Finanțare pentru antreprenoriat cultural și artă contemporană

Finanțare pentru antreprenoriat cultural și artă contemporană

În domeniul culturii, 17 proiecte sunt cele mai noi beneficiare ale apelului „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului“ (sesiunea 3), finanțat prin Programul RO-Cultura, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021. Apelul a fost lansat în 2021 și dispune de un buget total de 3,3 milioane euro. Au fost depuse 80 de proiecte. Câștigătoare sunt 6 SRL-uri, 9 ONG-uri din domeniul cultural-creativ, precum și 2 instituții culturale.

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a semnat contractele de finanțare a proiectelor selectate: „Am avut de-a lungul timpului mai multe sesiuni de semnare de contracte și am realizat că oamenii trebuie să știe ceea ce face Ministerul Culturii, în general, și în particular prin Unitatea de Management a Proiectului, pentru cultura românească. Astăzi am semnat contractele de finanțare aferente celui de-al treilea apel dedicat antreprenoriatului cultural. Această sesiune de proiecte, derulată în 2021 cu suma maximă alocată de 200.000 de euro per proiect, nu ajută doar fenomenul cultural, ci și tot ceea ce înseamnă  beneficii conexe – locuri de muncă, gradul de acces al publicului larg la cultură ș.a. Per total, pe RO-Cultura s-au primit și derulat 34 de milioane de euro, iar pe zona de antreprenoriat cultural s-au alocat 7,6 milioane de euro.

Totodată, avem un buget mai mare decât în anii trecuți, ceea ce ne-a permis să fim generoși atât cu instituțiile subordonate (investiții și programe culturale), dar să și creștem suma alocată pentru Institutul Național al Patrimoniului, pe partea de Program Național de Restaurare. Mai mult, prin Unitatea de Management a Proiectului am încheiat toată partea birocratică pentru semnarea celui de-al treilea Acord-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de 216 milioane de euro, pentru proiecte de refacere, restaurare și reconstrucție de monumente istorice.“

Bogdan Trîmbaciu, directorul Unității de Management a Proiectului: „Pentru ca activitățile culturale din cadrul proiectelor să aibă un impact mai mare, am încurajat transferul de cunoștințe și experiență între organizațiile din România și Statele Donatoare (Norvegia, Islanda și Liechtenstein), precum și producția în comun a evenimentelor artistice. Deși proiectele s-au depus într-o perioadă în care întâlnirile față în față nu au fost posibile, 64 din cele 80 de cereri de finanțare depuse au implicat o entitate culturală din cele trei State Donatoare, ceea ce întărește convingerea că, mai cu seamă în sectorul cultural-creativ, cooperarea bilaterală este o necesitate și aduce plus valoare proiectelor în ansamblu.“

Prin proiectele beneficiare vor fi realizare activități precum rezidențe artistice, expoziții de artă contemporană și de fotografie, tabere de creație, scurtmetraje și documentare, reprezentații de teatru și de dans, concerte, festival medieval, inițiative de curatoriat și antreprenoriat cultural și multe altele. Proiectele vor fi implementate până cel târziu la data de 30 aprilie 2024.

Educație prin cultură

Ministerul Culturii reamintește că „Programul RO-Cultura este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de operator de program, și reprezintă unul dintre cele mai importante programe de finanțare a sectorului cultural din România“.

Programul este finanțat prin granturile SEE 2014-2021, contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice; a fost lansat în 2018, are un buget total de aproximativ 34 milioane euro și include 7 apeluri de finanțare.

În total, prin Programul RO-Cultura sunt finanțate 70 de proiecte care vizează: restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice (un apel lansat în 2019); susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate (un apel lansat în 2019); revitalizarea patrimoniului cultural al minorității rome (1 apel lansat în 2021 – proiect predefinit); sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă (un apel lansat în 2021); consolidarea antreprenoriatului cultural, dezvoltarea audienței și a publicului (trei apeluri lansate în 2019, 2020 și 2021).

Monumentele istorice și restaurate și revitalizate sunt Casa Artelor din Sibiu (50% progres lucrări), imobilul pentru centru cultural Turn de Apă Iosefin din Timișoara (35% progres lucrări), casa compozitorului Paul Constantinescu din Ploiești (15% progres lucrări), „Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european – Sarmisegetusa Regia“ (lucrări începute în octombrie 2022), cconacul Mocioni din Foeni, județul Timiș (lucrările încep în curând), centrul expozițional și de evenimente Școala Pittner din Reșița, clădirea monument istoric Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu din Iași, fosta școală de cavalerie a județului Dâmbovița, teatrul Grivița 53.