Cercetarea în domeniul medical necesită în condițiile actuale și în perspectivă investiții semnificative. Susținerea poate să fie obținută în măsură semnificativă prin sumele absorbite prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Conf. univ. dr. Diana Păun, Universitatea de Medicină și Farmacia Carol Davila din București, consilier de stat la Administrația Prezidențială, subliniază că „este foarte important să consolidăm investiția în cercetare, care este un element central pentru performanță și sustenabilitate. Prin eforturile conjugate ale cercetătorilor din întreaga lume, s-a ajuns la performanța de a se crea atât de repede vaccinuri și iată, până la urmă, vaccinarea a fost unul din modurile de a ieși din pandemie”.
Direcțiile de concretizare semnalate de conf. univ. dr. Diana Păun sunt „transformarea digitală rapidă, asigurarea fluxurilor de îngrijire, investiții pentru îngrijiri în comunitate, la domiciliu. Una din lecțiile pe care trebuie să ni le însușim este de a profita la maximum de oportunitățile de finanțare europeană din PNRR sau din programe operaționale, pentru că acestea ne oferă susținerea financiară pentru aplicarea acestei direcții. Pentru aceasta este nevoie de înțelegerea exactă a acestor probleme și de implicare intersectorială, pentru a pune consecvent în aplicare toate aceste lecții”.
De asemenea, accentuează consilierul de stat, „una dintre lecțiile importante ale crizei sanitare este faptul că sistemul de sănătate ar trebui consolidat. Aceste subiect trebuie să fie prioritar pe agenda reconstrucției. Sănătatea s-a dovedit a fi deosebit de importantă pentru noi toți iar sistemul sanitar este unul din sistemele de răspuns la criză. Cred că este important în primul rând să îi consolidăm capacitatea de a asigura în primul rând aprovizionarea, distribuția de medicamente, materiale sanitare”.