Interviu cu prof. Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Național Roman-Vodă, din Roman
Stimată doamnă director, Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora, Cezar Petrescu sunt doar trei dintre iluștrii absolvenți ai Colegiului Național Roman-Vodă din municipiul nemțean cu același nume. Cum a reușit, de-a lungul timpului, această redutabilă instituție de învățământ românesc să păstreze la un nivel atât de înalt ștacheta calitativă a actului educațional? Deoarece CNRV este astăzi un reper valoric de necontestat.
Într-adevăr, acest lăcaș de cultură a avut șansa unor profesori de vocație și a unor absolvenți care fac parte din elita intelectualității românești. Pe lângă marile nume ale culturii, științei și tehnicii stau numele miilor de absolvenți care s-au integrat în viața de zi cu zi cu bucuria împlinirii profesionale. Toți sunt ambasadori ai competenței și valorii romanvodiste, confirmând menirea pentru care liceul nostru i-a pregătit.
Colegiul nostru sărbătorește anul acesta 146 de ani de existență. În fiecare an, la Zilele CNRV sau la numeroasele întâlniri de promoție, fiecare persoană care trece pragul liceului poartă mândria că aparține acestui liceu. S-a format, de fapt, renumitul spirit romanvodist, care a solidarizat peste ani generații de foști și actuali elevi sau profesori.
Sunteți unul dintre cele mai premiate licee la olimpiade și concursuri. Aș vrea să ne vorbiți despre acest aspect, despre performanțele elevilor dvs., despre cum sunt pregătiți acești copii.
Cele două atribute care definesc școala noastră sunt valoare și tradiție. Dacă generațiile din urmă au dat nume care au confirmat în diferite domenii, putem spune că generațiile de astăzi nu sunt cu nimic mai prejos.
Suntem mândri că, an de an, am primit din partea Ministerului Educației Naționale Diploma de excelență pentru rezultatele bune la învățătură. Acest lucru e confirmat de mediile de admitere la liceu, procentul de promovabilitate și mediile de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, olimpiade și concursuri școlare. Într-adevăr, rezultatele nu se obțin ușor. În cadrul școlii funcționează grupe ale Centrului de excelență, iar colegii noștri lucrează cu acei elevi interesați de performanță. Avem în fiecare an aproximativ 50 elevi care ajung la faza națională a olimpiadelor, iar unii dintre ei se întorc cu premii și mențiuni la faza națională și chiar internațională.
Nu pot exista performanțe dacă nu există un corp profesoral bine pregătit și plin de abnegație. Cum sunt profesorii de la Roman-Vodă? De fapt, ce loc ocupă performanța în programul dvs. managerial?
Ieri, astăzi și sper că și mâine, însemnele de recunoaștere a apartenenței la spiritul romanvodist, cum ne place nouă să spunem, rămân valoarea, competiția, performanța. Faptul că ne-am legat numele de acest liceu este o mare cinste, dar și o responsabilitate pentru fiecare dintre noi. Preocuparea pentru realizarea performanței este o constantă în activitatea noastră. Contează foarte mult modul cum relaționezi cu elevii, cu părinții și chiar cu autoritățile locale. Din fericire, la CNRV există un corp profesoral de calitate. Colegii mei sunt implicați în numeroase competiții școlare, proiecte extrașcolare naționale și europene.
De altfel, avem în desfășurare un proiect Erasmus KA1, ,,Educație de calitate prin integrarea modelelor europene“, în cadrul căruia profesori de la CNRV au beneficiat de un curs de formare la Florența ,,Classroom Management Solutions for Teachers: new methodologies, effective motivation, cooperation and evaluation strategies“. Având formatori experimentați, cadrele didactice s-au familiarizat cu normele educației europene actuale. Am concluzionat că învățământul românesc trebuie să favorizeze interdisciplinaritatea, să impună cât mai puțin și să construiască împreună cu elevii cât mai mult. Profesorul trebuie să încurajeze creativitatea elevilor, să-i conștientizeze că regulile creează ceva pozitiv, că se stabilesc pe baza nevoilor tuturor și sunt urmate de consecințe.
În luna mai, ca o continuare a proiectului, s-a desfășurat la liceul nostru Simpozionul Național ,,Tehnici inovative în actul educațional la standarde europene“, la care au participat colegi profesori din toată țara. Am avut astfel ocazia să împărtășim din experiența noastră și să vedem și alte exemple de bună practică.
Despre oferta educațională de la Colegiul Național Roman-Vodă ce ne puteți spune? Cât de bogată este aceasta și cât de flexibilă?
Oferim potențialilor beneficiari ai educației o școală prietenoasă, cu un curriculum la decizia școlii atrăgător, cu o bază materială foarte bună și cu profesori bine pregătiți. Avem 52 de clase de la clasele pregătitoare până la clasa a XII-a.
La nivel liceal, paleta specializărilor este diversă atât pentru profilul real, cât și uman: matematică-informatică, științe ale naturii, filologie și științe sociale.
Ce loc ocupă activitățile extracurriculare în preocupările CNRV?
Ocupă un loc foarte important, deoarece suntem conștienți de numeroasele valențe formative ale acestora. Am remarcat că participarea la astfel de activități are un impact pozitiv asupra dezvoltării personalității elevilor, asupra performanțelor școlare și a integrării sociale. Sunt numeroase activitățile extrașcolare ale romanvodiștilor: excursii și tabere, voluntariat în cadrul unor ONG-uri ca People to People, Asociația Mușatinii, UN Youth, Kult.
Implicarea în proiecte europene reprezintă pentru mine o prioritate. Recent, s-au întors din Cipru elevi ai CNRV care au participat la un stagiu de practică în trei firme IT, prin intermediul proiectului Erasmus+ ,,Început de carieră IT / it Career Start-Up“.
Obiectivele proiectului au vizat dezvoltarea de competențe profesionale de web design, activități de job shadowing pentru profesorii informaticieni participanți, precum și dezvoltarea unui CDS centrat pe dezvoltarea de competențe.
Înspre ce domenii se îndreaptă absolvenții liceului, spre ce instituții de învățământ superior din țară și din străinătate?
Elevii noștri au aplicat și au reușit să intre la universități de prestigiu din SUA, Marea Britanie, Danemarca, Germania. De asemenea, primim scrisori de apreciere pentru elevii noștri de la facultățile din țară. Absolvenții noștri abordează domenii variate de studii universitare. Orientările lor sunt diversificate și corespund în general specializărilor parcurse în timpul liceului: informatică, medicină, farmacie, litere, științe politice, poliție, drept.
Doamnă director, aș vrea să vă amintiți, pentru cititorii Tribunei Învățământului, cel mai emoționant moment pe care l-ați trăit aici,
la CN Roman-Vodă.
Nu știu dacă mă pot opri doar asupra unui moment anume. Am emoții la început de an școlar pentru boboceii care trec pentru prima dată pragul liceului nostru. Am emoții în timpul examenelor pentru elevii de clasa a VIII-a și a XII-a și la toate întâlnirile de promoții deoarece am în fața mea oameni realizați care au așteptări de la noi. M-am bucurat și atunci când am preluat cele două corpuri de clădiri ale CNRV, reabilitate la standarde europene.
Satisfacții numeroase am și ca profesor de istorie. În anul Centenarului, am realizat activități numeroase dedicate evenimentului, s-au semnat parteneriate cu școli din Republica Moldova, am primit vizita unor delegații de elevi și profesori de peste Prut. Activitățile comune desfășurate au făcut ca emoțiile să se transforme în sentimente de mândrie, respect și speranță.
Colegiul Național Roman-Vodă a intrat în cel de al doilea secol de existență. Cum îl vedeți în viitor, doamnă director?
O școală atractivă pentru elevii din județ. O școală cu profesori dedicați meseriei lor și cu o bază materială modernă. Menținerea devizei actuale a școlii ,,Un Colegiu pentru cine știe ce vrea și pentru cine vrea să știe!“ O școală-etalon pentru învățământul romașcan și național!!!
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU