
foto: dreamstime
Federația Națională a Părinților – EDUPART a înaintat Ministerului Educației un set de 105 propuneri de amendamente la proiectul Legii Învățământului Preuniversitar.
Dacă unele dintre amendamente au fost formulate cu scopul de a aduce completări, clarificări sau clarități asupra textului de lege, prin altele s-au solicitat eliminări, rescrieri complete sau reformulări de articole.
Federația a solicitat rescrierea întregului Capitol V „Educația specială și Educația incluzivă“ deoarece, prin forma actuală a legii, cele două forme de învățământ nu sunt clar definite, creează confuzii și este necesară redefinirea nivelelor de intervenție.
Am cerut eliminarea posibilității organizării unui examen propriu de admitere de către colegiile naționale, având în vedere faptul că introducerea unui astfel de examen este inechitabilă din toate punctele de vedere și bazându-ne pe raportul OECD și pe rezultatele chestionarului lansat de federație, care a arătat că majoritatea părinților respinge această propunere.
Păstrarea probei de limba și literatura română ca probă distinctă și a unor probe diferențiate în funcție de profilul absolvit în cadrul examenului de Bacalaureat se numără printre amendamentele formulate, considerând că parcursul educațional diferențiat, în funcție de profil, trebuie să se finalizeze printr-o evaluare a competențelor corespunzătoare profilului absolvit.
Funcționarea consiliilor de administrație din unitățile de învățământ este un alt capitol asupra căruia am solicitat modificări, deoarece nu putem accepta modificări în componența acestora prin reducerea numărului de membri rezervat reprezentanților părinților și faptul că majoritatea voturilor în cadrul consiliului ar urma să aparțină reprezentanților școlii și, astfel, să se poată lua decizii indiferent de poziția membrilor care reprezintă părinții, elevii și autoritățile publice locale.
Federația a formulat amendamente și asupra articolelor care reglementează acordarea burselor elevilor solicitând criterii generale care să asigure acordarea lor într-un mod echitabil și unitar la nivel național, astfel încât să fie încurajată performanța și să fie oferit sprijin elevilor din familii defavorizate.
Articolele care reglementează asigurarea transportului gratuit al elevilor necesită modificări pentru că nu a fost luat în considerare faptul că transportul intrajudețean nu funcționează în sistem de serviciu public.
Reorganizarea Palatelor și Cluburilor Copiilor este un alt capitol pentru care am solicitat modificări, deoarece ne dorim ca aceste instituții să funcționeze în continuare, asigurând copiilor activitatea educativă extrașcolară și nonformală, prin oferte educaționale și un act didactic de calitate, printr-o resursă umană calificată.
Având în vedere importanța și rolul consilierului școlar, necesitatea de a asigura un număr suficient de consilieri școlari și de a avea o instituție care să coordoneze activitatea acestora într-un mod independent de conducerile unităților de învățământ, am solicitat o reanaliză asupra modului în care se propune reorganizarea CJRAE/CMBRAE.
Toate propunerile de amendamente formulate de Federația Națională a Părinților – EDUPART se regăsesc în comunicatul public făcut în data de 10.08.2022 și au fost transmise cu scopul de a contribui la elaborarea unei legi a învățământului preuniversitar care să îl aibă în centru pe elev și să consolideze rolul părintelui de partener educațional.
Interviul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 32-33