Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, îi va premia pe olimpicii români care s-au remarcat în anul 2016 la concursurile internaționale (pe discipline școlare și sportive), în cadrul unei festivități care se va desfășura luni, 28 noiembrie, cu începere de la ora 12, la Palatul Național al Copiilor (Sala Mare).
Vor fi recompensați 202 elevi câștigători a 227 de distincții (trei premii I absolute, 48 de medalii de aur/premii I, 82 de medalii de argint/premii II, 53 de medalii de bronz/premii III și 41 de mențiuni) la olimpiadele internaționale sau regionale pe discipline (juniori și seniori). De asemenea, vor fi premiați cei 215 profesori care i-au pregătit, precum și cele o sută de școli din care provin laureații. Potrivit reglementărilor în vigoare, pentru acest tip de distincții, cuantumurile premiilor sunt următoarele: 12.545 de lei – premiul I absolut (obținut cu punctaj maxim), 9.720 de lei – premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 4.065 de lei – mențiunea (sau diplomele echivalente). Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale (olimpiade balcanice de seniori și juniori, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada, Olimpiada de Informatică a Europei Centrale, Olimpiada de Chimie „D.I. Mendeleev“ etc.) sunt: 4.440 de lei – premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 2.945 de lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 2.550 de lei – mențiunea (sau diplomele echivalente).
În virtutea succeselor (91 de premii/medalii) repurtate în concursurile internaționale sportive (individual sau pe echipe), vor fi premiați și 112 elevi/sportivi, respectiv 48 de profesori/antrenori care le-au asigurat pregătirea. Pentru performanțele înregistrate în competițiile internaționale sportive, valorile premiilor au următoarele cuantumuri: 4.000 de lei – premiul I, 3.000 de lei – premiul al II-lea, 2.500 de lei – premiul al III-lea, 2.000 de lei – locul al IV-lea, 1.500 de lei – locul al V-lea și 1.000 de lei – locul al VI-lea.
Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii primesc un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii săi/lor. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ. Fondul total de premiere alocat de MENCS este de 3.516.755 de lei.
Biroul de Comunicare al MENCS
 

Distribuie acest articol!