Finanțare europeană pentru reabilitarea și modernizarea unor unități de învățământ

Finanțare europeană pentru reabilitarea și modernizarea unor unități de învățământ
Foto: Guvernul României

Numeroase unități de învățământ se află între beneficiarii primelor contracte de finanțare încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Sunt contracte în valoare de peste 92 milioane de lei, care vizează reabilitarea și modernizarea unor unități de învățământ și primării, creșterea eficienței energetice și eficientizarea termică a unor sedii administrative.

Ceremonia semnării contractelor de către primari și ministrul Cseke Attila a avut loc la sediul Guvernului României, în prezența prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă. Adresându-se participanților, premierul a subliniat: „Este semnalul susținerii pe care Guvernul României o acordă comunităților locale, aflate cel mai aproape de cetățeni. Avem nevoie de un parteneriat strâns pentru ca resursele europene să ajungă la comunități, la români. Felicit primăriile și consiliul județean care au semnat, azi, contractele prin care primesc finanțare. Asemenea lor, alte 1430 de proiecte din toată țara vor avea la dispoziție peste 2,4 miliarde de euro, din PNRR și din surse naționale, pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și a școlilor, unităților sanitare, clădirilor publice din toată țara.”

Guvernul anunță că „în perioada 1 aprilie 2022-30 mai 2022, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, care vor beneficia de finanțare de 2,4 miliarde de euro pentru a asigura tranziția către un fond construit verde și resilient”.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a precizat: „În acest moment guvernul lucrează la cea de-a doua cerere, astfel încât să putem să asigurăm ca, până la sfârșitul anului, să beneficiem de întreaga sumă alocată prin PNRR pentru anul acesta, aproximativ zece miliarde de euro. Sunt demersuri la care întreg guvernul lucrează și sunt demersuri prin care vom continua să aplicăm tot ceea ce avem la dispoziție pentru a reuși să ducem la bun sfârșit planul de reforme și, totodată, planul de investiții. Sunt obiective așteptate de către toți cetățenii României, sunt obiective prin care dorim să asigurăm că ceea ce ne-am propus prin Programul de guvernare se va realiza; sunt obiective care la nivelul Coaliției au fost foarte bine înțelese și foarte bine aliniate – iată, suntem aici reprezentanții tuturor formațiunilor politice și în felul acesta, reușim să asigurăm nu numai partea practică a mecanismelor instituționale, ci și coerența și stabilitatea politică, așa cum ne-am angajat.”