Pentru întregirea instruirii formale, prin lecțiile de la clasă, din manuale, elevilor le este adresat filmul documentar „Eminescu și Cernăuții”, lansat în această perioadă printr-o serie de prezentări cu intrare liberă în licee, precum și în instituții de cultură:
- Liceul Alexandru cel Bun din Cernăuți – 15 ianuarie 2023, ora 12.30
- Casa Memorială Mihai Eminescu din Ipotești, județul Botoșani – 16 ianuarie 2023, ora 12.00
- Casa de Cultură Voluntari, județul Ilfov – 21 ianuarie 2023, ora 17.00
- Muzeul Național al Literaturii Române din București, sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu nr. 8 – 22 ianuarie 2023, ora 18.00
- Cinematograful Union din București – din 15 ianuarie 2023, conform programului, de la ora 17.00
Documente despre Eminescu necunoscute până acum ale autorităților habsburgice și ale celor sovietice
Filmul este produs de GCC Film Global, producător general, GCC Film Worldwide și Mihai Petre Grosu, coproducători, cu fonduri exclusiv private; scenariu – prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Băcu, regia – Mihai Petre Grosu.
Filmul are o durată de 65 de minute și prezintă, în imagini cinematografice (docudrama și narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită făcută la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885.
După cum subliniază realizatorii, „cu sprijinul unor români și al unor bucovineni, cunoscători ai vieții lui Eminescu și al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina Mihai Eminescu din regiunea Cernăuți, realizatorii au filmat în toate locațiile în care a învățat poetul nostru național, în care a stat cu chirie, inclusiv casa lui Aron Pumnul, dar și pe toloaca unde bătea mingea cu colegii de școală. De asemenea, au filmat, pe lângă interviuri și imagini mai puțin cunoscute referitoare la viața lui Eminescu, în Arhiva de Stat a regiunii Cernăuți, prilej cu care au descoperit documente necunoscute până acum publicului larg ale autorităților habsburgice și cele sovietice despre poet.
La finalul filmului, istorici și literați din nordul Bucovinei vorbesc despre felul în care, după 1944, propaganda sovietică l-a transformat pe Eminescu din poetul național al românilor într-un oarecare «poet moldovean»“.
Trailer-ul filmului: https://www.youtube.com/watch?v=LASXXMy0H70