), Culinescu Andrei (Colegiul Național Mihai Viteazul)
– rezultate obținute: Premiul I la secțiunea „Best Booth” și Premiul II la secțiunea „Best Catalog”
FE „SHINE CENTERS” SRL – salon cosmetic
– coordonatori: prof. Mariana Georgeta Ciobanu, prof. Roxana Carmen Ionescu, prof. Ana Maria Picu
– elevi participanți: Drăgan Cătălina, Nicolae Silvia Cristiana, Zamă Teodora Maria; coparticipanți: Uzunov Marie Rose Christina, Vasile Alexia Ioana (Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță), Calu Valentin, Moldoveanu Olimpia (Colegiul Tehnic Mircea cel Bătrân), Mihalache Amalia, Petcu Vlad Andrei (Colegiul Național Mihai Viteazul)
– rezultate obținute: Premiul II la secțiunea „Best Booth”
Bazat pe complexe concepte educaționale: multiculturalitate, modernitate și business, programul educațional derulat a oferit participanților, elevi și cadre didactice, o șansă în plus de perfecționare și dezvoltare. Dimensiunea culturală a proiectului „Din școală în viață prin firma de exercițiu – New York 2016” implică înțelegerea de către elevi a valorilor culturale naționale în contextul culturii economice universale. Viziunea economică promovată de „firmele de exercițiu” din Colegiul Economic Virgil Madgearu, din București, participante la competițiile Târgului Internațional din New York denotă anticiparea evoluției domeniului la scară globală. Rezultatele obținute au dovedit faptul că elevii colegiului nostru dețin solide competențe în domeniul businessului: marketing, negocierea afacerilor, comerț, finanțe și contabilitate.
În perioada derulării programului educațional au avut loc întâlniri cu organizatorii Târgului: Iris Blanc, director fondator al Virtual Enterprises International SUA, Carmen Fariña, Chancellor of DEO, John Jastremski – NYC Program Director Virtual Enterprises International, cu reprezentanți din conducerea instituției educaționale a Colegiul „Jacqueline Kennedy Onassis” HS; cu numeroase cadre didactice, coordonatori de firme de exercițiu din țările și statele americane participante la târg.
Doamna Ioana Gabriela COSTACHE, consul general al României la New York, și domnul Răzvan DUMITRESCU, consilier economic, au acordat o deosebită atenție delegației de elevi și cadre didactice participante la Târgul Internațional din New York prin organizarea unei întâlniri festive la sediul Consulatului General al României din New York.
Dezvoltarea la nivel competitiv a societăți românești trebuie să se bazeze pe cunoașterea și dezvoltarea capitalului uman. Utilizarea metodei didactice „firma de exercițiu” este un mijloc educațional adecvat, care asigură dezvoltarea competențelor în domeniul antreprenorial, atât de necesară absolvenților de liceu în a-și găsi cu ușurință un loc pe piața muncii sau în a avea curajul de a demara cu succes propria afacere. Rezultatele obținute de Colegiul Economic Virgil Madgearu, din București, la Virtual Enterprise International Trade Show 2016 din New York demonstrează cu certitudine că elevii noștri sunt capabili să facă față cu succes provocărilor din piața muncii și lumea businessului intern și internațional. Ele sunt dovezi certe ale dimensiunii formative a metodei de învățare prin „firma de exercițiu”, aplicată în învățământul economic românesc, care s-au reflectat prin promovarea produselor și serviciilor celor două firme participante și care au pus în valoare spiritul antreprenorial românesc și creativitatea elevilor.
Prof. Roxana Carmen IONESCU,
Director, Colegiul Economic Virgil Madgearu, București