Festival pentru punerea în valoare a abilităților

Festival pentru punerea în valoare a abilităților

Comunitatea persoanelor cu dizabilități din Cluj-Napoca, în special tineri și copii, se află în centrul evenimentului socio-cultural festivalul Simfonia Prieteniei, 25-26 iunie. Organizator este Asociația Serviciul de Ajutor Maltez în România, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Psihopedagogie Specială și Biroul pentru studenți cu dizabilități, Liceul Teoretic Elf, Centrul de Asistență și Îngrijire Sfânta Maria; evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin prin intermediul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, precum și de Consiliului Local Cluj-Napoca.

În calitate de coordonator al festivalului, Mirela Codreanu, director al Centrului Grădinița Malteză, subliniază: „Ne propunem ca prin acest eveniment să învățăm să fim mai toleranți și empatici, să ne descoperim, să spargem bariere, să depășim prejudecăți și să aducem împreună comunitatea – copii și adulți deopotrivă, indiferent de abilitățile sau dizabilitățile lor. Așteptăm așadar, cu nerăbdare și încredere ca acest festival al prieteniei să înceapă și să aducă culoare și bucurie în viețile noastre. Am pregătit multe surprize și activități: teatru de păpuși, panou de escaladă, sesiuni de lectură, activități asistate de animale, ateliere de pictură și, bineînțeles, concerte! Vă așteptăm cu drag!” Proiectul Simfonia Prieteniei a început din dragoste pentru copiii cu dizabilități. Credem că și ei au nevoie de aceeași susținere și acceptare ca și orice copil tipic, că dezvoltarea, recuperarea și fericirea lor, depinde și de integrarea în societate, de accesul la locuri de joacă și la evenimente artistice și sociale. Împreună putem învăța să fim mai toleranți și empatici, ne putem inspira din poveștile motivaționale a celor care și-au acceptat și integrat dizabilitatea, vom crea punți mai solide între noi, bazate pe respect, incluziune și egalitate de șanse. Scopul pe care îl urmărim este creșterea gradului de incluziune și integrare socială a tinerilor și copiilor cu dizabilități, și anume, crearea unui cadru comun, în care să aducem împreună comunitatea pentru petrecerea timpului împreună.”

Raluca Anton,  ambasador Simfonia Prieteniei și formator & supervizor: „Nu voi conteni din a vorbi despre cât de importantă este comunitatea pentru fiecare dintre noi. Dincolo de orice, comunitatea vindecă. Vindecă răni fizice, dar mai ales răni sufletești, iar sentimentul de împreună, de apartenență ne ajută pe fiecare dintre noi să ne simțim în siguranță. Să simțim că locul pe care îl avem este unul care ne ajută nu doar să fim, ci să și creștem. Simfonia Prieteniei nu este despre unii sau despre alții, ci este despre fiecare dintre noi, așa că vă așteptăm pe fiecare dintre voi, nu să ne fiți alături, ci să vă fiți alături. Acesta este mesajul central pe care vrem să îl transmitem – «Noi vrem să aducem oamenii împreună pentru binele fiecăruia dintre noi prin a învăța că în psihoterapie diferențele dintre noi ne unesc, nu ne despart».”

Bob Rădulescu, ambasador Simfonia Prieteniei: Vă invit cu drag la Simfonia Prieteniei, festivalul care ne aduce împreună indiferent cât am fi noi de diferiți, ca să fim pentru două zile la fel. Copii care ne jucăm.”

Detalii și programul festivalului: pe pagina de Facebook @ SimfoniaPrieteniei