„Furiosul crede că totdeauna este în stare de mai mult decât poate.“ (Publilius Syrus)


Printre picături de ploaie, în contextul în care ploaia este necesară, câmpurile au primit botezul cu bucurie, atât timp cât nu s-a exagerat. Ca eveniment, a avut parte de vizibilitate.
Printre picături de ploaie, în contextul unor vremuri schimbătoare, în această perioadă, oamenii – în majoritatea lor – s-au trezit în faţa unor zile lucrătoare  în care şi-au făcut, ca de obicei, treaba. Ca eveniment, n-a avut parte de concurenţă.
Printre picături de ploaie, în contextul unui vânt – sau vâjâieli – de schimbare, s-a produs şi Evaluarea Naţională. Absolvenţii claselor a VIII-a au susţinut primul examen major al vieţii. Ca eveniment, a avut parte de oarecare concurenţă…
Printre picături de ploaie, în contextul unui examen important pentru elevi, s-a produs şi demisia guvernului. Ca eveniment, a avut parte de oarecare concurenţă…
Printre picături de ploaie, în contextul unor zile toride, animalele – de obicei domestice – s-au mulţumit să ignore toate evenimentele, nedorindu-şi concurenţă.
Printre picături de ploaie, am ieşit din contextul matematicii şi am citit textul propus la subiectul de evaluare naţională, proba de limba şi literatura română, selectat din revista Terra Magazin. Astfel am aflat că cel mai rapid de pe pământ nu este gândul, nu este vântul, nici cuvântul, ci Usain Bolt, care aleargă de 4.000 de ori mai repede decât un  melc şi de 28 de milioane de ori mai lent decât un foton. Ca eveniment, a avut parte de destulă concurenţă…
Printre picături de ploaie, am reintrat în contextul matematicii şi am citit subiectul de la proba de matematică. Astfel am putut calcula numărul total al elevilor din clasele a VIII-a ale unei şcoli – nu dăm nume pentru că întrebarea care îmi persistă, ca un laitmotiv profesional, este: există aprobarea inspectoratului pentru funcţionarea claselor peste efectiv?
Notă explicativă:
Dacă se întreabă cineva de ce fiecare paragraf are acelaşi început, recunosc că şi eu mă întreb acelaşi lucru. Un motiv ar fi  încadrarea – fără nota explicativă – în cele 150-300 de cuvinte ale unui eseu rezonabil…
Dacă se întreabă cineva de ce fast şi de ce furios, recunosc că alegerea titlului mi s-a părut fast. Furios este doar cerul care, printre picături de ploaie… Oare?
Gabriel VRÎNCEANU,
Director Casa Corpului Didactic, Bucureşti

Distribuie acest articol!