Educație, solidaritate, responsabilitate socială
Un tablou mișcător al generațiilor (ca sugestie a timpului, ca efect afectiv și ca participare la propriu) a oferit momentul de vârf al manifestărilor marcând în acest an un sfert de secol de activitate a Federației Internaționale a Comunităților Educative, Secțiunea România – FICE România: Conferința Internațională cu tema „25 de ani pentru apărarea drepturilor copiilor”, eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului, sub înaltul patronaj al Senatului României.
S-au reunit profesioniști în educație și protecție socială, unii dintre ei având ani mulți de activitate dedicată copiilor, tinerilor și implicit familiilor, ca și unităților și instituțiilor în care ei învață și sunt crescuți. Au fost împreună cu ei parteneri, susținători, simpatizanți din mediul socio-economic, din societatea civilă, precum și de peste hotare. Cu toții au fost salutați de președintele organizației, prof. Toma Mareș, în timp ce secretarul general, prof. Neculai Virgil Botezatu, a oferit o rememorare audio-video a unor momente și chipuri care au împlinit sfertul de veac trecut de la fondarea organizației.
Prezență parlamentară dinamică
Remarcabile pentru notorietatea și aprecierea acumulate în timp de FICE România au fost prezența și exprimarea unei diversități de parlamentari pe tot parcursul reuniunii, cu preocuparea afirmată de a nu rata, într-o agendă de lucru încărcată, participarea la manifestarea unei organizații a cărei voce interesează, de multe ori și influențează autoritățile statului. Conferința a avut, și din acest punct de vedere, un caracter dinamic, profitabil la nivelul schimbului de idei și de informații.
În calitate de președintă a Comisiei pentru afaceri europene a Senatului României, Gabriela Crețu a sintetizat condițiile creării FICE Internațional după al Doilea Război Mondial, „când milioane de copii erau orfani în lume, în special în Europa, și aveau nevoie de sprijin, de persoane adulte și bine pregătite care să se ocupe de ei”, exprimându-și părerea „că și azi suntem, într-o anumită măsură, într-un moment asemănător”, argumentând: „La Comisia pentru afaceri europene am dezbătut deciziile Consiliului European și este clar că, poate, din nefericire, FICE trebuie să se apropie din nou de menirea lui originară, să găsească niște căi de integrare a copiilor refugiaților pe care îi vom primi în societatea noastră, de pregătire a lor și de oferire a suportului necesar pentru a depăși și traumele de unde vin ei, dar și dificultățile integrării într-o societate în care se vorbește altă limbă”. FICE România deține expertiza pentru a avea un rol benefic în acest sens, a apreciat Gabriela Crețu, dovadă fiind reușita îndeplinirii misiunii asumate în anii ‘90, de a schimba „imaginea de țară care își părăsește copiii în orfelinate, pe care România o avea la acel moment. Misiunea FICE România este îndeplinită, dar misiunea continuă”.
Din partea Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, senatorul Constantin Popa a subliniat că „o națiune sănătoasă este una cu copii sănătoși, care au o susținere pentru a se dezvolta armonios și de a căpăta o educație adecvată”, reamintind că „protecția și dezvoltarea copiilor sunt valorile principale pe care avem obligația să le promovăm, deoarece sunt parte integrantă a progresului uman”.
Aplecarea organizației FICE România către „cea mai importantă resursă umană și, în același timp, cea mai vulnerabilă” a fost apreciată cum se cuvine de președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Senatului României, Ecaterina Andronescu. Intervenția sa în plenul conferinței internaționale a avut încărcătura unui emoționant elogiu adus învățătorilor, călăuzitori pentru copii indiferent de vârstele și de drumurile în viață ale acestora. În același timp, Ecaterina Andronescu a reliefat rolul instituțiilor statului în educarea copiilor și, mai mult decât atât, a părinților. Concret, a semnalat introducerea în Legea Educației Naționale care se fundamentează în această perioadă, pentru prima oară la noi, a unui capitol referitor la responsabilitatea părinților. De asemenea, s-a pronunțat pentru crearea unui centru, chiar a unui institut cu activitate în această direcție.
FICE România, prin președintele Toma Mareș, a conferit Senatului României o diplomă de excelență, „ca gest de admirație față de contribuția Senatului și pentru sprijinul acordat în cei 25 de ani de activitate a FICE România”.
Apel la natura noastră profundă
Trimiterile explicite la activitatea științifică și la cea de formare profesională continuă desfășurate de FICE România au fost frecvente pe parcursul dezbaterilor, al evocărilor. Cu autoritate academică, prof. univ. dr. Ioan Neacșu (Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București) a spus: „O abordare științifică a acestei perioade de existență, acțiuni pozitive și ecouri validate comunitar presupune un continuu proces de pătrundere explorativă decentă și nonpartizană, dar cu nu puține accente de personalizare socio-emoțională a standardelor și a nivelurilor înalte de înțelegere adâncă și matură a reușitelor și nereușitelor, căci au fost și unele dintre acestea în cei 25 de ani de existență. Să recunoaștem însă că cele mai multe au fost evenimente calitative și pozitive conectate vieții noastre colective, de organizație.
Nucleul explicativ experiențial de învățare continuă a constat și constă în coprezența intimă a unui set de valori umane, pe temeiul cărora am activat o bună parte a membrilor, caracterizați printr-o motivație acțională intrinsecă evidentă”.
Din orizontul unei instituții de învățământ superior formate și impuse prin valoare pe aceleași coordonate de timp cu organizația sărbătorită, prof. univ. dr. Sorin Ivan, decanul Facultății de Științe Sociale, Politice și Umaniste a Universității Titu Maiorescu din București, director al Tribunei Învățământului, a deschis o panoramă asupra mecanismelor societății contemporane, în care, „de 25 de ani, FICE România desfășoară o activitate prodigioasă în susținerea valorilor umane și sociale fundamentale, promovate la nivelul Uniunii Europene și al întregii lumi civilizate. Este o implicare bazată pe voluntariat, pe umanism, pe respect și solidaritate”. Oprindu-se în expunerea sa asupra inițiativelor educative majore lansate și urmate de organizație, profesorul Sorin Ivan a definit integrator acțiunea FICE România ca fiind „un apel la natura noastră profundă, la umanitatea noastră, pentru cauza supremă a copilului, pentru valorile omului. Fără aceste valori, devenim doar ființe pragmatice, fără suflet, angrenate într-un sistem uriaș, într-un complex mecanism social și economic care, treptat, ne dezumanizează și ne alienează”.
Model pentru organizații și instituții
Cu o activitate profesională în domeniul drepturilor copiilor de asemenea coincidentă cu vârsta împlinită de FICE România, dr. Bogdan Panait a subliniat ferm: „FICE România înseamnă profesioniști, oameni implicați, intelectuali de valoare foarte ridicată și poate să reprezinte un model nu numai pentru ONG-uri, ci și pentru instituții”.
Laturi ale activității de profil au fost aduse în discuție constant pe parcursul conferinței. Herman Radler, președinte al FICE Austria și vicepreședinte al FICE Europa, a prezentat rezultatele unei cercetări internaționale privind agresivitatea asupra copiilor și eficiența intervențiilor preventive. Prof. univ. dr. Pavel Abraham, președintele Alianței Internaționale Antidrog, a reliefat provocări specifice, cărora FICE România le-a răspuns cu măsuri „coerente de prevenție și combatere, abordate științific, prin profesionalism, sobrietate, realism”. Conlucrarea urmată de FICE România cu organizația Child Life a fost evocată de Patricia Graves Cree, SUA.
Din perspectiva cerințelor legislative, prof. univ. dr. Gheorghe Sarău, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, a sugerat câteva direcții în care FICE România are autoritatea să se pronunțe, așa cum a făcut-o în decursul anilor: eliminarea condiționării burselor sociale de veniturile familiilor, asigurarea gratuității totale pentru copii și tineri la transportul public, structurarea examenelor naționale sub formă de pachete opționale, dezvoltarea tutoriatului pentru copiii instituționalizați. Col. (r.) Ioan Mihail s-a referit la educația și protecția copiilor în spațiul public. Prin evocări și citări lirice, ing. Gheorghe Pețu a făcut trimiteri către componenta culturală a activității FICE România. La rândul său, psihologul Daniela Tănase, Bacău, a vorbit despre colegialitatea, extinsă asupra familiilor, promovată de FICE România. Valoarea muncii de echipă a fost reiterată de Niculina Caracsoni, DGASPC Iași.
Prof. dr. Ionel Marineci, Teleorman, unul dintre fondatorii organizației și promotor din poziția senatorială deținută într-o perioadă a drepturilor cadrelor didactice angajate în sistemul de protecție socială, a îndemnat la reluarea în considerare a principiului potrivit căruia FICE România este „o federație de comunități, nu o asociere de persoane”. Pe coordonate similare de expertiză acumulată, prof. dr. Eugen Simion, Neamț, a evidențiat „principiul avantajelor cumulative” urmat de FICE România într-o evoluție care a urmat „parcursul democrației și libertății în România”, necesară fiind acum „canalizarea spre atingerea obiectivelor Europa 2020”.
Tot în ideea perspectivei, prof. dr. Viorica Preda, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, a conchis: „Ar trebui să ne gândim la rolurile pe care noi, educatorii, ni le asumăm pentru a fi niște repere ale copiilor noștri, într-o societate normală”.
Participanții la conferința internațională au adoptat rezoluția „FICE România la 25 de ani de existență – Copilul, prioritate absolută a unui stat clădit pe valorile democrației și ale umanismului”, document deopotrivă retrospectiv și programatic, prezentat de prof. univ. dr. Sorin Ivan sub forma unui „apel la responsabilitate, solidaritate și implicare socială”, lansat către clasa politică, Parlament, Guvern, către toate instituțiile statului, către societate în ansamblu.
F. IONESCU