Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de urgență, extinderea învățământului dual la nivel universitar. Este vorba despre Ordonanța de urgență privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale încă în vigoare. Aceasta dă posibilitatea universităților de a înființa societăți comerciale, precum și scutirea de impozit la salariu pentru angajații implicați în îndrumarea directă a învățării.
Concret, potrivit OUG, instituțiile de învățământ superior acreditate vor putea organiza, în colaborare cu operatorii economici, învățământ superior dual în care responsabilitățile privitoare la desfășurarea activităților de învățare, predare și evaluare sunt împărțite între instituția de învățământ superior acreditată și operatorii economici.
Astfel, potrivit comunicatului emis de Ministerul Educației, instituția de învățământ superior organizează și desfășoară activități de învățare, predare și evaluare, iar operatorii economici organizează activități de învățare prin muncă și participă la evaluare.
Instituțiile de învățământ superior vor putea înființa, de asemenea – singure sau prin asociere – societăți comerciale, fundații, asociații, unități de învățământ preuniversitar, consorții pentru învățământul dual, cu aprobarea senatului universitar, cu condiția ca acestea să contribuie la creșterea performanțelor universitare.
Operatorii economici vor acorda burse, cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învățământul universitar, precum și din alte fonduri, pentru învățarea în condiții de calitate.
De asemenea, operatorii economici implicați vor beneficia de facilități la plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale, în felul următor: a) valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici studenților înmatriculați la forma de învățământ superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora; b) valoarea cumulată a investițiilor dedicate activităților de învățare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici; c) personalul desemnat de către operatorul economic pentru îndrumarea directă a învățării prin muncă beneficiază de scutirea plății impozitului pe venitul din salarii.
În plus, ordonanța creează cadrul legal înființării de ludoteci (colecții de jucării și de jocuri) și centre de joacă, în zonele izolate sau acolo unde nu sunt suficiente locuri în creșe și grădinițe.