Federația Națională a Părinților – EDUPART: Educația – echitate și excelență

În contextul schimbărilor din domeniul educației, așa cum se regăsesc în proiectul Legii învățământului preuniversitar, Federația Națională a Părinților – EDUPART și-a propus să aducă împreună toți factorii implicați în sistemul de învățământ, cu intenția de a genera un dialog deschis și constructiv între decidenți și beneficiari, organizând pe 15 septembrie 2022, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu titlul „Educația – Echitate și Excelență“.

Titlul dezbaterii nu a fost ales întâmplător, echitatea și excelența fiind două valori fundamentale, doi piloni pe care ar trebui să se sprijine orice sistem de educație. Așa cum a arătat Iulian Cristache, președintele FNP – Edupart, în cuvântul său de deschidere, „Educația – Echitate și Excelență“ reprezintă ceea ce ne dorim cu toții de la învățământul românesc: un sis­tem educațional bazat pe dobândirea de competențe, care să țină cont de particularitățile fiecărui elev, sprijinindu-l pe fiecare în parte să își valorifice propriile abilități pentru a-și atinge potențialul maxim de dezvoltare personală; dar și un sistem care să se preocupe de elevii capabili de performanță înaltă, elevi care să se transforme în modele pentru colegii lor.

Rolul și importanța implicării active a federației

Federația Națională a Părinților – EDUPART reprezintă interfața majorității părinților în relația cu Ministerul Educației, fiind un partener de dialog social cu un rol major în tot ceea ce înseamnă legislație primară și subsecventă, reprezentanții federației conștientizând pe deplin importanța rolului pe care îl au, responsabilitatea uriașă ce atârnă pe umerii lor.

De altfel, acesta a fost unul dintre subiectele pe care le-au atins majoritatea invitaților, cu toții dorind să evidențieze necesitatea colaborării dintre școală, fa­milie și autorități.

Președinta Comisiei pentru învățământ a Senatului, doamna Natalia-Elena Intotero, a ținut să sublinieze rolul esențial pe care îl are familia în dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil, dar și pentru o educație de calitate, apreciind implicarea activă, în mod voluntar, a membrilor federației, pe care îi consideră niște parteneri de dialog valoroși.

Doamna Monica-Cristina Anisie, președinta Comisiei pentru învățământ a Senatului, a întărit nevoia de parteneriat dintre profesori, părinți și elevi, un parteneriat corect, a cărei bază a construit-o în perioada în care a condus Ministerul Educației.

La rândul său, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, domnul Marius-Ovidiu Nistor, având convingerea că părinții, cadrele didactice și elevii sunt cei a căror opinie trebuie să primeze, a propus revitalizarea Alianței pentru Educație de Calitate pe care aceștia au format-o în anul 2020, împreună putând contura modul în care va arăta educația în România în următorii ani.

În calitatea sa de reprezentant al Ministerului Educației, domnul secretar de stat Sorin Ion a afirmat că federația este cel mai activ și persuasiv partener de dialog social, cu care a dezvoltat o relație de colaborare foarte bună, având convingerea că între părinți, profesori, elevi și decidenți nu trebuie să existe bariere, din contră, trebuie ca toți să se situeze de aceeași parte a baricadei, fiind ghidați de bunele intenții de a transforma în bine sistemul de învățământ românesc.

Reformă pentru un învățământ de calitate

Pe parcursul dezbaterii, intervențiile membrilor Federației Naționale a Părinților – EDUPART s-au concentrat pe ne­voia acută de reformare a sistemului de învățământ, o schimbare de paradigmă pe care trebuie să o aducă noile legi ale învățământului, legi ce au rolul de a pune în practică Proiectul România Educată. Unul dintre scopurile organizării acestei dezbateri a fost și acela ca, în urma discuțiilor purtate, decidenții să integreze concluziile rezultate în legislația primară și subsecventă.

Doamna secretar de stat în Ministerul Educației Antoaneta-Georgiana Bolchiș a subliniat necesitatea ca sistemul de în­vățământ al anului 2022 să fie unul responsabil, responsiv și suportiv, adaptat tuturor nevoilor educaționale, psihice, fizice și emoționale ale tuturor elevilor, asigurarea tuturor resurselor necesare, umane și materiale, pentru elevii cu cerințe educaționale speciale

De asemenea, punctul de vedere ex­­primat de domnul Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în Cancelaria primului-ministru, a fost acela că este necesar să existe respect reciproc și colaborare între profesori și părinți, sprijinul acordat de către părinți cadrelor didactice fiind extrem de important în procesul de formare a elevilor și în construirea unui sistem educațional bazat pe calitate.

Domnul Sorin Ivan, directorul publicației Tribuna învățământului, a evidențiat nevoia de schimbare în sistemul de învățământ, având în vedere faptul că, în ultimii 30 de ani, reforma educației a cam bătut pasul pe loc, că trebuie să oprim declinul continuu al sistemului de învățământ, că avem nevoie de o reformă profundă, nu doar de formă, ci de fond. În opinia sa, faptul că avem performanță la olimpiadele internaționale nu înseamnă că avem un sistem educațional performant. Una dintre temele urgente ale școlii, care necesită concentrarea tuturor factorilor responsabili în sensul găsirii de soluții, este diminuarea analfabetismului funcțional. Plecând de la statutul de prioritate națională a educației, și reforma educației, prin proiectele de lege, ar trebui să devină o prioritate, care să întrunească o amplă implicare națională, în­cepând cu instituții reprezentative, precum Academia Română. Educația este calea către progres și dezvoltare în societatea cunoașterii, de aici miza ei uriașă, care vizează interesul național și securitatea țării.

Intenția Ministerului Educației de a identifica, împreună cu toți factorii im­­plicați, cele mai bune metode pentru a reforma în mod real și benefic sistemul de învățământ, a fost exprimată de domnul Zoltan Kallos, secretar de stat în Ministerul Educației, domnia sa îndemnându-ne pe toți să privim fiecare copil ca și când ar fi al nostru, dorindu-ne tot ceea ce este mai bun pentru el.

Apreciind caracterul sincer și deschis al dialogului din cadrul dezbaterii din postura de reprezentant al opoziției, domnul senator Ștefan Pălărie s-a simțit liber să aibă o poziție critică la adresa proiectului noii legi a educației și a readus în discuție un subiect intens dezbătut în spațiul public: pericolul generat de multitudinea de norme ce ar urma să fie reglementate prin ordine de ministru, acest lucru oferind posibilitatea ca, ori de câte ori viziunea unui ministru va fi diferi­tă de cea a predecesorului său, să asistăm la modificări ale acestor reglementări.

Nevoile sistemului de învațământ

Liderii județeni ai Federației au semnalat probleme punctuale cu care se confruntă în comunitățile lor școlare, aspecte ce trebuie să se îmbunătățească la nivelul întregului sistem educațional, solicitând: accelerarea procesului de di­gitalizare a educației, adaptarea metodelor de predare/evaluare la sistemul digital, crearea de resurse educaționale mo­derne, orientare în carieră, un număr mai mare de consilieri școlari în unitățile de învățământ, transport gratuit pentru toți elevii, resursă umană calificată și ma­­teriale didactice pentru școlile cu predare în limbile minorităților, reducerea bi­­rocrației pentru a oferi profesorilor mai mult timp pentru predare/evaluare/aprofundare, incluziune școlară, reducerea abandonului școlar, dezvoltarea și creșterea atractivității învățământului profesional și profesional dual, sprijinirea învățământului vocațional prin asigurarea dotărilor necesare și a manualelor/materialelor școlare specifice.

Reprezentanții CMBRAE, domul di­­rector general Robert Florea și doamna director adjunct Aura Stănculescu, au punctat nevoia de creștere a numărului de consilieri școlari în unitățile de învățământ, al căror rol este extrem de important atât pentru acordarea de suport, cât și pentru orientare, consiliere, pentru identificarea nevoilor fiecărui elev și asigurarea condițiilor și contextele educaționale necesare fiecărui copil pentru a-și cunoaște și atinge potențialul.

Necesitatea dezvoltării și modernizării învățământului profesional și tehnic prin dotarea la standarde actuale a atelierelor-școală, prin introducerea mese­riilor viitorului în ofertele educaționale și, concomitent, promovarea mai consistentă a oportunităților pe care le oferă învățământul profesional și tehnic, alături de o consiliere și îndrumare în carieră mult mai timpurie, a fost semnalată de către doamna Camelia Ghețu, reprezentanta CNDIPT, care a demonstrat faptul că ruta profesională sau tehnică poate să constituie o rută educațională de succes.

Lipsa manualelor școlare pentru elevii de liceu și faptul că puținele manuale care mai există sunt editate și tipărite cu 10-15 ani în urmă a fost o altă problemă pe care a semnalat-o doamna senator Rodica Boancă, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la migrația masivă a tinerilor.

Un alt semnal de alarmă a fost tras de către doamna Cornelia Popa-Stavri, se­cretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, care a vorbit despre faptul că motivația elevilor pentru învățare nu trebuie să fie bursa, care, în opinia dânsei, este un factor distructiv și nu constructiv, părinții fiind un resort pentru copiii lor, iar recompensarea no­telor prin mijloace materiale nu aduce niciun beneficiu în dezvoltarea elevilor. De asemenea, arătând eforturile pe care FSLI le-a făcut pentru formarea profesorilor pentru lucrul cu elevii cu CES, doamna Popa-Stavri a subliniat nevoia ca aceștia să beneficieze de screening gratuit.

Iuliana Constantinescu – membru EDUPART

Articol integral publicat în Tribuna Învățământului nr. 34

Distribuie acest articol!