Fete care ar trebui să fie eleve, nu să se căsătorească

Fete care ar trebui să fie eleve, nu să se căsătorească
Foto: UNICEF

La nivel mondial, 640 de milioane de fete și femei care trăiesc astăzi au fost căsătorite în copilărie, se estimează o analiză transmisă de UNICEF, cu sublinierea că „ponderea femeilor tinere căsătorite în copilărie a scăzut de la 21% la 19% de când au fost publicate ultimele estimări, în urmă cu cinci ani. Cu toate acestea, în pofida acestor progrese, scăderile la nivel mondial ar trebui să fie de 20 de ori mai rapide pentru a îndeplini Obiectivul de Dezvoltare Durabilă de a pune capăt timpurii până în 2030”.

Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF: „Lumea este cuprinsă de numeroase crize care zdrobesc speranțele și visurile copiilor vulnerabili, în special ale fetelor care ar trebui să fie eleve, nu să se căsătorească. Crizele economice și de sănătate, escaladarea conflictelor armate și efectele devastatoare ale schimbărilor climatice forțează familiile să caute un fals sentiment de refugiu în căsătoria timpurie. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că drepturile lor la educație și la o viață autonomă sunt asigurate. Am dovedit că progresul în vederea eliminării căsătoriilor timpurii este posibil. Este nevoie de un sprijin neabătut pentru fetele și familiile vulnerabile. Trebuie să ne concentrăm pe menținerea fetelor la școală și să ne asigurăm că au oportunități economice.”

Creșterea rapidă a populației și crizele continue vor mări probabil numărul fetelor căsătorite

UNICEF informează că „Africa Subsahariană – care în prezent deține a doua cea mai mare pondere la nivel mondial a fetelor căsătorite (20%) – este, în ritmul actual, la peste 200 de ani distanță de încheierea acestei practici. Creșterea rapidă a populației și crizele continue vor mări probabil numărul de fete căsătorite, în contrast cu scăderile așteptate în restul lumii.

America Latină și Caraibe au rămas, de asemenea, în urmă și sunt pe cale de a avea al doilea cel mai ridicat nivel regional al căsătoriilor timpurii până în 2030. După perioade de progres constant, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, precum și Europa de Est și Asia Centrală au stagnat, de asemenea.

Între timp, Asia de Sud continuă să aibă cea mai mare scădere la nivel mondial și este pe cale să elimine căsătoriile timpurii în aproximativ 55 de ani, se arată în raport. Cu toate acestea, în regiune se află în continuare aproape jumătate (45%) din numărul de fete căsătorite din lume. În timp ce India a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, încă reprezintă o treime din totalul la nivel global.

Fetele căsătorite în copilărie se confruntă cu consecințe imediate și pe tot parcursul vieții. Acestea au mai puține șanse de a-și continua studiile și se confruntă cu un risc sporit de sarcină timpurie, ceea ce, la rândul său, crește riscul de complicații în ceea ce privește sănătatea copiilor și a mamei și riscul de mortalitate. De asemenea, această practică le poate izola pe fete de familie și de prieteni și le poate exclude de la participarea în comunitățile lor, afectându-le grav sănătatea mintală și bunăstarea.

La nivel mondial, conflictele, dezastrele legate de climă și impactul continuu al Covid-19 – în special sărăcia în creștere, șocurile legate de venituri și abandonul școlar – contribuie la creșterea numărului de factori care duc la căsătoriile timpurii, îngreunând, în același timp, accesul fetelor la asistență medicală, educație, servicii sociale și sprijin comunitar care să le protejeze de căsătoria timpurie.

Ca urmare, pentru fetele care trăiesc în medii instabile probabilitatea de a a se căsătorii timpuriu este de două ori mai mare, la nivel global, se arată în analiză. La fiecare creștere de zece ori mai mare a numărului de decese cauzate de conflicte, se înregistrează o creștere de 7% a numărului de căsătorii timpurii. În același timp, fenomenele meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice sporesc riscul fetelor, fiecare abatere de 10% a precipitațiilor fiind legată de o creștere de aproximativ 1% a prevalenței căsătoriilor timpurii.

Câștigurile importante obținute în ultimul deceniu în direcția eliminării căsătoriilor timpurii sunt, de asemenea, amenințate – sau chiar anulate – de impactul continuu al Covid-19, avertizează analiza. Se estimează că pandemia a redus deja cu un sfert numărul de căsătorii timpurii care puteau fi evitate începând cu 2020”.